Κάτω από τις 1.280 μονάδες έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι διεθνείς ανησυχίες για το ύψος των επιτοκίων και την πορεία της οικονομίας επέδρασαν αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία, δίνοντας την ευκαιρία στους πωλητές να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των μεγάλων κερδών του 2023.
Η Mytilineos τέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων, διολισθαίνοντας άνω του 1,5% και οπισθοχωρώντας στα 31,6 ευρώ. Από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά αναδιπλώθηκαν και οι μετοχές των Jumbo – Aegean, ενώ οι Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola περιορίστηκαν έως 3%. Στις τράπεζες, δε, οι απώλειες έφθασαν στο -1,5%.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη κάμψη κατά 1,23% και διαμορφώθηκε στις 1.279,40 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 16 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.295,30 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 15 μονάδες (από 1.274,23 έως 1.289,07 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 78,1 εκατ. ευρώ.
Απώλειας συνέχεια για τις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης συνέχισε για 3η ημέρα τη διορθωτική πορεία, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο -0,54% και τις 1.019 μονάδες.
- Alpha Bank -0,40% 1,501 ευρώ
- Eurobank +0,29% 1,5515 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -1,52% 5,948 ευρώ
- Πειραιώς -0,72% 3,038 ευρώ
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,35% και 3,083 μονάδες), η μετοχή της Jumbo υποχώρησε κατά 1,4% και αναδιπλώθηκε στα 26 ευρώ, αφήνοντας πίσω τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά (26,4 ευρώ). Απώλειες κατά 1,9% εμφάνισε και η μετοχή της Aegean, η οποία διόρθωσε από τα χθεσινά ρεκόρ των 11,5 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η Mytilineos έχασε 1,7% και «έπεσε» στα 31,6 ευρώ, ενόσω σήμερα περιμένουμε το αποτέλεσμα της ομολογιακής έκδοσης των 500 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ, Viohalco, Cenergy και Autohellas μειώθηκαν πέριξ του 1,5%, με τις μετοχές των Coca – Cola, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή να κατρακυλούν άνω του 2%. Αντίθετα, Ελλάκτωρ και Quest αντιστάθηκαν και ενισχύθηκαν κατά τουλάχιστον 1%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,25% και 2.058 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχώρισε αρνητικά στο -1,3% και τα 2,5 ευρώ, αναδιπλούμενη από τα πρόσφατα υψηλά 13ετίας (2,6 ευρώ). Απώλειες άνω του 2% παρουσίασαν οι Premia – Πλαστικά Θράκης, ενώ οι μετοχές των Κρι Κρι, Intracom, ΕΥΑΘ και ΑΔΜΗΕ ακολούθησαν τουλάχιστον στο -1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην ΑΒΑΞ, η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε άνω του 5,7%, έχοντας τζίρο 874.000 ευρώ. IDEAL και ΕΧΑΕ, δε, αυξήθηκαν κατά 1,5% και κατά 0,5%, αντίστοιχα. Από την πλευρά της, η Δομική Κρήτης συνέχισε το ράλι (+4,5% και 1,25 ευρώ), μετρώντας άνοδο άνω του 30% στο τελευταίο 3ήμερο.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 44 μετοχές σημείωσαν κέρδη, 66 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 14 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 86 δισ. ευρώ.
5 μετοχές που ξεχώρισαν
- H μετοχή της Jumbo, μετά τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά (26,4 ευρώ), διόρθωσε στα 26 ευρώ, έχοντας τζίρο περίπου 5,5 εκατ. ευρώ. Στο +62% η μεταβολή του έτους.
- Η μετοχή της Mytilineos υποχώρησε κάτω των 32 ευρώ, με την αξία των συναλλαγών να υπερβαίνει τα 6 εκατ. ευρώ. Σήμερα κλείνει το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο. Μεταξύ 4% και 4,5% το εύρος των αποδόσεων.
- Η μετοχή της Πειραιώς αναδιπλώθηκε στην περιοχή των 3 ευρώ, καθώς σήμερα προχώρησε στην έκδοση 5ετούς senior preferred ομολόγου, με στόχο την άντληση έως 500 εκατ. ευρώ. Άνω του 110% τα σωρευτικά κέρδη του 2023.
- Η μετοχή του ΑΒΑΞ έκανε ράλι 5,7% και έφθασε αισίως στο 1,51 ευρώ, το οποίο είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Ξεπέρασε τα 874.000 ευρώ ο σημερινός τζίρος, στο +100% η φετινή άνοδος.
- Η μετοχή της Δομική Κρήτης συνέχισε τις υψηλές «πτήσεις», χάρη στην απόκτηση του 30% από τον Δημήτρη Κούτρα. Κέρδη άνω του 30% μέσα σε τρεις συνεδριάσεις, φθάνοντας αισίως στις παρυφές του 1,25 ευρώ (υψηλό 12 ετών).
Οι υψηλότεροι ημερήσιοι τζίροι
- ΟΤΕ -1,59% 8,3 εκατ. ευρώ
- Πειραιώς -0,72% 8,2 εκατ. ευρώ
- Alpha Bank -0,40% 7,4 εκατ. ευρώ
- Mytilineos -1,7% 6,3 εκατ. ευρώ
- Jumbo -1,44% 5,4 εκατ. ευρώ
- Eurobank +0,29% 4,8 εκατ. ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -1,52% 4,3 εκατ. ευρώ
- Τέρνα Ενεργειακή -2,96% 3,9 εκατ. ευρώ
- ΟΠΑΠ -2,17% 3,1 εκατ. ευρώ
- Motor Oil -2,40% 2,9 εκατ. ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κατερίνα Ράιχε (Γερμανίδα ΥΠΟΙΚ): Επιζήμιοι για όλους οι δασμοί Τραμπ
- Παυλόπουλος για πρακτικά συμβουλίου πολιτικών αρχηγών 2015: Διαβιβάσθηκαν γραπτώς, χωρίς ηχητικό
- Στέλνουμε δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη στη Β. Μακεδονία για τη μεγάλη πυρκαγιά στη Δοϊράνη
- Αγορές: Οι νέες απειλές Τραμπ για δασμούς αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες των επενδυτών
- Μακρόν: Να προετοιμαστούμε άμεσα για αντίποινα στους δασμούς Τραμπ
- Legendary Entertainment: Εξετάζει την εξαγορά της Lionsgate Studios
- Credit Agricole: Ζητάει έγκριση από την ΕΚΤ για να ανεβάσει το ποσοστό της στην Banco BPM
- Μελόνι για δασμούς Τραμπ: Όχι στην πόλωση με τις ΗΠΑ, «να τα βρούμε»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις