Η καθαρή έκδοση κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνης θα σπάσει νέα ρεκόρ το 2023, εκτιμά η BofA, καθώς σε καθαρά μεγέθη (έκδοση ομολόγων χωρίς αποπληρωμές, κουπόνια, επαναγορές και ροές του QE), η προσφορά των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων (συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ) κινδυνεύει να προσεγγίσει τα 400 δισ. ευρώ το 2023. Αυτό θα ήταν μακράν ο υψηλότερος αριθμός που έχει δει η αγορά αυτή στα χρονικά και πολύ πάνω από τα 120-145 δισ. ευρώ που ήταν το φετινό μέγεθος.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Bank of America, τα υπουργεία Οικονομικών Γαλλίας και Ισπανίας σόκαραν, ακόμα και σε σχέση με τις επιθετικές προβλέψεις τους, για τις δανειακές ανάγκες του 2023, ενώ πρόκειται για δύο χώρες με σχετικά μικρότερη έκθεση στην ενεργειακή κρίση. Οι ομολογιακές εκδόσεις θα αυξηθούν σημαντικά, καθώς οι κυβερνήσεις θα προσπαθήσουν να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης και φέρνουν την αγορά των ομολόγων σε αχαρτογράφητα εδάφη, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινείται προς την ποσοτική σύσφιγξη.
Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να βρίσκεται σε «παθητική» ποσοτική σύσφιγξη, αυτό συνεπάγεται ότι οι κυβερνήσεις θα εξαρτηθούν πολύ περισσότερο από τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα για να πουλήσουν τα ομόλογά τους.
Η γερμανική επιτροπή υπολόγισε το κόστος των μέτρων στήριξης για την ενέργεια στο 2,5% του ετήσιου ΑΕΠ, αλλά αν η απάντηση στην ενεργειακή κρίση τελικά καλυφθεί με αυτόν τον τρόπο, η BofA εκτιμά ότι τελικά οι εκδόσεις θα υπερβούν κατά 300 δισ. ευρώ τις προβλέψεις για τις εκδόσεις του 2023. Αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να ξαφνιάζει προς τα πάνω, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την πιθανότητα ποσοτικής σύσφιγξης από την ΕΚΤ και σε κάθε περίπτωση, το 2023 θα είναι μία σημαντική δοκιμασία για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών αγορών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με τους αναλυτές, τονίζει η BofA.
Συνολικά, μπροστά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, οι κυβερνήσεις έχουν την επιλογή είτε να χρησιμοποιήσουν τα μεγάλα διαθέσιμά τους είτε να στηριχθούν περισσότερο στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Τέλος, ο εναλλακτικός τρόπος για να προσφέρουν περεταίρω πίεση στην αγορών των ομολόγων είναι να επιλέξουν να μειώσουν τη διάρκεια των εκδόσεων στα προ-QE επίπεδα, κοντά στα 8 έτη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Δασμοί Τραμπ: Σε ποιες χώρες έστειλε επιστολές αλλά και απειλές
- Σεισμός 5 Ρίχτερ στη Σητεία
- Επίθεση και σε άλλο ελληνόκτητο πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα – Αναφορές για νεκρούς
- Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου για τις δολοφονίες βρεφών στην Αμαλιάδα
- Άρχισε να «μοιράζει» δασμούς ο Τράμπ: 25% σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα
- Επένδυση σε μονάδα τέφρας στη Μεγάλη Βρετανία, ανακοίνωσε η Τιτάν
- Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο πλοίο Magic Seas του Μιχάλη Μποδούρογλου
- Στο Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης την Τρίτη ο Μητσοτάκης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις