Διεθνή

CNBC: Γιατί η ΕΕ μειώνει το ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό αργό πετρέλαιο

Financialreport.gr

Το νέο ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό αργό πετρέλαιο θα παραμείνει ευέλικτο και θα οριστεί λίγο πάνω από τα 47 δολάρια ανά βαρέλι στις τρέχουσες τιμές της αγοράς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία για το νέο, 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει χαμηλότερο ανώτατο όριο τιμής για τα βαρέλια αργού πετρελαίου της Μόσχας.

Μέσα σε ένα χρόνο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η G7 και η ΕΕ περιόρισαν την τιμή στην οποία οι χώρες εκτός της G7 μπορούσαν να συνεχίσουν να αγοράζουν αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου της Μόσχας, χρησιμοποιώντας παράλληλα υπηρεσίες ναυτιλίας και υλικοτεχνικής υποστήριξης από εταιρείες της G7, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το CNBC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΕ: Πέρασε το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά με μικρότερο πλαφόν στο πετρέλαιο

Η ΕΕ "θα διατηρήσει την πίεση έως ότου η Ρωσία σταματήσει τον πόλεμό της", τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας

Τα μέτρα στόχευαν στον περιορισμό των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο —της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας και των πολεμικών της ταμείων— διατηρώντας παράλληλα τα αποθέματα της χώρας στην αγορά για να αποφευχθεί μια μεγάλη έλλειψη.

Το ανώτατο όριο τιμών που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 απαγόρευε την πρόσβαση σε υπηρεσίες μεταφοράς, ασφάλισης και αντασφάλισης της G7, εάν αγοραστές εκτός G7 πλήρωναν περισσότερα από 60 δολάρια ανά βαρέλι για αργό πετρέλαιο. Το ρωσικό αργό πετρέλαιο, που παλαιότερα αποτελούσε βασικό στοιχείο της αγοράς των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων, τώρα κατευθύνεται κυρίως σε αγοραστές στην Κίνα και την Ινδία.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου της Ρωσίας ανήλθε κατά μέσο όρο σε 9,19 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο,  σύμφωνα με την έκθεση του Ιουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας . Τα μέτρα ανώτατου ορίου τιμών έχουν επίσης μετατοπίσει τη μεταφορά ορισμένων από τις ποσότητες της Ρωσίας σε έναν λεγόμενο σκιώδη στόλο από τάνκερ εκτός ραντάρ και εικονικές εταιρείες.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ άφησαν να εννοηθεί την Παρασκευή ότι το όριο τιμής του ρωσικού πετρελαίου θα μειωθεί στο πλαίσιο ενός νέου συμφωνηθέντος πακέτου κυρώσεων.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία για το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Χτυπάμε στην καρδιά της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας. Στοχεύουμε στον τραπεζικό, ενεργειακό και στρατιωτικοβιομηχανικό τομέα και συμπεριλαμβάνουμε ένα νέο δυναμικό ανώτατο όριο στις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .

Η κορυφαία διπλωμάτης της ΕΕ, Κάγια Κάλας, συμφώνησε ότι ένα «χαμηλότερο ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου» ήταν μέρος των πρόσφατα συμφωνηθέντων μέτρων, σημειώνοντας επίσης ότι το μπλοκ είχε, για πρώτη φορά, επιβάλει κυρώσεις στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του ρωσικού παραγωγού πετρελαίου Rosneft στην Ινδία.

Κανένας από τους δύο αξιωματούχους δεν ανέφερε ρητά το επίπεδο του νέου ανώτατου ορίου τιμών.

Το νέο ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό αργό πετρέλαιο θα παραμείνει ευέλικτο σύμφωνα με τη δυναμική της αγοράς και θα οριστεί σε λίγο πάνω από 47 δολάρια ανά βαρέλι στις τρέχουσες τιμές της αγοράς, σύμφωνα με τέσσερις Ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στο CNBC υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Το CNBC επικοινώνησε με τον Καναδά, κάτοχο της ετήσιας εναλλασσόμενης προεδρίας της G7 το 2025, για σχόλια σχετικά με το εάν η ομάδα υποστηρίζει το μειωμένο όριο. Το CNBC επικοινώνησε επίσης με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας για σχόλια.

Η τροποποίηση του ανώτατου ορίου τιμών αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής προσπάθειας για περαιτέρω πίεση στη Ρωσία να σταματήσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρχικά υιοθέτησε έναν πιο διαλλακτικό τόνο απέναντι στο Κρεμλίνο από ό,τι ο προκάτοχός του Τζο Μπάιντεν, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, αλλά έχει δείξει σημάδια φθίνουσας υπομονής ενόψει των αδιεξόδων στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ υπαινίχθηκε πρόσφατα την πιθανότητα μέτρων των ΗΠΑ κατά των χωρών που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, σε μια προσπάθεια να « δώσει στον Πρόεδρο Τραμπ ένα σφυρί του Κογκρέσου — αν χρειαστεί — για να τερματίσει αυτό το λουτρό αίματος».

Αγοραστές όπως η Ινδία έχουν στο παρελθόν υπερασπιστεί το δικαίωμά τους να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο σε μειωμένες τιμές, επικαλούμενοι το εθνικό συμφέρον να εξασφαλίσουν τους πιο προσιτούς ενεργειακούς πόρους.

Οι αγορές πετρελαίου έχουν συγκλονιστεί από ανησυχίες για τη σταθερότητα της προσφοράς τους τελευταίους μήνες, καθώς η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Τεχεράνης αύξησε το ενδεχόμενο διαταραχών της ροής τόσο στο Ιράν όσο και στην ευρύτερη, πλούσια σε πετρέλαιο, Μέση Ανατολή.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu