"Για μία κοινωνία με λίγα ή χωρίς μετρητά χρειάζεται χρόνο και υποδομές"
“Δεν ήρθε το τέλος των μετρητών. Βρισκόμαστε σε μεταβατική φάση. Η μετάβαση σε μία κοινωνία με λίγα ή χωρίς μετρητά χρειάζεται χρόνο και υποδομές. Θα υπάρξει μακρά περίοδος συνύπαρξης παραδοσιακών και νέων μέσων πληρωμής” – ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γκίκας Χαρδούβελης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε παρέμβασή του χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Νομισματικό Μουσείο, και σε πάνελ που συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος.
Η πλειοψηφία των καταναλωτών εξακολουθεί να θέλει μετρητά στην τσέπη. Έρευνα έδειξε ότι το 60% των πολιτών στην Ευρωζώνη θέλει να έχει την επιλογή να χρησιμοποιεί μετρητά, δίνοντας ως παραδείγματα την Αυστρία που είναι στο 66%, τη Γερμανία στο 69% και την Ελλάδα στο 69%. Όμως οι συναλλαγές με χρήση μετρητών κινούνται καθοδικά τα τελευταία χρόνια στην Ευρωζώνη από 79% το 2016 σε 72% το 2019 και στο 59% το 2022, επισήμανε.
Ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι τα χαρτονομίσματα εξακολουθούν να κατέχουν σημαντικό ρόλο, επειδή μεταξύ άλλων προφέρουν βαθμό ανωνυμίας που πολλοί δεν είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν.
Επίσης, σε αντιδιαστολή με τα κρύπτο, έχουν την εγγύηση του κράτους, απαλλαγμένα από τον φόβο για κατάρρευση ψηφιακών συστημάτων και η γνησιότητά τους μπορεί να επαληθευτεί κατά τρόπο αξιόπιστο. Επίσης, για τον διακανονισμό της πληρωμής με μετρητά δεν απαιτείται η συμμετοχή τρίτου μέρους, ενώ σε ορισμένες περιοχές δεν υπάρχουν ψηφιακές υποδομές.
Μιλώντας για τα κρυπτονομίσματα, είπε μεταξύ άλλων ότι ένας από τους μεγαλύτερους περιορισμούς για την κυριαρχία των κρυπτονομισμάτων είναι η ρυθμιστική αβεβαιότητα. Πολλές κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες ήδη εκφράζουν ανησυχία για τη χρήση τους, όσον αφορά τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, το ξέπλυμα χρήματος, την αποφυγή φορολόγησης.
Η ανησυχία αυτή θα οδηγήσει σε αυστηρότερους ελέγχους και απαγορεύσεις, όπως ήδη συμβαίνει π.χ. στην Κίνα. Πρόβλημα, επίσης, είναι η ευμετάβλητη αξία των κρυπτονομισμάτων, που τα καθιστά λιγότερο ελκυστικά για καθημερινές συναλλαγές ή αποταμίευση. Η αστάθεια τιμών δημιουργεί ρίσκο, και για τους καταναλωτές, και για τις επιχειρήσεις.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή την περιοδική έκθεση του Νομισματικού Μουσείου με τίτλο:«Εγχρήματη ιστορία: Οι Τράπεζες αφηγούνται μέσα από τις συλλογές τους. Ο ρόλος του Νομισματικού Μουσείου».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΟΣΕ: Αποκαθίσταται η σιδηροδρομική γραμμή στη σήραγγα των Τεμπών
- Βουλή: Ψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ στην αρμόδια Επιτροπή η οδηγία για «επαρκείς κατώτατους μισθούς»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη, εν αναμονή αύριο της τύχης της κυβέρνησης Μπαρνιέ
- Νότια Κορέα: Αποσύρονται οι στρατιωτικές δυνάμεις από τη Βουλή – Καταψηφίστηκε ο στρατιωτικός νόμος
- Χατζηδάκης σε Ανδρουλάκη: Θα φροντίσουμε «περαιτέρω το ζήτημα των προμηθειών των τραπεζών»
- Le Monde: Οι αριθμοί της πρότασης μομφής προεξοφλούν την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ
- Galaxy Cosmos Mezz: Από 13 Δεκεμβρίου η καταβολή επιστροφής κεφαλαίου 0,09 ευρώ ανά μετοχή
- Attica Bank: Στις 4 Δεκεμβρίου η διαπραγμάτευση των 1,257 δισ. νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις