Στην πρώτη έκδοση του Global Indicators Chartbook, η οποία περιλαμβάνει τόσο κυκλικούς όσο και διαρθρωτικούς παράγοντες των παγκόσμιων επιδόσεων, η Citi παρέχει μια ολοκληρωμένη παγκόσμια εικόνα για τις οικονομίες, χωρίς, ωστόσο, να αντικατοπτρίζει πλήρως τυχόν επιπτώσεις από τις πρόσφατες τραπεζικές πιέσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
Το βασικό ερώτημα για την ομάδα ανάλυσης της Citi είναι αν οι οικονομίες βρίσκονται στη φάση της ηρεμίας, ακριβώς πριν ξεσπάσει η καταιγίδα.
Οι παγκόσμιοι σύνθετοι δείκτες PMI έχουν ανακάμψει τους τελευταίους μήνες, με τις μετρήσεις τώρα πάνω από το κρίσιμο όριο του 50, τόσο στις ανεπτυγμένες αγορές (DM) όσο και στις αναδυόμενες αγορές (EM).
Η ανάκαμψη έχει προέλθει από τις υπηρεσίες, με τη μεταποίηση να κυμαίνεται λίγο κάτω από την ουδέτερη ένδειξη παγκοσμίως και εξακολουθεί να είναι συρρικνωμένη στις DM. Οι τιμές εισροών και εκροών μειώθηκαν αισθητά από τα υψηλά επίπεδα, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες από τις προ της συγκυρίας ενδείξεις, ιδιαίτερα για τις DM.
Η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σε ρυθμό στα τέλη του περασμένου έτους σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 3% και πολλές μεγάλες οικονομίες επιβράδυναν αισθητά, ιδίως εντός των DM. Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων ήταν αδύναμος, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται μακριά από τις δαπάνες για αγαθά και πίσω προς τις δαπάνες για υπηρεσίες. Η βιομηχανική παραγωγή και το εμπόριο έχουν επίσης επιβραδυνθεί σημαντικά.
Οι αγορές εργασίας, ωστόσο, παραμένουν σφιχτές, καθώς η στροφή των δαπανών σε τομείς υπηρεσιών έντασης εργασίας ασκεί ανοδικές πιέσεις στις προσλήψεις. Παρά αυτή τη δύναμη, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένει ασθενής και υποχωρεί λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της ευρείας αβεβαιότητας, αν και τα στοιχεία αυτά έχουν δείξει κάποια σημάδια ζωής τους τελευταίους μήνες.
Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, ωστόσο, κινείται πλάγια σε χλιαρά επίπεδα. Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν έντονες, ιδίως στους τομείς των υπηρεσιών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο γενικός πληθωρισμός, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Citi, ξεπερνά το 5,5%, ο πυρήνας του πληθωρισμού τρέχει πάνω από 4%, ενώ και οι δύο εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλοί με βάση τα ιστορικά πρότυπα. Ο πληθωρισμός αγαθών έχει μειωθεί και είναι πιθανό να συνεχίσει να μετριάζεται ως απάντηση στη χαλάρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας, που εξομαλύνθηκε σημαντικά περαιτέρω τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, όμως, έχει δείξει ελάχιστα σημάδια επιβράδυνσης, ιδίως στις μεγάλες DM, όπως οι ΗΠΑ και η ζώνη του ευρώ.
Τα επιτόκια πολιτικής ξεπερνούν το 4% σε σύγκριση με ποσοστά που προσεγγίζουν κατά μέσο όρο το 2% τα προηγούμενα χρόνια. Τα ονομαστικά επιτόκια πολιτικής στις DM έχουν αυστηροποιηθεί αισθητά, αν και παραμένουν επίσης υψηλά και σε πολλές οικονομίες των χωρών του εξωτερικού, ιδίως εκτός της Ασίας. Τα πραγματικά παγκόσμια επιτόκια πολιτικής, μετρούμενα με βάση τον πραγματοποιημένο ετήσιο πυρήνα του πληθωρισμού, εξακολουθούν ωστόσο να είναι χαμηλότερα από τα προ-Covid επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών πραγματικών επιτοκίων στις DM κατά μέσο όρο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Σ. Θεοδωρόπουλος (ΣΕΒ) για Νέο Αναπτυξιακό Νόμο: Δεν λαμβάνει υπόψη τη σημερινή πραγματικότητα
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ εγκρίνει την πρώτη πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία
- Νομική: Σαρώνουν τις κάμερες ασφαλείας στην ΕΛΑΣ για να εντοπίσουν τους δράστες της επίθεσης
- Ucert/D Group: Εταιρείες πιστοποιήσεων με σχολή θεάτρου θέλουν να μεταμορφώσουν το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας
- Giuseppe Zorgno: Ποιος είναι ο νέος εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Υδρόγειος Ασφαλιστική
- Πώς τα εγχώρια marketplaces εισπράττουν την αναστάτωση των δασμών από τις ΗΠΑ
- ΑΑΔΕ: “Τι αλλάζει” στην ιδιοκτησία ακινήτων
- Ευρωπαϊκή Ενωση: Τι προσφέρει στις ΗΠΑ για να εκτονωθεί ο εμπορικός πόλεμος
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις