Μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις περιοχές που επηρεάζονται από την κατάργηση της λιγνιτικής παραγωγής ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρέμβασή του σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
«Η χώρα μας θα πετύχει απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2023, καθώς μόνο μία λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ θα μείνει ανοιχτή έως το 2028 και γι’ αυτό το λόγο η Ελλάδα πρέπει να ανταμειφθεί από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ», τόνισε συγκεκριμένα ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι αποφασισμένη να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις σε αυτή τη διεθνή προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης, όπως αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal), που πρόσφατα παρουσίασε η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, όπως ανέφερε ο υπουργός, είναι:
1. H πλήρης απολιγνιτοποίηση της χώρας ουσιαστικά μέχρι το 2023 (πολύ νωρίτερα από τον τεθέντα ευρωπαϊκό στόχο), με δεδομένη τη διασφάλιση πως θα είναι μία δίκαιη μετάβαση για τις περιοχές που επηρεάζονται.
Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στις περιοχές που παράγουν λιγνίτη με μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από το Ταμείο Δίκαιας Μετάβασης της ΕΕ, με δεδομένο ότι αυτές οι περιοχές προσαρμόζονται γρηγορότερα στο στόχο της μετάβασης στη μετά άνθρακα εποχή.
2. Η έμφαση στην κάλυψη φυσικών καταστροφών. Με δεδομένες τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε όλη την Ευρώπη αλλά ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι ανάγκη η Πράσινη Συμφωνία να αποτυπώνει εντονότερα πολιτικές πρόληψης και κυρίως αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και μέσω του Κοινοτικού προϋπολογισμού.
3. Η προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. Ο υπουργός τόνισε τη σημασία της διεθνούς πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η χώρα μας με στόχο την ανάδειξη αποτελεσματικών λύσεων για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, ένα ζήτημα που επηρεάζει καθοριστικά την Ελλάδα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, στο περιθώριο του Συμβουλίου ο κ. Χατζηδάκης είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, επίτροπο, Frans Timmermans και με τον Επίτροπο, αρμόδιο για το Περιβάλλον κ. Virginijus Sinkevi.
Ο κ. Χατζηδάκης είχε επίσης κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Ολλανδή ομόλογό του κα Stientje van Veldhoven.
Ο υπουργός συναντήθηκε ακόμη με Έλληνες εργαζόμενους στις Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Κλίματος και Ενέργειας ενώ χθες συμμετείχε σε συνάντηση που οργάνωσε η φινλανδική Προεδρία, παρουσία των περιβαλλοντικών οργανώσεων για θέματα κλιματικής αλλαγής και βιοποικιλότητας, όπου μίλησε μαζί με τους υπουργούς της Φινλανδίας Krista Mikkonen και της Πολωνίας Michal Kurtyka για τη βιοποικιλότητα.
«Η προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από τη κρίση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία του περιβάλλοντος.
Αν δεν προστατέψουμε το περιβάλλον, δεν μπορούμε να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη και επομένως δεν θα μπορεί να έχει μέλλον η οικονομία μας» σημείωσε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Apple: Τέλος εποχής για τον chief operating officer, Jeff Williams μετά από 25 χρόνια
- ΤτΕ: Παραμένουν περιορισμένοι οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι το γ΄ τρίμηνο στην Ελλάδα
- ΝΑ Ασία: Αυξήθηκαν 83% οι πειρατείες και ληστείες πλοίων το α’ εξάμηνο
- Φορολογικές δηλώσεις: Φοροτεχνικοί και λογιστές ζητούν παράταση έως 31 Ιουλίου
- Εθνική Τράπεζα: 1 στις 2 επιχειρήσεις δεν έχει αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη
- Υπ. Ανάπτυξης: Τροπολογία απεντάσσει 1.400 επενδυτικά σχέδια των Αναπτυξιακών 2004 και 2011 που δεν υλοποιήθηκαν
- Linda Yaccarino: Παραιτείται από CEO του X μετά το σκάνδαλο με το Grok chatbot
- Alter Ego: 396 δικαιούχοι μέτοχοι ανταποκρίθηκαν στο πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις