Μικρές μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη, διαφοροποιημένη εικόνα στις τράπεζες και έντονη κινητικότητα σε επιλεγμένους τίτλους
Μετά την χθεσινή σημαντικά άνοδο και την επιστροφή σε κλείσιμο άνω των 2.700 μονάδων, με ήπιες διακυμάνσεις και σαφή διάθεση αναζήτησης κατεύθυνσης κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών το πρωί της Τρίτης 29 Σεπτεμβρίου 2026.
Στις 11:55 ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 2.709,65 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,07%. Ανάλογη είναι η εικόνα στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE, ο οποίος ενισχύεται κατά 0,05% στις 6.957,67 μονάδες. Ο FTSEA καταγράφει άνοδο 0,07%, στις 1.630,51 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSEM κινείται κατά 0,05% υψηλότερα, στις 3.073,99 μονάδες.
Η γενική εικόνα, επομένως, είναι περισσότερο εικόνα σταθεροποίησης. Η αγορά απορροφά επιμέρους πιέσεις σε ορισμένα βαριά χαρτιά, με τις θετικές κινήσεις σε τράπεζες, βιομηχανικές και κατασκευαστικές μετοχές να λειτουργούν ως αντίβαρο.
Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,29% στις 3.291,28 μονάδες, όμως η εικόνα στο εσωτερικό του κλάδου δεν είναι ομοιόμορφη. Η Eurobank ξεχωρίζει θετικά, με άνοδο 0,87% στα 4,843 ευρώ, ενώ η Πειραιώς ενισχύεται κατά 1,03% στα 10,76 ευρώ. Η Alpha Bank κινείται επίσης σε θετικό έδαφος, κατά 0,44% στα 4,794 ευρώ. Αντίθετα, η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί κατά 0,25% στα 17,755 ευρώ, ενώ η Optima Bank καταγράφει αισθητότερες απώλειες 1,98%, στα 14,34 ευρώ. Η Credia κινείται κατά 0,96% υψηλότερα, στα 0,949 ευρώ.
Στις κατασκευές ξεχωρίζει εμφανώς η ΑΒΑΞ, η οποία ενισχύεται κατά 3,28% στα 3,305 ευρώ, εμφανίζοντας μία από τις ισχυρότερες κινήσεις μεταξύ των μεγαλύτερων και μεσαίων κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΕΚΤΕΡ ακολουθεί με άνοδο 2,24% στα 5,03 ευρώ, ενώ η Δομική Κρήτης ενισχύεται κατά 0,73%. Αντίθετα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη, με οριακή πτώση 0,09% στα 44,82 ευρώ.
Ισχυρή είναι και η παρουσία μεταλλουργικών και βιομηχανικών τίτλων. Η Βιοχάλκο κερδίζει 1,14% στα 17,80 ευρώ, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ενισχύεται κατά 1,06% στα 3,81 ευρώ, ενώ η Cenergy καταγράφει άνοδο 0,33% στα 24,38 ευρώ.
Στον αντίποδα, πιο αδύναμη είναι η εικόνα στις ενεργειακές μετοχές. Η HELLENiQ Energy υποχωρεί κατά 1,45% στα 17,67 ευρώ, η Motor Oil χάνει 0,66% στα 67,80 ευρώ, ενώ η ΔΕΗ υποχωρεί οριακά κατά 0,17% στα 23,30 ευρώ. Πιέσεις καταγράφονται επίσης στον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος χάνει 1,67% στα 4,405 ευρώ.
Στις τηλεπικοινωνίες, ο ΟΤΕ υποχωρεί κατά 0,71% στα 19,66 ευρώ, ενώ η Coca-Cola HBC κινείται κατά 0,20% χαμηλότερα στα 50,70 ευρώ. Η Jumbo χάνει 0,24% και η Aegean 0,61%.
Από την άλλη πλευρά, η ΕΥΔΑΠ εμφανίζει σημαντική άνοδο 1,45% στα 12,62 ευρώ, λειτουργώντας ως θετική εξαίρεση στον ευρύτερο χώρο των υποδομών και κοινής ωφέλειας.
Η συνεδρίαση χαρακτηρίζεται και από σημαντικές αποκλίσεις σε μικρότερους τίτλους. H Χαϊδεμένος ενισχύεται 25%, η Οptronics καταγράφει άνοδο 8,08% ενώ η ΕΛΑΣΤΡΟΝ ενισχύεται κατά 4,65%. Ο ΟΛΘ κινείται 2,50% υψηλότερα, η Dotsoft ενισχύεται κατά 1,90%, η ΣΙΔΜΑ κατά 1,85% και η MIG κατά 1,72%.
Στον αντίποδα, η Σαραντόπουλοςε υποχωρεί 9,62%, ενώ σημαντικές απώλειες εμφανίζουν η Αγροτικός Οίκος Σπύρου με -5,66%, η Ιντερτέκ με -5,15%, η Softweb με -4,92% και η Galaxy Cosmos Mezz με -4,31%.
Το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον ελαφρώς θετικό, αλλά επίσης χωρίς ισχυρή τάση. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 κινούνταν νωρίτερα το πρωί κατά περίπου 0,3% υψηλότερα στις 640,28 μονάδες, με βασική στήριξη από τις μετοχές τεχνολογίας και ειδικότερα από τον κλάδο των ημιαγωγών.
Το θετικό κλίμα περιορίζεται, ωστόσο, από δύο βασικούς παράγοντες: τις υψηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου. Το Brent κινούνταν κοντά στα 106,99 δολάρια το βαρέλι, σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή.
Η τεχνολογία αποτέλεσε τον βασικό θετικό οδηγό της ευρωπαϊκής συνεδρίασης, ενώ σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών ξεχώριζε η γαλλική Legrand, με άνοδο περίπου 5,8%, μετά την αναβάθμιση των μεσοπρόθεσμων στόχων της εταιρείας.
Οι επενδυτές στην Ευρώπη έχουν στραμμένη την προσοχή και στα επόμενα μακροοικονομικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων τα στοιχεία για τις κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και η τελική μέτρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Lidl Ελλάς: Νέα καμπάνια κατά της σπατάλης “Ξεκίνα τα επόμενα ψώνια από το ψυγείο σου”
- Τέμπη: Στο Ειδικό Δικαστήριο ο Χρήστος Τριαντόπουλος για το «μπάζωμα»
- ΕΛΣΤΑΤ: Στα 447,5 δισ. ευρώ ο τζίρος των επιχειρήσεων το 2024
- Κωτσόβολος: Νέα φάση για την “Τεχνολογία Χωρίς Εμπόδια” με επίκεντρο την προσβασιμότητα
- Eurostat: Στεγαστική ασφυξία για σχεδόν έναν στους δύο νέους στην Ελλάδα (48,4%)
- ΙΝΤΕΡΓΟΥΝΤ-ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ Α.Τ.Ε.Ν.Ε. Ανώνυμος Τεχνική Εμποροβιομηχανική Ναυτιλιακή Εταιρεία - ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ (Ορθή Επανάληψη)
- Eurostat: Στα 129 κιλά ανά κάτοικο η σπατάλη τροφίμων στην ΕΕ το 2024
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθεροποίηση μετά την υπέρβαση των 2.700 μονάδων
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








