Οικονομία

Χατζηδάκης: Το φθινόπωρο θα ξαναδούμε το θέμα των Airbnb, αν δεν λειτουργήσουν οι ρυθμίσεις το καλοκαίρι

Ο υπ. Οικονομικών έκανε δεκτή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να μην μπορεί ο επενδυτής από Golden Visa να μισθώνει το ακίνητο σε μακροχρόνια μίσθωση σε τρίτον και ο τρίτος να το διαθέτει ως Airbnb - Θα φορολογηθούν 19 ελληνικοί όμιλοι και 900 θυγατρικές ξένων ομίλων

Ο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το ελάχιστο επίπεδο φορολογίας των πολυεθνικών, ανήγγειλε τη λήψη μέτρων για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στελεχών του Δημοσίου (αντίστοιχα με αυτά που έχουν υιοθετηθεί για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων), καθώς και περαιτέρω δικλείδες για τη θωράκιση της αγοράς ακινήτων από τις επιπτώσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων, στο πνεύμα σχετικής πρότασης που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

– Για τη φορολόγηση των πολυεθνικών ομίλων: «Προχωρούμε στο πλαίσιο συμφωνίας του ΟΟΣΑ, που υιοθετήθηκε από την ΕΕ, στη φορολόγηση πολυεθνικών ομίλων, οι οποίοι σήμερα πληρώνουν χαμηλότερους φόρους, υπονομεύοντας την έννοια της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και της οικονομικής ελευθερίας», ανέφερε ο Υπουργός. Η ρύθμιση αφορά σε 19 ελληνικούς ομίλους και 900 θυγατρικές ξένων ομίλων και τα εκτιμώμενα έσοδα είναι 80 εκατ. ετησίως. Είναι, τόνισε, ένα ακόμα λιθαράκι στη συνολική προσπάθεια για αύξηση των εσόδων, χωρίς να αλλάζει το σύστημα φορολόγησης των επιχειρήσεων συνολικά. Υπογράμμισε ακόμη ότι η ρύθμιση εντάσσεται στην πολυεπίπεδη προσπάθεια για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία αποδίδει ήδη, καθώς το κενό ΦΠΑ μειώθηκε από 23% το 2018 σε 15% το 2023 και με την επέκταση των ψηφιακών συναλλαγών θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο.

– Για την Golden Visa: Το όριο των επενδύσεων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη και νησιά με περισσότερους από 3.100 κατοίκους (το ίδιο πληθυσμιακό όριο ισχύει σε πληθώρα άλλων ρυθμίσεων) ανεβαίνει στις 800.000 ευρώ και στις υπόλοιπες περιοχές στις 400.000 ευρώ, με μεταβατική ρύθμιση προκειμένου να μην διαταραχθεί η λειτουργία της αγοράς. Όπως ανέφερε ο Υπουργός, η πρόταση που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ για σύντμηση της προθεσμίας ισχύος του μεταβατικού προγράμματος θα εξεταστεί, ενώ η πρόταση για να θωρακιστεί η απαγόρευση διάθεσης των ακινήτων που αγοράζουν οι επενδυτές σε βραχυχρόνιες μισθώσεις γίνεται δεκτή (συγκεκριμένα δεν θα μπορεί ο επενδυτής να μισθώνει το ακίνητο σε μακροχρόνια μίσθωση σε τρίτον και ο τρίτος να το διαθέτει σε βραχυχρόνιες μισθώσεις). Αντίθετα, απορρίπτεται η πρόταση για γενική αύξηση του ορίου σε όλη τη χώρα στις 800.000 ευρώ, όπως και για αναδρομική εφαρμογή της απαγόρευσης διάθεσης σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. Κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε ο Υπουργός, θα έστελνε το λάθος μήνυμα στους επενδυτές. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι προωθείται ειδικό στεγαστικό πρόγραμμα για τους δημοσίους υπαλλήλους γενικά (δάσκαλοι, γιατροί κ.ά.) στα νησιά στο πρότυπο αντίστοιχου προγράμματος για τους στρατιωτικούς. Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ακόμη ότι άδεια διαμονής (Golden Visa) χορηγείται σε επενδυτές όχι μόνο για αγορά ακινήτων, αλλά και για μετοχές, ομόλογα κ.λπ. για τα οποία το όριο δεν αυξάνεται.

– Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Η κυβέρνηση θα εξετάσει πώς θα λειτουργήσουν κατά τη φετινή τουριστική περίοδο οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν το Δεκέμβριο και θα επανέλθει το φθινόπωρο.

– Για τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS: «Ήταν μια δύσκολη προσπάθεια που ξεκίνησε το φθινόπωρο», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί τα καταφέραμε. Όσοι έλεγαν ότι το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί ή θα πάμε σε παράταση διαψεύστηκαν. Το 90% των επιχειρήσεων – τα επίσημα στοιχεία θα βγουν το απόγευμα – έχουν συνδεθεί ή έχουν κλείσει ραντεβού με τεχνικό ως το τέλος Απριλίου. Όσοι λίγοι δεν έχουν συνδεθεί, θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου γιατί δεν είναι ανεκτό κάποιοι «έξυπνοι» να έχουν αθέμιτο πλεονέκτημα απέναντι στους συναδέλφους τους. Και δεν φαντάζομαι η αντιπολίτευση να ταχθεί υπέρ εκείνων που δεν έχουν συνδεθεί, ενώ η συντριπτική πλειονότητα το έχει κάνει».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu