Μια ομάδα κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίστηκε επικριτική όσον αφορά τις νέες οδηγίες της Κομισιόν, καθώς φοβάται ότι αποδυναμώνουν τις κυρώσεις και θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε χώρες να μεταφέρουν παγκοσμίως βασικά ρωσικά εμπορεύματα όπως ο άνθρακας.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, επέκριναν τις επικαιροποιημένες οδηγίες της ΕΕ για τις κυρώσεις κατά τη διάρκεια συναντήσεων μεταξύ Ευρωπαίων υπουργών, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες. Τα κράτη είχαν ζητήσει από την Επιτροπή να αποκλείσει τη δημοσίευση του εγγράφου μέχρι να αντιμετωπιστεί το θέμα.
Οι κατευθυντήριες γραμμές της επιτροπής προκάλεσαν έκπληξη, ανέφερε σε δήλωση το υπουργείο Εξωτερικών της Λετονίας. Το υπουργείο επιβεβαίωσε ότι ορισμένες χώρες έθεσαν το θέμα σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, ζητώντας την επανεξέταση των κατευθυντήριων γραμμών, ιδιαίτερα για τα εμπορεύματα που δεν σχετίζονται με την επισιτιστική ασφάλεια.
«Η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως να αποφύγει οι κυρώσεις της να επηρεάσουν αδικαιολόγητα το εμπόριο κρίσιμων ειδών σε τρίτες χώρες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Daniel Ferrie, προσθέτοντας ότι η διευκρίνιση αφορά τα αγροδιατροφικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των χημικών που χρησιμοποιούνται για λιπάσματα, ενεργειακά εμπορεύματα και συγκεκριμένα βασικά αγαθά.
«Επιτρέπεται επίσης η χρηματοδότηση ή η παροχή οικονομικής βοήθειας -όπως ασφάλιση ή αντασφάλιση- από φορείς της ΕΕ για τη μεταφορά σε τρίτες χώρες των προϊόντων που αναφέρονται στο καθοδηγητικό μας σημείωμα», είπε ο Ferrie.
«Καμία από τις κυρώσεις που εγκρίθηκαν από την ΕΕ ενόψει του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν στοχεύει το εμπόριο γεωργικών και τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου σιταριού και λιπασμάτων, μεταξύ τρίτων χωρών και της Ρωσίας», είπε ο Ferrie. Η πλήρης απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα στην ΕΕ παραμένει σε ισχύ, πρόσθεσε.
Ωστόσο, η ομάδα των κρατών είπε ότι έχει μπερδευτεί από τις προτάσεις και επεσήμανε ότι το νέο κείμενο περιείχε αναφορές στο ξύλο, ορισμένα προϊόντα τσιμέντου και τον άνθρακα. Διπλωμάτες ζήτησαν από την Επιτροπή να εξηγήσει περαιτέρω την προτεινόμενη κίνηση, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να υπερβεί τις προηγούμενες δεσμεύσεις για την επισιτιστική ασφάλεια και ουσιαστικά να αμβλύνει τις κυρώσεις σε αυτά τα ρωσικά προϊόντα.
Το Bloomberg ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ένα πλοίο υπό ελληνική διαχείριση είχε στείλει άνθρακα από τη Ρωσία στην Τουρκία, αφότου είχαν τεθεί σε ισχύ οι κυρώσεις της ΕΕ τον Αύγουστο.
Τις τελευταίες ημέρες, οι παγκόσμιες τιμές του άνθρακα έχουν εκτιναχθεί σε ιστορικό υψηλό, στα σχεδόν 450 δολάρια ανά τόνο, από λιγότερο από $ 150 ανά τόνο νωρίτερα φέτος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο: Πέρασε και τις 1.790 μονάδες με οδηγούς ΔΑΑ, HELLENiQ ENERGY και Viohalco
- Briq: Αύξηση 60% στα 3 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α’ τριμήνου
- Δήμος Αθηναίων: Οι νέοι κανόνες για τα ηλεκτρικά πατίνια στο Κέντρο
- Βουλή: Άγρια κόντρα Φλωρίδη – αντιπολίτευσης για Τέμπη και πόρισμα Καρώνη
- ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία – σκάνδαλο για έμμεση συμμετοχή συγγενών πολιτικών σε offshore εταιρείες
- Four Feet (SMERC): Ξεκινά στον Άλιμο η λειτουργία της μεγαλύτερης κτηνιατρικής κλινικής στην Ελλάδα
- Wall Street: Κινείται με κέρδη – Άλμα 8% από AMD
- Aegean: Στις 20 Μαΐου η αποκοπή για το μέρισμα 0,8 ευρώ ανά μετοχή
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις