Αγορές

Citigroup και BofA: Η ΕΚΤ βιάζεται να σταματήσει το QE – Βέβαιη η αύξηση επιτοκίων στο γ’ τρίμηνο

Financialreport.gr

Οι αναλυτές αναλύουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ οι οποίες βρήκαν ανέτοιμες τις αγορές, όπως φάνηκε και από την αντίδραση των ομολόγων με τις αποδόσεις να αυξάνονται σημαντικά στον απόηχο των ανακοινώσεων του Δ.Σ. Ενώ ανέμεναν πως η ΕΚΤ θα είναι πιο προσεκτική και θα καθυστερήσει την ομαλοποίηση της πολιτικής της λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τελικά φάνηκε πως ότι ανησυχεί περισσότερο για την περαιτέρω απότομη άνοδο του πληθωρισμού παρά για το αρνητικό σοκ στη ζήτηση. Έτσι, Citigroup και Bank of America βλέπουν τερματισμό του QE έως τον Σεπτέμβριο και θεωρούν βέβαιη την αύξηση των επιτοκίων τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο

“Όπως φοβόμασταν, η ΕΚΤ επιταχύνει την ομαλοποίηση της πολιτικής”, όπως επισημαίνει η Citigroup. Τα κριτήρια του guidance πληρούνται πιθανώς κατά το Δ.Σ., αλλά παραμένει ασαφές τι θα καθοδηγήσει τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ και τι στοχεύει να επιτύχει. Η αποδυνάμωση της ανάπτυξης θα μπορούσε να εμποδίσει μια αύξηση των επιτοκίων πριν από το καλοκαίρι, αλλά μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2023, το επιτόκιο πολιτικής θα είναι πιθανώς στο 0% και θα παραμείνει εκεί.

Κατά τη Citi, τα συμπεράσματα των αποφάσεων της ΕΚΤ υποδηλώνουν δύο σημαντικά πράγματα.  

Πρώτον, η διάθεση για ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής είναι πολύ έντονη και σε μεγάλο βαθμό δεν είναι ευαίσθητη στο οικονομικό περιβάλλον, παρά την επιμονή της ΕΚΤ ότι όλες οι αποφάσεις εξαρτώνται από τις περιστάσεις. Η Citi θεωρεί απίθανο η ΕΚΤ να μπορεί να σταματήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων από τα τέλη Ιουνίου. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ που δημοσιεύθηκαν (αύξηση 3,7% το 2022) είναι πιθανό να αναθεωρηθούν σημαντικά προς τα κάτω, ενώ αναμένεται να αναθεωρήσει και τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Ωστόσο, η Citi διατηρεί την προσδοκία ότι οι καθαρές αγορές θα τελειώσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο και ότι μια πρώτη αύξηση επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο, με μεγαλύτερη πιθανότητα να έχει ο Οκτώβριος.

Δεύτερον, όπως αναφέρει η Citi, οι προοπτικές ανάπτυξης για τη ζώνη του ευρώ θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται, όχι απλώς ως συνέπεια των συνεχιζόμενων πρόσθετων κλυδωνισμών στην ενέργεια και την προσφορά, αλλά και επειδή η ταχεία απόσυρση των αγορών περιουσιακών στοιχείων θα καταστήσει δυσκολότερο για τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν δημοσιονομική πολιτική όπως απαιτείται για να θωρακίσουν την οικονομία από αυτούς τους κραδασμούς και να ανοικοδομήσουν την προσφορά. Αυτό καθιστά ακόμη λιγότερο πιθανό ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει πολύ στην πορεία της ομαλοποίησης. Έτσι η Citi αναμένει άλλη μία αύξηση επιτοκίων το πρώτο τρίμηνο του 2023 φέρνοντας τα επιτόκια στο μηδέν, αλλά τότε η έλλειψη πίεσης των τιμών που δημιουργείται από την εγχώρια αγορά πιθανότατα θα σταματήσει την περαιτέρω σύσφιξη.

Από την πλευρά της η Bank of America επισημαίνει πως η στάση της ΕΚΤ ήταν αυτή που ανέμενε, δηλαδή κάπως επιθετική. Η αμερικανική τράπεζα περίμενε από την ΕΚΤ:

1) να σηματοδοτήσει έναν επιταχυνόμενο τερματισμό των αγορών ομολόγων,

2) να αλλάξει σε “λίγο” από το “λίγο πριν” το guidance που συνδέει το τέλος των αγορών περιουσιακών στοιχείων με την πρώτη αύξηση επιτοκίων για να έχει τη μέγιστη ευελιξία στην πορεία για τα επιτόκια,

3) να επιβεβαιώσει το τέλος του PEPP τον Μάρτιο και

4) να αφαιρέσει από το guidance την αναφορά ότι τα επιτόκια πιθανώς θα κινηθούν χαμηλότερα. “Πήραμε αυτό που περιμέναμε, αλλά οι λεπτομέρειες ήταν λίγο πιο επιθετικές από ό,τι ανέμενε η αγορά”, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι στασιμοπληθωριστικές βραχυπρόθεσμα, όπως σημειώνει η BofA: είναι υφεσιακές αλλά φέρνουν πολύ υψηλότερο πληθωρισμό. Αυτό αντικατοπτρίστηκε στις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ, αν και δεν προχώρησε αρκετά σε ό,τι αφορά την ανάλυση του κόστους για την ανάπτυξη. Ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό κυριάρχησε σαφώς στις εσωτερικές συζητήσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο. Με το APP στα 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, τα 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και τα 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και χωρίς ξεκάθαρη ορατότητα το γ’ τρίμηνο, μια αύξηση επιτοκίων στο γ’ τρίμηνο είναι πιθανώς προβλεπόμενη. Ο Σεπτέμβριος είναι μία πιθανή ημερομηνία για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, ωστόσο καθώς αναμένεται η ΕΚΤ να αναθεωρήσει τις αισιόδοξες προβλέψεις της για την ανάπτυξη, η πολύ ασθενής ανάπτυξη το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο θα την αναγκάσει να περιμένει μέχρι τον Δεκέμβριο.

Πέραν αυτού, προέκυψαν άλλα δύο σημαντικά στοιχεία από τις αποφάσεις της ΕΚΤ, επισημαίνει η BofA. 

Πρώτον, η αίσθηση του επείγοντος συνεχίζει να χτίζεται. Αυτό σημαίνει ότι εάν καταφέρει η ΕΚΤ να περιμένουν μέχρι τον Δεκέμβριο για να αυξήσει τα επιτόκια, είναι πιθανό να προχωρήσει σε μεγαλύτερη σύσφιξη της πολιτικής από ό,τι αναμενόταν πριν. Κατά την BofA, η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει πέντε αυξήσεις επιτοκίων, μία ανά τρίμηνο, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.

Δεύτερον, βιάζεται πραγματικά να σταματήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων. Περισσότερες καθαρές αγορές προσθέτουν κίνητρα, έτσι το βλέπει η ΕΚΤ. Και όλα τα σενάρια, όπως τόνισε και η Λαγκάρντ, πάνε τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα. Έτσι, δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη για αγορές περιουσιακών στοιχείων. Ως εκ τούτου, η BofA εξακολουθεί να αναμένει ότι το APP θα σταματήσει το γ’ τρίμηνο, όχι απαραίτητα τον Σεπτέμβριο.

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu