Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.603,70 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,19% παρά τις πιέσεις σε τράπεζες, κατασκευές και βιομηχανικές μετοχές
Με θετικό πρόσημο, αλλά χωρίς ιδιαίτερη δυναμική, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τετάρτης 14 Οκτωβρίου 2026 στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.600 μονάδων, χάρη στις επιλεκτικές αγορές που εκδηλώθηκαν σε συγκεκριμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η αγορά κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις που ασκήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, στις κατασκευές και σε αρκετές βιομηχανικές μετοχές, με τη Jumbo να αναδεικνύεται στον μεγάλο πρωταγωνιστή της ημέρας, καταγράφοντας άνοδο άνω του 4,5%. Θετική ήταν επίσης η συμβολή της Allwyn, της HELLENiQ ENERGY, του ΟΤΕ και της Motor Oil.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.603,70 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,19% ή 4,98 μονάδες, έναντι των 2.598,72 μονάδων της προηγούμενης συνεδρίασης. Η διατήρηση του θετικού προσήμου αποκτά σημασία καθώς επιτεύχθηκε σε περιβάλλον έντονης διαφοροποίησης μεταξύ των μετοχών και αυξημένης αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές.
Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 255 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 ενισχύθηκε 0,17% στις 6.667,57 μονάδες ενώ αντίθετα ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSEM υποχώρησε κατά 0,55%, στις 3.002,28 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 3.029,62 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,36%, επιβεβαιώνοντας ότι ο κλάδος δεν αποτέλεσε αυτή τη φορά την κινητήρια δύναμη της αγοράς.
Τη μεγαλύτερη εντύπωση από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης προκάλεσε η Jumbo, η οποία εκτινάχθηκε 4,52%, κλείνοντας στα 26,36 ευρώ.
Αξιόλογη άνοδο 2,19% σημείωσε η Allwyn, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στα 12,35 ευρώ ενώ η HELLENiQ ENERGY ενισχύθηκε 2,09%, φθάνοντας στα 19,50 ευρώ.
Η Motor Oil κινήθηκε επίσης με κέρδη 1,45% και τιμή κλεισίματος τα 69,80 ευρώ, ενισχύοντας τη θετική εικόνα του ενεργειακού κλάδου.
Σημαντικά κέρδη 1,47% κατέγραψε ο ΟΤΕ, ο οποίος έκλεισε στα 19,38 ευρώ, ενώ θετική ήταν και η παρουσία της Metlen, με άνοδο 0,95% στα 48,68 ευρώ.
Η ΔΕΗ ενισχύθηκε 0,72% στα 22,50 ευρώ, η Coca-Cola HBC σημείωσε μικρή άνοδο 0,19%, στα 51,40 ευρώ, ενώ η Viohalco κέρδισε 0,37%, φθάνοντας στα 16,28 ευρώ.
Ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της ΕΧΑΕ, με κέρδη 0,77% στα 10,48 ευρώ, ενώ η Lamda Development ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 5,965 ευρώ, αυξημένη κατά 0,25%.
Στον τραπεζικό κλάδο επικράτησαν οι πωλητές, με τις περισσότερες μετοχές να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση σε αρνητικό έδαφος. Η Τράπεζα Πειραιώς υποχώρησε κατά 1,14%, κλείνοντας στα 9,67 ευρώ, ενώ η Alpha Bank έχασε 0,68% και διαμορφώθηκε στα 4,265 ευρώ. Πιο περιορισμένες ήταν οι απώλειες της Eurobank, η οποία έκλεισε στα 4,455 ευρώ, με πτώση 0,11%. Στον αντίποδα, η Εθνική Τράπεζα διαφοροποιήθηκε θετικά, σημειώνοντας άνοδο 0,49% και κλείνοντας στα 16,38 ευρώ.
Αρνητική ήταν η εικόνα και για την Optima Bank, η οποία υποχώρησε κατά 0,95%, στα 14,56 ευρώ, ενώ η Τράπεζα Κύπρου έχασε 0,77%, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στα 10,36 ευρώ. Η CrediaBank σημείωσε πτώση 1,06%, στα 0,93 ευρώ.
Σημαντικές ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν σε επιλεγμένες βιομηχανικές και κατασκευαστικές μετοχές. Η Cenergy Holdings βρέθηκε μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, υποχωρώντας κατά 3,04%, στα 22,98 ευρώ. Aπώλειες 2,06% κατέγραψε η Aktor, η οποία έκλεισε στα 9,50 ευρώ ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποχώρησε κατά 1,62%, στα 40,16 ευρώ. Η μετοχή της ΑΒΑΞ έχασε 1,64%, κλείνοντας στα 3,29 ευρώ, ενώ ο ΑΔΜΗΕ σημείωσε πτώση 1,05%, στα 4,235 ευρώ.
Πιέσεις δέχθηκε και η Ελλάκτωρ, η οποία έκλεισε στα 1,236 ευρώ, με απώλειες 1,90%. Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ υποχώρησε κατά 0,44%, στα 3,42 ευρώ, ενώ ο Titan Cement International παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος, με οριακή πτώση 0,04%, στα 47,14 ευρώ.
Στο ίδιο αρνητικό κλίμα κινήθηκε η Noval Property, καταγράφοντας απώλειες 2,50%, στα 2,34 ευρώ, ενώ η Κρι Κρι υποχώρησε κατά 1,05%, στα 32,90 ευρώ.
Με σημαντική πτώση έλεισαν οι μετοχές των δύο ναυτιλιακών εταιρειών. Η Safe Bulkers με απώλειες 3,83% στα 7,29 ευρώ και η Star Bulk με πτώση 2,42% στα 26,16 ευρώ.
Στη μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση καταγράφηκαν έντονες διαφοροποιήσεις, με αρκετές μετοχές να εμφανίζουν μεταβολές σημαντικά μεγαλύτερες από εκείνες των βασικών δεικτών. Στην πλευρά των κερδισμένων ξεχώρισε η Χαϊδεμένος, με άνοδο 6,82%, στα 0,94 ευρώ, ενώ η Dotsoft ενισχύθηκε κατά 6,51%, στα 36 ευρώ. Εξίσου ισχυρή ήταν η άνοδος της Δρομέας, κατά 6,27%, στα 0,322 ευρώ.
Κέρδη 3,40% κατέγραψε η CNL Capital, ενώ η ΣΙΔΜΑ ενισχύθηκε κατά 2,62%, στα 2,35 ευρώ. Θετική παρουσία είχαν ακόμη η Real Consulting με άνοδο 1,66%, η Quest Συμμετοχών με 1,62%, η MIG με 1,55% και η Profile με 1,33%.
Στον αντίποδα, έντονες απώλειες 5,79% κατέγραψε η Verallis, ενώ η Doppler υποχώρησε 5,20%.
Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Θετικά πρόσημα, αλλά ο πληθωρισμός περιόρισε την αισιοδοξία
Στις ευρωπαϊκές αγορές, η συνεδρίαση της Τετάρτης εξελισσόταν με γενικά θετική διάθεση, αν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσαν μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα. O γαλλικός CAC 40 ενισχυόταν περίπου 0,8%, ο γερμανικός DAX κατά 0,7% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,3%. Στην Ισπανία, ο IBEX 35 κατέγραφε άνοδο περίπου 0,6%, ενώ αντίθετα ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρούσε κατά 0,3%.
Καθοριστική για το ευρωπαϊκό επενδυτικό κλίμα ήταν η παρουσία της ολλανδικής ASML, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά τις θετικές προοπτικές για τη ζήτηση εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών, που συνδέεται με τις αυξανόμενες επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη.
Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η συνεδρίαση της Τετάρτης στη Wall Street, καθώς η ανακοίνωση υψηλότερου του αναμενομένου πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσε ανησυχίες για τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Κατά το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,16%, στις 51.584,99 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,40%, στις 7.774,18 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite σημείωσε πτώση 0,63%, στις 27.031,64 μονάδες.
Η αρνητική αντίδραση των επενδυτών συνδέθηκε με τα νέα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, ο οποίος αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 3,7% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 3,4% τον Αύγουστο και εκτιμήσεων για 3,6%.
Ακόμη μεγαλύτερη σημασία απέκτησε ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,6%, ξεπερνώντας επίσης τις προβλέψεις.
Τα στοιχεία αυτά ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι η Federal Reserve ενδέχεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Παράλληλα, οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων κινήθηκαν υψηλότερα, με εκείνη του δεκαετούς τίτλου να προσεγγίζει το 5,3%, ασκώντας πρόσθετη πίεση στις αποτιμήσεις των μετοχών.
Στο μικροσκόπιο των επενδυτών βρίσκονταν και τα εταιρικά αποτελέσματα των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, με τη Bank of America να δέχεται πιέσεις μετά τα οικονομικά αποτελέσματά της, σε αντίθεση με τη θετικότερη εικόνα που εμφάνισαν η Morgan Stanley και η BlackRock.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Netflix: Προχωράει σε περικοπές 6% του προσωπικού της απολύοντας 1.000 εργαζομένους
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων με νέο πρόγραμμα EMTN
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - Πρόγραμμα Έκδοσης Μεσοπρόθεσμων Ομολογιών (ΕMTN Programme)
- Λάρισα: Aγρότες με τρακτέρ πήγαν στον Μητσοτάκη που εγκαινίαζε μονάδα της Metlen (video)
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Κράτησε τις 2.600 μονάδες με «όπλα» τις Jumbo, Allwyn, OTE και τα διυλιστήρια
- ΑΤΤΙΚΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ Α.Ε. - Ανακοίνωση Κράτους Μέλους Καταγωγής
- Wall Street: Πιέσεις από τον πληθωρισμό και τα στοιχήματα για αύξηση επιτοκίων – Βαρίδι τράπεζες και τσιπ
- HELLENiQ ENERGY Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών - Αγορά Ιδίων Μετοχών
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








