Στις παρυφές των 1.120 μονάδων επέστρεψε το Χρηματιστήριο Αθηνών με τους επενδυτές να «ξεπερνούν» με άνεση τη διόρθωση της Τετάρτης και να επιδίδονται σε νέες αγοραστικές κινήσεις. Μάλιστα, για ακόμη μία φορά, η αγορά υπερ-απέδωσε σε σχέση με το εξωτερικό, λαμβάνοντας ώθηση τόσο από τις «πλούσιες» επιχειρηματικές εξελίξεις, όσο κι από τα νέα εταιρικά αποτελέσματα.
Οι τράπεζες αποδείχθηκαν οι μεγάλοι κερδισμένοι της ημέρας, με τις Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank να ανακάμπτουν έως 5%. Στα υπόλοιπα blue chips, τα ΕΛΠΕ «πέταξαν» άνω των 8,5 ευρώ (υψηλό 3ετίας), εν αναμονή των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου, ενώ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, Coca Cola και Motor Oil κατέγραψαν εξίσου ισχυρά κέρδη. Στον αντίποδα, ο ΟΤΕ εμφάνισε μεγάλες απώλειες και «έπεσε» κάτω των 15 ευρώ, λόγω του προτεινόμενου μερίσματος για το 2023.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,63% και διαμορφώθηκε στις 1.119,25 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 18 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.101,30 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 17 μονάδες (από 1.102,68 έως 1.119,25 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 108,8 εκατ. ευρώ.
Επιστροφή των αγοραστών
Οι αγοραστές, μετά την ισχυρή διόρθωση της Τετάρτης, επέστρεψαν στη Λεωφόρο Αθηνών και ανέλαβαν εκ νέου τα ηνία, βρίσκοντας «χώρο» να επανατοποθετηθούν και να επιβεβαιώσουν την εξαιρετική εικόνα του 2023 (+20% για τον Γενικό Δείκτη, +40% για τις τράπεζες).
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το ανοδικό κρεσέντο έχει διαχυθεί σ΄ όλο το μήκος και το πλάτος του ταμπλό -από τη μεγάλη έως τη μικρή κεφαλαιοποίηση, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοποίησης.
Τα σενάρια για νέα επιχειρηματικά deals, η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, τα εταιρικά αποτελέσματα του 2022, τα ισχυρά μερίσματα του 2023, αλλά και το «δυνατό» comeback των τραπεζών αποτελούν τους βασικούς «τροφοδότες» της ανοδικής τάσης. Και μέσα σ’ όλα αυτά, οι επενδυτές δείχνουν να προεξοφλούν ένα εκλογικό αποτέλεσμα φιλικό προς τις αγορές.
Βέβαια, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η ελληνική αγορά -κατά γενική απολογία- θεωρείται υπερ-αγορασμένη, κάτι που περιορίζει τα ανοδικά περιθώρια και συντηρεί τις κινήσεις κατοχύρωσης των πρόσφατων ισχυρών κερδών.
Την ίδια στιγμή, η έντονη μεταβλητότητα στο εξωτερικό έρχεται να επιδεινώσει ελαφρώς το επενδυτικό κλίμα, δεδομένου ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις επόμενες κινήσεις στη νομισματική πολιτική, με τους αναλυτές να προεξοφλούν νέες αυξήσεις επιτοκίων.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες στις δύο όχθες του Ατλαντικού (ΕΚΤ και Federal Reserve) ετοιμάζονται για νέες παρεμβάσεις τους αμέσως επόμενους μήνες (Μάρτιος, Μάιος), αναβάλλοντας για το β’ εξάμηνο την πολυπόθητη ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει μικρή άνοδο στο +0,50% και τις 464 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,98%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,73% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,23%. Αντίθετα, ο βρετανικός FTSE 100 μειώνεται οριακά κατά 0,03%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 150 μονάδες, με τον S&P 500 να επιστρέφει σε θετικό έδαφος έπειτα από τέσσερις αρνητικές συνεδριάσεις.
Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές πατούν «γκάζι», σε μια προσπάθεια τερματισμού του 6ήμερου πτωτικού σερί. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +2,45% και τα 75,7 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +2,31% και τα 82,4 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, βρίσκεται στο -0,32% και τα 1.835 δολάρια ανά ουγγιά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Δεν πέρασε η πρόταση δυσπιστίας κατά της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν
- Τουρκία: Συνελήφθη ακόμα ένας δήμαρχος της αντιπολίτευσης
- ΟΑΣΑ: Ξεκινά διαδικασία ποινικών ρητρών κατά της αναδόχου εταιρείας για τα πρόσφατα συμβάντα σε λεωφορεία
- Παπαθανάσης: Πρόσκληση για επιχειρηματικό πάρκο καινοτομίας στο πρώην Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης
- Apple: Τέλος εποχής για τον chief operating officer, Jeff Williams μετά από 25 χρόνια
- ΤτΕ: Παραμένουν περιορισμένοι οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι το γ΄ τρίμηνο στην Ελλάδα
- ΝΑ Ασία: Αυξήθηκαν 83% οι πειρατείες και ληστείες πλοίων το α’ εξάμηνο
- Φορολογικές δηλώσεις: Φοροτεχνικοί και λογιστές ζητούν παράταση έως 31 Ιουλίου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις