Οικονομία

Χαρδούβελης: Ξεκινάει νέα σχέση με τους εταίρους

 Η επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο για την χώρα θα πρέπει να είναι μέρα λελογισμένης ευθύνης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο Συνέδριο του Γαλλόφωνου Forum Επιχειρήσεων με τίτλο: «Επενδύσεις και προγράμματα διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η έξοδος στις αγορές και η νέα περίοδος στη σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ προϋποθέτει την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και κυρίως πολιτική υπευθυνότητα και σταθερότητα.

«Στο τέλος του 2014 τελειώνει το Πρόγραμμα Προσαρμογής σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Από το 2015 ξεκινάει μια νέα σχέση, που θα περιλαμβάνει τους παραπάνω στόχους, αλλά και την υποστήριξη των εταίρων μας σε περίπτωση δυσκολιών άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές. Η συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι μπροστά μας και θα έρθει ως αποτέλεσμα της συνέπειάς μας στους μεταρρυθμιστικούς στόχους που έχουμε αναλάβει», τόνισε ο κ. Χαρδούβελης.

Υποστήριξε, εξάλλου, πως ο μόνος βιώσιμος δρόμος από εδώ και πέρα είναι η περαιτέρω αύξηση της παραγωγικότητάς, η προσέλκυση νέων επενδύσεων και οι εξαγωγές.

«Σε ό,τι μας αφορά, εργαζόμαστε με εντατικούς ρυθμούς για να είμαστε συνεπείς στην εκτέλεση του 2ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής. Αναμένουμε να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία όσον αφορά την αξιολόγηση του στον τελικό γύρο της αξιολόγησης του προγράμματος, μέσα στον Νοέμβριο 2014», τόνισε.

«Ιδιαίτερα θετικές» οι εξαγγελίες Γιούνκερ

Ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη συντονισμού και εμβάθυνσης των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η Ευρωζώνη για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και την συνέπεια των κρατών-μελών όσον αφορά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής σύγκλιση.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, είπε, «είναι πλέον επιτακτικό να επιτύχουμε την ισορροπημένη ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, την τόνωση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Σημείωσε, μάλιστα, πως προς αυτή την κατεύθυνση είναι «ιδιαίτερα θετικές» οι πρόσφατες εξαγγελίες του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για μια δέσμη μέτρων, που θα συνοδεύεται από ένα στόχο για άντληση 300 δισ. ευρώ πρόσθετων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην πραγματική οικονομία την επόμενη τριετία.

Ο ΥΠΟΙΚ επεσήμανε, πάντως, πως η οικονομία της Ευρωζώνης δεν έχει ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης. Και αυτή ήταν και μια από τις βασικές ανησυχίες του πρόσφατου Eurogroup. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αφορούν τόσο τη ζήτηση κεφαλαίων όσο και την περιορισμένη επιτυχία μας στην επανεκκίνηση της χρηματοπιστωτικής επέκτασης, που συντηρεί την πραγματική οικονομία», είπε.

Να γίνουν βασικός πυλώνας ανάπτυξης οι τράπεζες

Όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, μετά την ισχυρή ανακεφαλαιοποίησή τους κατά τη διάρκεια του 2012-2013, κατάφεραν και άντλησαν από τον ιδιωτικό τομέα, το πρώτο εξάμηνο του 2014, κεφάλαια ύψους 8,5 δισ. ευρώ.

«Από εδώ και στο εξής, ιδιαίτερα μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests, οι τράπεζες είναι αναγκαίο να καταστούν βασικός πυλώνας ανάπτυξης, χρηματοδοτώντας επενδύσεις και παρέχοντας ρευστότητα στις επιχειρήσεις», ανέφερε.

Οικονομία

close menu