Αγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση 1,27% με κύμα πωλήσεων στις τράπεζες

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.204,11 μονάδες, επιστρέφοντας κοντά στα χαμηλά τετραμήνου

Αστάθεια παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν μπορεί να διαμορφώσει κάποια τάση. Έτσι μετά από δύο απόπειρες ανόδου τις τελευταίες ημέρες επέστρεψε σε πτωτική πορεία. Το νέο στοιχείο ήταν οι ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές, το οποίο δεν είχε κάνει μέχρι τώρα τόσο έντονη την εμφάνισή του.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε την ημέρα με πτώση 1,27%, κλείνοντας στις 1204,11 μονάδες.  Επέστρεψε, έτσι κοντά στην ελάχιστη τιμή (σε κλείσιμο) του τελευταίου τετραμήνου δηλαδή τις 1.200,02 μονάδες που ήταν την περασμένη Πέμπτη. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα περίπου 76 εκατ. ευρώ, και παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά της χθεσινή ημέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εισαγωγή Optima στο Χρηματιστήριο: Καλή είδηση για την αγορά, καλύτερη για Βαρδινογιάννη και παλαιούς μετόχους

Το επενδυτικό κοινό θα πρέπει να σκεφθεί εάν του προσφέρει κάτι διαφορετικό η έκδοση αυτή σε σχέση με τις υφιστάμενες τράπεζες, που έχουν καλύτερες αποτιμήσεις

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 1,65% και της μεσαίας -1,27%.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών υπέστη μεγάλες απώλειες 3,22%. Η Alpha Bank υποχώρησε 3,28%, η Εθνική Τράπεζα 2,11%, η Eurobank -4,15% και η Τράπεζα Πειραιώς -2%.

Αυτές τις ημέρες πραγματοποιεί δημόσια προσφορά μετοχών για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών μία τράπεζα, η Optima bank, η αποτίμηση της οποίας είναι απαιτητική και αρκετά υψηλότερη την μέση αποτίμηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Σε ότι αφορά τις επί μέρους κινήσεις των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης εκτος τραπεζών, τη μεγαλύτερη πτώση είχε η Fourlis -4,38% και η Aegean με απώλειες 3,46%. Ακολούθησαν η Τέρνα Ενεργειακή -3,02%, ο ΟΛΠ -3,14%, η ΔΕΗ -3,06% και ο Μυτιληναίος -2,98%.

Μόνο η μετοχή της Γρ. Σαράντης πήγα κόντρα στο ρεύμα και έκλεισε με άνοδο 3,45% στα 7,5 ευρώ. Επίσης, ξεχώρησε η Coca Cola HBC με άνοδο 1,51% και κλείσιμο στα 26,14 ευρώ. Ο ΟΤΕ κατάφερε να κλείσει με μικρή άνοδο +0,30% στα 13,53 ευρώ, όπως και η ΓΕΚ Τέρνα (+0,30% στα 13,18 ευρώ). Σήμερα διοίκηση της ΓΕΚ Τέρνα πραγματοποίησε παρουσίασε στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Η τιμή της μετοχής της εταιρείας ΚΡΙ ΚΡΙ μετά τα εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου σημείωσε άνιδι 2,26% στα 8,16 ευρώ.

Η αναλογία μεταξύ χαμένων και κερδισμένωνήταν 2 προς 1. Συνολικά 67 μετοχές είχαν άνοδο, 33 πτώση και 59 έμειναν αμετάβλητες.

Στο εξωτερικό η σημερινή ημέρα ήταν αδιάφορη. Λίγο μετά το κλείσιμο του ελληνικού Χρηματιστηρίου, ο δείκτης Stoxx 600 ήταν σχεδόν αμετάβλητος (-0,06%) στις 447,46 μονάδες.

Με μικρές διακυμάνσεις ξεκίνησαν και οι δείκτες της Wall Street, με τις αποδόσεις των ομολόγων να κινούνται λίγο πτωτικά μετά από την προσέγγιση πολυετών υψηλών επιπέδων τις προηγούμενες ημέρες.

close menu