Ελεγχόμενες απώλειες παρουσίασε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε μικρού εύρους ρευστοποιήσεις, αφομοιώνοντας τα επίπεδα των 860 μονάδων (υψηλό δύο μηνών). Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στις τράπεζες, με την αγορά πάντως, να βρίσκει στηρίγματα σε ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε συγκρατημένη πτώση κατά 0,33% και διαμορφώθηκε στις 863,35 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (866,25 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε εννέα μονάδες (από 859,33 έως 868,06 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 58 εκατομμύρια ευρώ.
Αφομοίωση των 860 μονάδων
Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά το τριήμερο ανοδικό σερί και το υψηλότερο κλείσιμο από τα τέλη Αυγούστου, επέλεξε να ρίξει ελαφρώς ρυθμούς, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές εντολές πώλησης, κατοχυρώνοντας ένα μέρος των κεκτημένων και αφομοιώνοντας τα επίπεδα των 860 μονάδων.
Θέλοντας να αξιοποιήσει αυτήν την πρόσκαιρη βελτίωση, το ελληνικό δημόσιο αποφάσισε να βγει στις διεθνείς αγορές, προχωρώντας στην επανέκδοση υφιστάμενου 5ετούς ομολόγου κυμαινομένου επιτοκίου (3M Euribor +1,23%). Το ποσό, το οποίο θα αντλήθηκε, ανήλθε σε 975 εκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 2,77%.
Όμως, τα ανεβασμένα επιτόκια, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, οδηγούν σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι αναλυτές να προεξοφλούν το σενάριο της ύφεσης στην Ευρωζώνη, και ιδίως σε Γερμανία και Ιταλία. Όσον αφορά την Ελλάδα, αν και κατά πάσα πιθανότητα θα αποφευχθεί η συρρίκνωση, η αισθητή επιβράδυνση θεωρείται σχεδόν δεδομένη.
Ας σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης, σε επίπεδο 12μήνου, χάνει περίπου 3,8 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ από τις αρχές του 2022 η σωρευτική «χασούρα» υπολογίζεται σε 3%. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι στο τελευταίο 30ήμερο ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης μετράει άνοδο της τάξης του 9,3%.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,54% και 404 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,04%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,27% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,34%. Στο Λονδίνο, αντίθετα, ο FTSE 100 μειώνεται κατά 0,47%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κερδίζει περίπου 200 μονάδες εν όψει των αποτελεσμάτων των Big Tech.
Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές σημειώνουν μικρή άνοδο εν μέσω της εύθραυστης ισορροπίας στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +1,00% και τα 85,47 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο +0,61% και τα 93,85 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διαμορφώνεται στο +0,56% και τα 1.663 δολάρια ανά ουγγιά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Δεν πάει ο Ζελένσκι στις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης
- Κασσελάκης: Στο κάδρο των ευθυνών για τα Τέμπη ο Χρήστος Σπίρτζης
- Ευρωπαϊκές αγορές: Επέστρεψαν στα κέρδη – Στο 2,8% η Deutsche Telekom
- Τζέιμι Ντίμον (JP Morgan): Η ύφεση στις ΗΠΑ δεν έχει φύγει από το τραπέζι
- ΗΠΑ: Στο 6,81% αυξήθηκε το μέσο 30ετές στεγαστικό επιτόκιο
- Lidl Ελλάς: Στηρίζει το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια
- Πανελλαδικές Εξετάσεις: Πότε αρχίζουν και πότε ολοκληρώνονται – Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα
- Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Από 16 Μαΐου οι νέες μετοχές στο Χρηματιστήριο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις