Πολιτική

Χαρδούβελης: Κλειδί για την ανάπτυξη η πολιτική σταθερότητα

«Κλειδί για την ανάπτυξη είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις οι οποίες για να γίνουν απαιτείται πολιτική σταθερότητα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Επίσης, υπογράμμισε, ότι κλειδί για την βιώσιμη ανάπτυξη είναι η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού πρόγραμματος και μετά το τέλος του μνημονίου».

Παράλληλα έθεσε το ζήτημα της συνεννόησης των κομμάτων στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ενώ αναφέρθηκε στην διαπραγμάτευση με την τρόικα.

«Οι διαβουλεύσεις είναι περισσότερο περίπλοκες από το παρελθόν», είπε ο Γκίκας Χαρδούβελης και πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι όλες οι πλευρές έχουμε επίγνωση ότι σε μία διαπραγμάτευση μετά την αντίθεση έρχεται η σύνθεση».

Τις μεταρρυθμίσεις «δεν θα μας τις επιβάλλουν οι εταίροι. Εμείς τις επιδιώκουμε γιατί είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη» τόνισε ο υπουργός και ξεκαθάρισε πως «όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις εννοούμε εκείνες που πιθανόν είναι επώδυνες για κάποιες κοινωνικές ομάδες και συντεχνίες».

Ο υπουργός Οικονομικών έθεσε το ζήτημα της πολιτικής συνεννόησης λέγοντας: «Μπορεί να δεσμευτεί σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση για την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων;», διερωτήθηκε και συνέχισε: «Μπορούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν στην προώθηση και υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων;».

Όπως είπε ο Γκ. Χαρδούβελης, «η προσπάθεια για το χτίσιμο της νέας αναπτυξιακής πορείας έχει και κάποιες προϋποθέσεις, κάποια αυτονόητα, που πρέπει να γίνουν αντιληπτά τουλάχιστον μέσα στη Βουλή». Αυτά είναι:

-ότι η χώρα μας είναι μέλος της Ε.Ε. απολαμβάνοντας όχι μόνο προνόμια, αλλά και εφαρμόζοντας τις υποχρεώσεις.

ότι στοχεύουμε σε μία εξωστρεφή οικονομία.

-ότι ενθαρρύνουμε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

-ότι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και παραμένουν εκεί έξω παθογένειες.

-ότι τα προβλήματα που έφερε η κρίση δεν αντιμετωπίζονται με ιδεολογικές εμμονές.

-ότι όλοι τελικά είμαστε στην ίδια βάρκα.

close menu