Επιχειρήσεις

Χίος: ‘’Καμπανάκι’’ κινδύνου για την παραγωγή μαστίχας και απαίτηση εθνικού σχεδίου α λα Βόρεια Εύβοια

Ο Πρόεδρος Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος,

Έχει καεί, σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, το 22% του νησιού

Τις πληγές της μετρά η Χίος, λίγες ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, η οποία εξαφάνισε δεκάδες στρέμματα δάσους, κτηνοτροφικές μονάδες και χωράφια. Με δεδομένο, επίσης, ότι το νησί βίωσε μόλις πριν δύο μήνες, τον περασμένο Ιούνιο, άλλη μια μεγάλη πυρκαγιά, πρόκειται συνδυαστικά για ζημιά σημαντικής έκτασης, η οποία σχεδόν προσομοιάζει σε αυτή της βόρειας Εύβοιας πριν από μερικά χρόνια, με το μέγεθος της καταστροφής να αγγίζει το 22% καμμένης έκτασης.
Για το λόγο αυτό, φορείς και επιχειρηματίες της Χίου, κατά πληροφορίες του Financial Report, αναμένεται να ζητήσουν άμεσα από την πολιτεία τις επόμενες ημέρες, μόλις ολοκληρωθεί και η καταγραφή των ζημιών, την εφαρμογή εθνικού σχεδίου αποκατάστασης για το νησί, παράλληλα με την σταδιακή καταβολή των αποζημιώσεων σε όσους επλήγησαν.
Αναμφίβολα, βέβαια, τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στο τι άφησε πίσω της η φωτιά σε ό,τι αφορά τον “θησαυρό” της Χίου, τα μαστιχοδένδρα, τα οποία παράγουν τη μαστίχα, κινητήριο μοχλό του επιχειρείν στο νησί και ένα στοιχείο της φύσης για το οποίο είναι γνωστό παγκοσμίως.
Είναι η τρίτη φορά μέσα σε 13 χρόνια που καταστρέφονται τα μαστιχόδενδρα της Χίου: Η πρώτη εκτεταμένη καταστροφή είχε συμβεί στην πυρκαγιά του 2012, οπότε και έγιναν στάχτη περί τα 250.000 δένδρα, ακολούθησε η φωτιά του 2016, οπότε και κάηκαν 55.000 δένδρα, ενώ τον Ιούνιο του 2025 πήραν φωτιά 20.000 δένδρα.
Σημειώνεται ότι η μοναδικότητα του μαστιχόδενδρου έγκειται στο ό,τι το δέντρο αυτό φύεται μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου, σε μια σειρά από 24 χωριά που ονομάζονται «Μαστιχοχώρια». Μάλιστα, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή μαστίχας στη Χίο αποτελεί προιόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Η ρητίνη και ορισμένα από τα παράγωγά της στα Μαστιχόδενδρα έχουν λάβει την πιστοποίηση ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η τεχνογνωσία της καλλιέργειας αποτελεί μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Γιώργος Τούμπος, Πρόεδρος Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών: Οι συνέπειες θα φανούν από το 2026 και μετά
Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Financial Report, o Γιώργος Τούμπος, Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγων Χίου “πρόκειται για μια πολύ μεγάλη φυσική καταστροφή για το νησί, η οποία αν συνδυαστεί με την προηγούμενη πυρκαγιά του Ιουνίου, είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια. Σε ό,τι αφορά τα μαστιχοδενδρα, σε αυτή την πυρκαγιά δεν είχαμε ευτυχώς απώλειες, καθώς επικεντρωθεί στη Βόρεια πλευρά του νησιού, είχαμε, όμως, στις πυρκαγιές του Ιουνίου, μικρότερη, ωστόσο, σε σύγκριση με άλλες πυρκαγιές από προηγούμενα έτη”.
Όπως, ωστόσο, επισημαίνει ο κ. Τούμπος το γεγονός ότι καταστράφηκε ένα μεγάλο κομμάτι παρθένου δάσους στο νησί θα επηρεάσει και την καλλιέργεια και άνθιση των μαστιχοδενδρων μέσα στα επόμενα χρόνια. “Καθώς τα μαστιχόδενδρα έχουν μεγάλη ανάγκη στην καλλιέργειά τους από υγρασία, η οποία παράγεται από την υπόλοιπη χλωρίδα που έρχεται από τη γενικότερη βλάστηση που υπάρχει στο νησί, το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει πια το μεγάλο δάσος της Χίου θα έχει επίπτωση στην καλλιέργεια και εν συνεχεία στην παραγωγή” τονίζει.
Προσθέτει, δε, ότι η σοδειά του 2025 έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οπότε οι τυχόν συνέπειες στην παραγωγή, με την έννοια της μείωσης, θα φανούν από το 2026 και μετά.
Γιάννης Μανδάλας, Mediterra: Συγκρατημένη αισιοδοξία μετά την καταστροφή
Πιο αισιόδοξος για τις επιπτώσεις στην παραγωγή μαστίχας εμφανίζεται, μιλώντας στο Financial Report, ο CEO της Mediterra, Γιάννης Μανδάλας. Κατά τον ίδιο, “δεν υπήρξε βλάβη από τη φωτιά στα μαστιχόδενδρα από τη φωτιά των προηγούμενων ημερών, μικρές εκτάσεις χάθηκαν στην πυρκαγιά του Ιουνίου, ωστόσο είχαμε μικρότερη παραγωγή φέτος λόγω των βροχοπτώσεων του περασμένου Σεπτεμβρίου».

Ο Γιάννης Μανδάλας

Όμως,  επισημαίνει, «αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι η φυσική καταστροφή του νησιού δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη και υπό αυτές τις συνθήκες είναι πιθανόν να επιδράσει η απουσία του δάσους στην παραγωγή τα επόμενα χρόνια, αλλά δεν θεωρούμε ότι, αν δεν υπάρξει κάτι πιο δυνατό, από άποψη φυσικής καταστροφής, θα είναι κάτι μη διαχειρίσιμο“.
Με βάση τα όσα τονίζει ο κ. Μανδάλας, πάντως, η φετινή χρονιά ξεκίνησε με θετικό πρόσημο για την εισηγμένη στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστήριου εταιρεία, με αύξηση κύκλου εργασιών σε σχέση με το 2024.
Ως εκ τούτου, το 2024 αποτέλεσε σημαντική χρονιά για την εταιρεία, με τον κύκλο εργασιών να φτάνει τα 14,25 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15% σε σχέση με το 2023. Τα, δε, κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 600.000 ευρώ, αυξημένα κατά 21%, παρά τις διεθνείς γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις.
Όπως δηλώνει ο CEO της εταιρείας ‘’παρά τις φυσικές καταστροφές, συνεχίζουμε την ανάπτυξη. Πηγαίνουν πολύ καλά οι εξαγωγές στη Μέση Ανατολή, γενικά το σχέδιο προχωρά όπως το είχαμε καταρτίσει από την προηγούμενη χρονιά” συμπληρώνοντας ότι ήδη σχεδιάζονται και νέα προϊόντα, τα οποία αναμένεται να παρουσιαστούν προς το τέλος του φθινοπώρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του 2025, η Mediterra αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο καταστημάτων, στα οποία εκτός από τα δικά της προϊόντα θα διαθέτει και προϊόντα τρίτων.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ανακαίνιση ενός mini market στην οδό Ξενοκράτους στο Κολωνάκι, ενώ θα δημιουργηθεί ένα ακόμα σημείο στη Χίο και ένα δεύτερο στην Αθήνα, υπηρετώντας τη φιλοσοφία από το χωράφι στο ράφι.
Υπενθυμίζεται ότι στους βασικούς μετόχους της εταιρείας συγκαταλέγονται η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (51%), το επενδυτικό σχήμα Zaitech Fund (28,41%) και η εταιρεία φυσικών καλλυντικών Κορρές (5,5%), μαζί με επιφανείς Χιώτες εφοπλιστές και ιδιώτες επενδυτές.
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu