Ισχυρές είναι οι εκτιμήσεις της διοίκησης και σε βάθος τριετίας
“Είμαστε πολύ περήφανοι για τις επιδόσεις του 2023″, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023.
Ο κος Μεγάλου, στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε αναλυτές, έκανε λόγο για τα ισχυρότερα οικονομικά δεδομένα στην ιστορία της τράπεζας, με τα κέρδη ανά μετοχή να καταγράφουν ρεκόρ 0,80 ευρώ, σχολιάζοντας ότι τα αποτελέσματα εκπλήρωσαν και σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασαν τις προβλέψεις της τράπεζας για το προηγούμενο έτος.
Ισχυρές είναι οι εκτιμήσεις της διοίκησης και σε βάθος τριετίας, εκτιμώντας ότι η κερδοφορία ύψους 1 δισ. ευρώ θα διατηρηθεί έως το 2026.
Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές, η διοίκηση “βλέπει” διανομή μερίσματος ύψους 10% από τα κέρδη του 2023, 25% από τα κέρδη του 2024 και 50% από τα κέρδη του 2025 και του 2026. Ερωτηθείς για το πού εδράζεται η αισιοδοξία της διοίκησης ότι θα είναι σε θέση να διανέμει τα μισά της κέρδη στους μετόχους μετά το 2025, ο κ. Μεγάλου εξήγησε ότι η τράπεζα υλοποιεί μέχρι σήμερα με συνέπεια το στρατηγικό της πλάνο, γεγονός που δημιουργεί ενισχυμένη βεβαιότητα για τη διατήρηση των ισχυρών ρυθμών κερδοφορίας της σε βάθος τριετίας.
“Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα διατηρήσουμε το ίδιο επίπεδο διανομής κερδών τα έτη 2025 και 2026 ως αποτέλεσμα της δημιουργίας κερδών και κεφαλαίων που αναμένουμε”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στις πηγές εσόδων, ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε ότι έχει επιτευχθεί ικανοποιητική διαφοροποίηση και επέκταση των πηγών αυτών και ότι η τράπεζα θα “προστατέψει” τα σημερινά καθαρών επίπεδα εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) και τα επόμενα χρόνια, διασφαλίζοντας έτσι ισχυρή μερισματική απόδοση υπέρ των μετόχων. Σημειώνεται ότι το 2023 επιτεύχθη αύξηση καθαρών εσόδων 37%, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να ενισχύονται κατά 48% και τα έσοδα από προμήθειες και χρεώσεις κατά 14%.
Παράλληλα, εντυπωσιακή είναι η εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, με τον δείκτη NPE να μειώνεται στο 3,5% το 2023 από 6,8% το προηγούμενο έτος, υποχωρώντας στα 1,3 δισ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται στις εμπροσθοβαρείς και επιταχυνόμενες πρωτοβουλίες εξυγίανσης που υλοποίησε η τράπεζα, αλλά και στην επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μυθικό συμβόλαιο ο Ντόντσιτς 165 εκατ. δολ. με Lakers για τρία χρόνια
- Ο Τραμπ απέλυσε αξιωματούχο του υπουργείου Εργασίας επειδή δεν του άρεσαν τα στοιχεία για την απασχόληση
- Θερινές διακοπές: Φιλικά σπίτια και φθηνά πακέτα επιλέγουν οι Ελληνες
- Berkshire Hathaway: Μείωση 4% στα λειτουργικά κέρδη το β’ τρίμηνο 2025
- Τραμπ: Ο Πάουελ πρέπει να παραιτηθεί όπως έκανε η Κούγκλερ
- Αποσωληνώθηκε ο 15χρονος που υπέστη θερμοπληξία
- Γκίκας: Μονάδα αφαλάτωσης στην Ανδρο λόγω λειψυδρίας
- Κυβερνητικές πηγές: Περίεργο ο Ανδρουλάκης να επιτίθεται σε κάποια πανεπιστήμια και σε άλλα όχι
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις