Αγορές

Χρυσός: Το ξέφρενο ράλι ανόδου στην τιμή θα συνεχιστεί και το 2024

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ανέβασαν τη ζήτηση χρυσού το 2023, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο  Χρυσού

Το ξέφρενο ράλι ανόδου στην τιμή του χρυσού θα συνεχιστεί και το 2024, λόγω γεωπολιτικών εντάσεων και συνεχιζόμενων αγορών από τις κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου  Χρυσού (WGC).

Τα δύο πιο σημαντικά γεγονότα για τη ζήτηση χρυσού το 2023 ήταν η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ανέφερε η WGC, εκτιμώντας ότι τα γεωπολιτικά γεγονότα πρόσθεσαν μεταξύ 3% και 6% στην τιμή του χρυσού κατά τη διάρκεια του έτους.

Ένας άλλος υποστηρικτικός παράγοντας για το «κίτρινο μέταλλο» ενόψει του μέλλοντος είναι η περαιτέρω αγορά από τις κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Οι κεντρικές τράπεζες αποτέλεσαν σημαντική πηγή ζήτησης στην παγκόσμια αγορά χρυσού τα τελευταία δύο χρόνια και το 2023 είναι πιθανό να αποτελέσει έτος ρεκόρ. Το WGC αναμένει ότι αυτό θα συνεχιστεί και το 2024.

Οι τιμή χρυσού σημείωσε άλλο ένα υψηλό ρεκόρ αυτή την εβδομάδα μετά από ένα καταιγιστικό 2023, καθώς έφθασε τα 2.100 δολάρια ανά ουγγιά τη Δευτέρα, προτού μετριάσει ελαφρώς, και οι τιμές κυμαίνονταν γύρω στα 2.030 δολάρια ανά ουγγιά την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου.

Στην έκθεσή του “Gold Outlook 2024” το Συμβούλιο σημειώνει ότι αναμένει πλέον μια «ήπια προσγείωση» στις ΗΠΑ καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο χωρίς να προκαλέσει ύφεση, κάτι που είναι θετικό και για την παγκόσμια οικονομία.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu