H Ευρωζώνη θα διολισθήσει σύντομα σε ύφεση, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική και η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη επηρεάζουν τις προοπτικές της οικονομίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Capital Economics.
«Επιπλέον, πιστεύουμε ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις προβλέψεις μας είναι καθοδικοί, κυρίως λόγω της ρωσικής απειλής για διακοπή της ροής φυσικού αερίου και της αποτυχίας της ΕΚΤ να αποτρέψει μια κρίση δημόσιου χρέους», προειδοποιούν οι αναλυτές.
Τα χειρότερα έρχονται
«Οι πρόσφατες έρευνες για την οικονομική δραστηριότητα, καταδεικνύουν ότι τα χειρότερα έρχονται.
Αναμένουμε ότι όλες οι συνιστώσες του ιδιωτικού τομέα θα δυσκολευτούν τα επόμενα τρίμηνα, οδηγώντας την οικονομία σε ύφεση.
Το πιο σημαντικό, η κατανάλωση των νοικοκυριών είναι πιθανό να καταρρεύσει. Η άνοδος του πληθωρισμού σημαίνει ότι το συνολικό πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών αναμένεται να μειωθεί περισσότερο φέτος από ό,τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης ή της πανδημίας.
Ενώ τα νοικοκυριά μπορεί να επιθυμούν να διατηρήσουν τις δαπάνες τους αποταμιεύοντας λιγότερα, το ιστορικό χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης των καταναλωτών υποδηλώνει ότι θα είναι αρκετά επιφυλακτικά», προειδοποιεί η Capital Economics.
«Τα υψηλότερα επιτόκια θα αυξήσουν σημαντικά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους των νοικοκυριών, μειώνοντας περαιτέρω τα διαθέσιμα κεφάλαια για δαπάνες.
Επιπλέον, η αύξηση των επενδύσεων είναι πιθανό να επιβραδυνθεί.
Το υψηλό κόστος ενέργειας και τα αυξανόμενα επιτόκια θα καταστήσουν τις επιχειρήσεις λιγότερο πρόθυμες και λιγότερο ικανές να επενδύσουν.
Η αγορά κατοικίας ειδικότερα είναι πιθανό να «παγώσει», καθώς οι χρηματοοικονομικές συνθήκες γίνονται πιο δύσκολες.
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι κατασκευαστικές επενδύσεις θα μειωθούν σημαντικά», σημειώνουν οι αναλυτές.
Ζοφερή προοπτική για τις εξαγωγές
Οι προοπτικές για εξαγωγές έχουν επίσης επιδεινωθεί. Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στις ΗΠΑ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Σουηδία θα καταγράψουν συρρίκνωση τα επόμενα τρίμηνα, ενώ οι εξαγωγές στη Ρωσία πρόκειται να καταρρεύσουν λόγω κυρώσεων.
Όλα αυτά ισοδυναμούν με μια ζοφερή προοπτική για τη ζήτηση εξαγωγών.
Ύφεση και ισχνή ανάκαμψη
Η Capital Economics εκτιμά ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αρχίσει να μειώνεται αργότερα εντός του 2022 και ότι η οικονομία δεν θα αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2023, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποχωρήσουν οι τιμές της ενέργειας και θα αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα.
Ωστόσο, η επακόλουθη ανάκαμψη είναι ισχνή, λόγω των περιορισμών στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική.
Οι αναλυτές κάνουν λόγο για «στάσιμο» ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο και συρρίκνωση τα επόμενα δύο τρίμηνα, προτού αρχίσει να ανακάμπτει.
Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί κατά μόλις 0,5% το 2023 και 1,8% το 2024, εκτιμήσεις πολύ χαμηλότερες των επίσημων θεσμών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Παπαδοπούλου: Σε τρίτη εταιρεία ανήκει το βυτιοφόρο που ερευνάται για απόρριψη αποβλήτων
- Τραμπ στον ΟΗΕ: «Θα μπορούσα να εξολοθρεύσω το Ιράν, αλλά αναμένω συμφωνία μετά τις ενδιάμεσες εκλογές»
- AKTOR Α.Ε. ΣΥΜ/ΧΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ - Ανακοίνωση αγοράς ιδίων μετοχών
- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Α.Τ.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ (Ορθή Επανάληψη)
- Alumil: Άνοδος 45,2% στα EBITDA το α΄ εξάμηνο
- Orilina Properties: Απέκτησε το 100% της Γερανίου Αναπτυξιακή Ακινήτων
- ΟΤΕ: Έκδοση ομολόγου 350 εκατ. ευρώ με απόδοση 3,853%
- ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μειώθηκαν οι ζημίες στο α΄ εξάμηνο, στα 279,5 εκατ. ευρώ η ρευστότητα
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








