Η ευρωπαϊκή αγορά γραφείων αντιμετωπίζει τις πιο δύσκολες συνθήκες από την εποχή της οικονομικής κρίσης, προειδοποιούν οι ειδικοί, καθώς η αύξηση των επιτοκίων και του κόστους κατασκευής απειλούν να πνίξουν την ανάκαμψή της από την πανδημία.
Τα υψηλότερα επιτόκια και οι ευρύτερες οικονομικές συνθήκες οδήγησαν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους των ιδιοκτητών γραφείων πάνω από τα έσοδα από τα ενοίκια που λαμβάνουν, για πρώτη φορά από το 2007, σύμφωνα με ανάλυση της Bank of America.
Τους τελευταίους 12 μήνες, τα πιστωτικά περιθώρια έχουν διπλασιαστεί για τις εταιρείες ακινήτων που είναι εισηγμένες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδόν τριπλασιάστηκαν για τους ευρωπαϊκούς ομίλους, σύμφωνα με υπολογισμούς της BofA, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές ομολόγων ανησυχούν όλο και περισσότερο για την πιστοληπτική ικανότητα των εταιρειών.
Η αγορά γραφείων είχε ξεκινήσει ανοδικά τη χρονιά, αλλά έκτοτε έχει βυθιστεί. Στο Λονδίνο, η αξία των συμφωνιών που ολοκληρώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν 105% πάνω από τον μέσο όρο της δεκαετίας. αλλά το δεύτερο τρίμηνο 27% κάτω από αυτό το επίπεδο, σύμφωνα με τον Mark Ridley, επικεφαλής του κτηματομεσιτικού γραφείου Savills.
Στελέχη λένε ότι η πίεση θα μπορούσε να αυξηθεί όταν οι αγοραστές πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος που ανέλαβαν για να αγοράσουν κτίρια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Προσοχή στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική για το Μαραθώνιο
- ΚΕΔΕ: Διεκδικεί 4,5 δισ. ευρώ για το 2026 και εξαγγέλλει κινητοποιήσεις
- Γαλλία: Η Shein απέφυγε την αναστολή λειτουργίας, παραμένει υπό επιτήρηση
- Pfizer: Επικράτησε της Novo Nordisk, εξαγοράζει με 10 δισ. δολάρια τη startup κατά της παχυσαρκίας Metsera
- Μελόνι: «Με την δεξιά στην κυβέρνηση, δεν θα εγκριθεί ποτέ ειδικός φόρος για τις μεγάλες περιουσίες»
- Καταδίκη από ΝΔ και Π. Μαρινάκη της επίθεσης με γκαζάκι στα γραφεία της Ομάδας Αλήθειας
- ΤτΕ: Μειώθηκαν οι συναλλαγές μέσω καρτών το α΄εξάμηνο
- Sky News: Ο Πούτιν «παραγκώνισε» τον Λαβρόφ γιατί τον έκανε να μοιάζει «αδύναμος»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








