Στις 2.559,18 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης, με τις τράπεζες να δέχονται ισχυρές πιέσεις και να επισκιάζουν την άνοδο επιλεγμένων μετοχών. Ξεχώρισαν ανοδικά Aktor, ΑΔΜΗΕ και Metlen
Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε τελικά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2026, το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιβεβαιώνοντας ότι η εγχώρια αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση διόρθωσης, με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές και τις επιλεκτικές ρευστοποιήσεις σε τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Παρά το ευνοϊκότερο κλίμα που επικράτησε στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ανοδικό ξεκίνημα στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, η ελληνική αγορά δεν κατάφερε να ακολουθήσει τη διεθνή αντίδραση. Οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο αποδείχθηκαν καθοριστικές, αν και σημαντικός αριθμός μη τραπεζικών τίτλων κινήθηκε ανοδικά, προσφέροντας στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.559,18 μονάδες με πτώση 0,35% ή 8,87 μονάδων, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 355 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,46%, στις 6.547,03 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSEM διαφοροποιήθηκε αισθητά, καταγράφοντας άνοδο 1,06%, στις 2.985,36 μονάδες.
Ακόμη πιο χαρακτηριστική ήταν η επίδοση του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος σημείωσε απώλειες 1,40%, υποχωρώντας στις 2.961,13 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 2,93%, καθώς από τις 2.636,54 μονάδες της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου υποχώρησε στις 2.559,18 μονάδες, χάνοντας συνολικά 77,36 μονάδες.
Οι τράπεζες στο επίκεντρο των πωλήσεων
Ο τραπεζικός κλάδος αποτέλεσε για ακόμη μία συνεδρίαση τον βασικό αρνητικό παράγοντα για τη συνολική πορεία της αγοράς. Η Eurobank βρέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων, σημειώνοντας πτώση 2,46%, στα 4,321 ευρώ, ενώ η Optima Bank κατέγραψε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες 3,39%, υποχωρώντας στα 13,95 ευρώ. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώθηκε στα 9,52 ευρώ, με πτώση 1,27%, ενώ η Εθνική Τράπεζα υποχώρησε κατά 1,20%, στα 16 ευρώ. Αρνητικά κινήθηκε και η Alpha Bank, η οποία έκλεισε στα 4,18 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 1,14%.
Στον αντίποδα των τραπεζικών πιέσεων, σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε σε επιλεγμένες μετοχές από τους κλάδους των κατασκευών, της ενέργειας και των υποδομών.
Η Aktor πρωταγωνίστησε σημειώνοντας άνοδο 6,24%, με τη μετοχή να διαμορφώνεται στα 9,70 ευρώ. Ισχυρά κέρδη 4,50% κατέγραψε και ο ΑΔΜΗΕ, που έκλεισε στα 4,18 ευρώ, εμφανίζοντας σαφή διαφοροποίηση από τη γενικότερη πτωτική εικόνα του Χρηματιστηρίου. Θετική ήταν η συνεδρίαση για τη Metlen, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,59%, στα 48,56 ευρώ, παρέχοντας στήριξη στην αγορά. Ανοδικά κινήθηκαν επίσης η ΔΕΗ, με κέρδη 0,35% στα 22,66 ευρώ, και η Coca-Cola HBC, με άνοδο 0,40% στα 50,50 ευρώ. Η Titan ενισχύθηκε κατά 0,43%, στα 46,64 ευρώ, ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια (HELLENiQ ENERGY) σημείωσαν άνοδο 1,32%, στα 18,49 ευρώ.
Αξιοσημείωτη ήταν και η άνοδος της ΕΥΔΑΠ κατά 1,52%, στα 12 ευρώ, ενώ η Κρι Κρι ενισχύθηκε κατά 1,54%, φτάνοντας στα 33 ευρώ. Αντίθετα, πιέσεις ασκήθηκαν σε αρκετούς βιομηχανικούς και εμπορικούς τίτλους. Η Viohalco υποχώρησε κατά 3,04%, στα 15,96 ευρώ, η Cenergy έχασε 1,22%, στα 22,62 ευρώ, ενώ η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κατέγραψε απώλειες 1,62%, στα 3,35 ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 24,58 ευρώ με πτώση 0,57%, ενώ ο ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,77%, στα 19,35 ευρώ. Η Motor Oil σημείωσε απώλειες 0,51%, στα 67,75 ευρώ, και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέγραψε οριακή υποχώρηση 0,30%, στα 40,36 ευρώ. Αρνητικά κινήθηκαν ακόμη ο ΟΛΠ, με πτώση 1,17% στα 42,30 ευρώ, η Aegean Airlines, με απώλειες 0,64% στα 10,90 ευρώ, και η Σαράντης, που υποχώρησε 0,88%, στα 11,30 ευρώ.
Η μεσαία κεφαλαιοποίηση εμφάνισε καλύτερες αντοχές. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης αποτέλεσε η θετική συμπεριφορά αρκετών μετοχών της μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, σε αντίθεση με τις απώλειες των βασικών τραπεζών. Η Intracom Holdings σημείωσε άνοδο 2,65%, στα 2,90 ευρώ, ενώ η Interlife ενισχύθηκε 2,78% στα 7,40 ευρώ.
Η Fourlis κατέγραψε κέρδη 3,43%, στα 3,92 ευρώ, η Avax ενισχύθηκε κατά 1,87%, στα 3,27 ευρώ, και η Πλαστικά Θράκης σημείωσε άνοδο 2% στα 4,835 ευρώ.
Θετική ήταν επίσης η εικόνα για τη BriQ Properties, με κέρδη 2,14% στα 3,34 ευρώ, την Εβροφάρμα, που ενισχύθηκε κατά 4,31% στα 3,87 ευρώ, και την Πλαστικά Κρήτης, με άνοδο 2,67% στα 15,40 ευρώ.
Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισε η εντυπωσιακή άνοδος 20% της Verallis στα 1,14 ευρώ, ενώ η Μινέρβα ενισχύθηκε κατά 3,55%, στα 0,73 ευρώ. Η Verallis έκανε το ντεμπούτο της σήμερα στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιδτηρίου την EN.A Growth.
Από την πλευρά των απωλειών, η Noval Property υποχώρησε κατά 2,08%, στα 2,35 ευρώ, η Ελινόιλ κινήθηκε ανοδικά κατά 2,43%, στα 1,895 ευρώ.
Σε αντίθεση με το Χρηματιστήριο Αθηνών, οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν ανοδικά την Παρασκευή, με τους επενδυτές να αξιοποιούν τη σχετική αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου και των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχυόταν περίπου 0,9%, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά σχεδόν τεσσάρων μηνών που είχε προσεγγίσει, καθώς το διεθνές επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε. Στη Φρανκφούρτη, ο DAX σημείωνε άνοδο περίπου 1,1% κατά τη μεσημβρινή ευρωπαϊκή συνεδρίαση, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχυόταν κατά περίπου 0,8%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραφε κέρδη γύρω στο 1%, με αντίστοιχη θετική πορεία για τον ισπανικό IBEX 35. Τα ποσοστά αυτά αποτελούν ενδοσυνεδριακές ενδείξεις και όχι οριστικά ευρωπαϊκά κλεισίματα.
Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ψυχολογίας διαδραμάτισε η αποκλιμάκωση των ανησυχιών σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προτίθενται να επιτεθούν στο Ιράν πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, συνέβαλαν στον περιορισμό της γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Η υποχώρηση του πετρελαίου πρόσφερε περιθώρια αντίδρασης στις μετοχικές αγορές, καθώς περιορίζει, έστω προσωρινά, τις πληθωριστικές ανησυχίες και τον φόβο περαιτέρω αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής.
Ωστόσο, δεν έλειψαν οι έντονες διαφοροποιήσεις σε επιμέρους κλάδους. Οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, μετά την ανακοίνωση συμφωνίας της SpaceX για την απόκτηση δικαιωμάτων ραδιοφάσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που ενίσχυσε τις ανησυχίες για μελλοντική αύξηση του ανταγωνισμού. Η Deutsche Telekom βρέθηκε μεταξύ των τίτλων που επηρεάστηκαν περισσότερο.
Ανοδικά ξεκίνησε και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, με τους βασικούς αμερικανικούς δείκτες να επιχειρούν αντίδραση μετά τις πιέσεις της Πέμπτης, ιδιαίτερα στον τεχνολογικό κλάδο. Στο άνοιγμα της αγοράς ο Dow Jones ενισχυόταν περίπου 0,3%, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,2%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραφε κέρδη 0,3%, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις της συνεδρίασης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΗΠΑ: Περαιτέρω επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος τον Οκτώβριο
- Τραμπ κατά ΔΠΔ: «Ή θα υποχωρήσετε ή θα σας τελειώσουμε» – Κυρώσεις λίγες ώρες μετά το Νόμπελ Ειρήνης
- ΠΡΟΝΤΕΑ Α.Ε.Ε.Α.Π. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
- ALPHA TRUST - ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.Ε.Χ. - ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ ΤΗΣ 30/09/2026
- Ευρώπη Holdings: Στις 20 Οκτωβρίου η επιστροφή 45,5 εκατ. ευρώ στους μετόχους
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Ξανά εκτός λειτουργίας, δεv διεξάγεται κανένα δρομολόγιο
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Τρίτη ημέρα πτώσης 0,35%, με απώλειες 2,93% η εβδομάδα
- ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








