Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 9ετίας επανήλθε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να βάζουν ένα «τέλος» στη διήμερη διόρθωση, βρίσκοντας επιλεγμένα στηρίγματα στο ταμπλό.
Η Mytilineos προσέλκυσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς εκτοξεύθηκε σε ακόμη ένα ιστορικό υψηλό. Από εκεί και πέρα, η Alpha Bank ενισχύθηκε άνω του 1%, ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έκλεισε σε επίπεδα ρεκόρ, φθάνοντας στα 14,5 ευρώ. Από την πλευρά της, η Aegean «πέταξε» στο +3,5% και οδεύει σταθερά προς τα 11 ευρώ. Ανάμεσα, δε, στους μεσαίους «παίχτες», ξεχώρισαν ιδίως οι ΕΧΑΕ, Fourlis, Intrakat και ΑΔΜΗΕ.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια άνοδο κατά 0,60% και διαμορφώθηκε στις 1.272,49 μονάδες, κερδίζοντας 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.264,96 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 11 μονάδες (από 1.266,02 έως 1.277,41 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 114,6 εκατ. ευρώ.
Στάσιμες οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης συνέχισε τη συσσώρευση των τελευταίων ημερών, εν αναμονή των μετεκλογικών κινήσεων για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Αποτέλεσμα ήταν να τερματίσει μόλις στο +0,29% και τις 995 μονάδες.
- Alpha Bank +1,15% 1,5365 ευρώ
- Eurobank -0,63% 1,497 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα +0,52% 5,80 ευρώ
- Πειραιώς +0,28% 2,83 ευρώ
Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές
Δύο συνεδριάσεις απομένουν μέχρι την εκλογική βραδιά της Κυριακής και, εύλογα, το Χρηματιστήριο Αθηνών τηρεί στάση αναμονής, ευελπιστώντας σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, η οποία θα εξασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα και τη μεταρρυθμιστική συνέχεια. Δύο παράγοντες, οι οποίοι συνιστούν ικανή συνθήκη για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Έτσι οι επενδυτές συνεχίζουν τη συσσώρευση, χωρίς φυσικά να λείπουν και οι κινήσεις κατοχύρωσης των μεγάλων κερδών του 2023, τα οποία υπερβαίνουν μέχρι στιγμής το +36%.
Παράλληλα, οι αποκοπές μερισμάτων από αρκετές εισηγμένες, αλλά και τα εταιρικά deals, τα οποία αναμένονται στη μετεκλογική περίοδο, συγκεντρώνουν το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών, προσδίδοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις συναλλαγές.
Οι διεθνείς αγορές
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,46% και τις 457 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,39%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,40% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,56%. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB είναι σταθερός στις 27.605 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones διολισθαίνει για 3η διαδοχική συνεδρίαση.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου εμφανίζουν οριακές μεταβολές εν μέσω των φόβων για την Κίνα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,03% και τα 71,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,09% και τα 75,8 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,43% και τα 1.939 δολάρια ανά ουγγιά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Qualco: Πως κατανεμήθηκαν οι μετοχές στην δημόσια προσφορά – Στις 15 Μαΐου στο Χρηματιστήριο
- EKT σε τράπεζες: Αξιολογήστε την έκθεση στο δολάριο
- Ερώτηση 8 βουλευτών της ΝΔ στον Λιβάνιο για σταυρό προτίμησης στις εκλογές
- Alpha Trust Ανδρομέδα: Διανέμει μέρισμα 0,329 ευρώ ανά μετοχή
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με απώλειες, τέλος στο θετικό σερί από τον Stoxx
- Πιερρακάκης: Επεκτείνουμε το επενδυτικό clawback ως το 2030
- Νέο mega deal Τραμπ: Το Κατάρ αγοράζει αεροσκάφη 200 δισ. δολαρίων από την Boeing
- ΟΛΘ: Εκτός ΔΣ μετά από 5 χρόνια ο εκτελεστικός πρόεδρος Αθανάσιος Λιάγκος
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις