O υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναγκάστηκε να διαψεύσει ενδεχόμενη αύξηση συντελεστών στους ελεύθερους επαγγελματίες
Κατηγορηματική ήταν η διάψευση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, σε ενδεχόμενη αύξηση των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, κάτι το οποίο το ίδιο το υπουργείο διέρρεε πριν από ημέρες, αλλά και το υπονοούσε ο υφυπουργός του, Χάρης Θεοχάρης, λέγοντας πως οτιδήποτε αποφασιστεί «θα υποβληθεί στη διαδικασία της διαβούλευσης».
Ο υπουργός μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία σκέψη για αύξηση των συντελεστών. Βασική μας επιδίωξη είναι η αύξηση των εσόδων μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και σε επόμενο στάδιο η μείωση των συντελεστών».
Ανέφερε επίσης ότι «μελετάμε ένα νέο σύστημα δικαιότερης φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών». Και αυτό θα συμβεί, όπως σημείωσε, μέσα από την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, ώστε να γίνονται διασταυρώσεις. Επίσης σημείωσε ότι θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση και η δέσμευση με τις 10 παρεμβάσεις που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός (διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών, υποχρεωτικά ηλεκτρονικά βιβλία μέσω myDATA, παρεμβάσεις Airbnb κ.λπ.).
Όλα τα παραπάνω θα έρθουν μέσα από έναν νέο φορολογικό νόμο που θα έρθει μέχρι το τέλος του έτους.
Σε ό,τι αφορά τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας (σε τουριστικό πακέτο, εστίαση, μεταφορές , θέατρα κ.α.), ο υπουργός δεν έδωσε απάντηση αλλά ανέφερες ότι είναι ένα θέμα του προϋπολογισμού του 2024 και όπως τόνισε «θα σταθμίσουμε τα πράγματα το επόμενο χρονικό διάστημα».
Σε ό,τι αφορά το προσχέδιο που θα κατατεθεί την Δευτέρα σημείωσε ότι θα καταγράφεται η πρόοδος της οικονομίας, όσο και η καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Ο Κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στο γεγονός ότι δεν συνεχίζεται το μέτρο του Market Pass, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έρχεται και απαντάει με άλλους τρόπους, όπως η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, οι 3ετίες στο ιδιωτικό τομέα με το ξεπάγωμα αυτών και τα αυξημένα επιδόματα για κάποιες άλλες κατηγορίες επιδομάτων».
Και κατέληξε, «εξαντλούμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει από τον προϋπολογισμό και δεν χαρίζουμε το δικαίωμα της κοινωνικής ευαισθησίας σε κανέναν».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μέχρι την κατανάλωση στα McDonald’s επηρέασε η πολιτική Τραμπ
- Επίθεση χάκερ και στα Harrods – Τρίτη βρετανική αλυσίδα που δέχτηκε κυβερνοεπίθεση
- Καρυστιανού κατά Κασσελάκη για δηλώσεις του για τα αίτια της πυρόσφαιρας
- Καιρός: Σε άνοδο η θερμοκρασία
- Αποχωρούν ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου και ο αναπληρωτής του
- Κικίλιας: Καμία αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων της ακτοπλοΐας
- Ξανά για δύο κράτη στην Κύπρο μιλάει ο Ερντογάν
- Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για τον διεθνή διαγωνισμό έρευνας υδρογονανθράκων νοτίως της Πελοποννήσου και της Κρήτης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις