Αγορές

ΧΑ: Απόκαμε ο Δείκτης κι έμεινε στάσιμος στις 923 μονάδες – Μίνι ράλι σε Intracom και ΟΠΑΠ

Financialreport.gr

Ακόμη μία «αδιάφορη» συνεδρίαση ολοκλήρωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να απέχουν εμφανώς από τη συναλλαγματική δραστηριότητα, επηρεασμένοι τόσο από την εορταστική ραστώνη, όσο κι από τη διάχυτη επιφυλακτικότητα εν όψει της έλευσης του 2023.  

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι -παρά την απρόσμενα θετική επίδοση του 2022 (+3% στο έτος)- η ελληνική αγορά καλείται να διαχειριστεί μια σειρά προκλήσεων και αβεβαιοτήτων για το επόμενο έτος: Από την απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης έως τις βουλευτικές εκλογές.  

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,06% και διαμορφώθηκε στις 923,79 μονάδες, κερδίζοντας μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (923,26 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε τέσσερις μονάδες (από 920,60 έως 924,71 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μετά βίας στα 36,5 εκατομμύρια ευρώ.  

Επιφυλακτικότητα για το 2023 

Η Λεωφόρος Αθηνών μετράει αντίστροφα για να αποχαιρετήσει το 2022 -ένα έτος, το οποίο ετοιμάζεται να αποφέρει κέρδη της τάξης του 3%, παρά τη μεγάλη καθίζηση του α’ 9μήνου ελέω του πολέμου, των αυξημένων επιτοκίων και της πληθωριστικής – ενεργειακής κρίσης.     

Μια επίδοση άκρως ικανοποιητική, ιδίως αν αναλογιστούμε τη «σφαγή» που έχει επέλθει στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, με τον αμερικανικό S&P 500 να χάνει 20% και τον ευρωπαϊκό Stoxx 600 περίπου 13%.   

Αυτή η διαφοροποίηση, εν πολλοίς, οφείλεται στα ανθεκτικά εταιρικά αποτελέσματα του 9μήνου και στην πληθώρα των επιχειρηματικών deals, σε συνδυασμό με τις θετικές επιδόσεις της οικονομίας (εκτιμήσεις για ανάπτυξη 6,2% το 2022).  

Από την άλλη πλευρά, οι αβεβαιότητες φαίνεται ότι θα διατηρηθούν και το 2023 -τουλάχιστον έως το α’ εξάμηνο- γεγονός το οποίο καθιστά αρκετά επιφυλακτικούς τους επενδυτές. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.  

Στο επίκεντρο των ανησυχιών τίθενται οι επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες ετοιμάζονται για νέες παρεμβάσεις εντός του 2023, με στόχο την αναχαίτιση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.          

Δεδομένου ότι οι σφιχτές νομισματικές συνθήκες υπονομεύουν τη δυναμική της ανάπτυξης και «φουσκώνουν» το κόστος του κρατικού δανεισμού, αυτή η εξέλιξη δύναται να «πυροδοτήσει» νέες προκλήσεις, με όλες τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για απότομο «φρένο» της ανάπτυξης το 2023.    

Δεν είναι τυχαίο ότι το κόστος δανεισμού της Γερμανίας (10ετές ομόλογο), δηλαδή του ασφαλέστερου χρέους της Γηραιάς Ηπείρου, εκτοξεύεται στο όριο του 2,5%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών (από το 2011). Παρόμοια είναι εικόνα και στις αποδόσεις των υπόλοιπων κρατικών τίτλων, με το -πάντα ευαίσθητο- 10ετές ομόλογο της Ελλάδας να αυξάνεται στο 4,5% -το υψηλότερο σημείο από τις 10 Νοεμβρίου του 2022.     

Και μέσα σ’ όλα αυτά, ας μην ξεχνάμε και την πολιτική αβεβαιότητα, καθώς έχουν ήδη αρχίσει να διακινούνται τα πρώτα σενάρια για την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες είναι πιθανό να «παγώσουν» ορισμένες σημαντικές ειδήσεις, επηρεάζοντας την πορεία της αγοράς στο α’ εξάμηνο. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές  

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει μικρή άνοδο στο +0,36% και τις 429 μονάδες, καθώς ο βρετανικός FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,81%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,01% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,04%. Στη Γερμανία, αντίθετα, ο DAX μειώνεται κατά 0,09%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones καταγράφει  ανεπαίσθητη αύξηση κατά έως 50 μονάδες.  

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές κινούνται ήπια καθοδικά, εξαιτίας των απειλών της Ρωσίας για απαγόρευση των εξαγωγών σε όσες χώρες επιβάλλουν πλαφόν. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -1,1% και τα 78,6 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο -1,1% και τα 83,3 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο -0,53% και τα 1.813 δολάρια ανά ουγγιά.  

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu