Μαζί με το Κέντρο Δεδομένων θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε Κόμβο Καινοτομίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη
Υπογράφηκε στο Λαύριο, όπου και θα εγκατασταθεί, η σύμβαση για την κατασκευή του υπερυπολογιστή «Δαίδαλος». Το έργο ενισχύει τη θέση της χώρας στην κυβερνοασφάλεια και στην ανάπτυξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.
Με την υπογραφή των συμβάσεων ξεκινά και η υλοποίηση στο τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου, του υπερυπολογιστή «Δαίδαλος» και του Κέντρου Δεδομένων, δύο έργα τα οποία θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε Κόμβο Καινοτομίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο «Δαίδαλος», θα είναι το ισχυρότερο υπολογιστικό σύστημα στην Ελλάδα και ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη. Αναμένεται να καταταχθεί ανάμεσα στους πρώτους είκοσι σε επίδοση στην λίστα των κορυφαίων 500 συστημάτων παγκοσμίως.
Έχοντας την ικανότητα να κάνει 89 τετράκις εκατομμύρια πράξεις το δευτερόλεπτο, θα βοηθήσει στην επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας, ενισχύοντας τις δυνατότητες στην έρευνα την καινοτομία στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης αλλά στο εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης που θα αναπτυχθεί στη χώρα μας.
Ο «Δαίδαλος» προϋπολογισμού άνω των 58 εκατ. ευρώ θα αναπτυχθεί σε έναν χώρο 3.500 τ.μ. μέτρων και η λειτουργία του θα ξεκινήσει στις αρχές του 2026.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Από το Λαύριο, ένα σημείο όπου πριν από περίπου 120 χρόνια εκτυλίχθηκε η 2η βιομηχανική επανάσταση, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για τη θέση μας στην 4η βιομηχανική επανάσταση και το πέρασμα στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Μεθοδικά καθιερωνόμαστε ως πρωτοπόρος χώρα στην υπεύθυνη χρήση της ΤΝ και των αναδυόμενων τεχνολογιών. Με την ανάπτυξη του υπερυπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» θα διαθέτουμε ένα από τα ισχυρότερα υπολογιστικά συστήματα παγκοσμίως, πάνω στο οποίο θα οικοδομήσουμε πολιτικές για το «αύριο» της χώρας, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την ΤΝ.
Η κατασκευή του αποτέλεσε εξάλλου βασικό παράγοντα για την επιλογή της Ελλάδας, μεταξύ των πρώτων εφτά ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες θα αποκτήσουν το δικό τους «εργοστάσιο» ΤΝ. Εδώ που κάποτε υπήρχε ένα εργοστάσιο, θα φτιαχτεί ένα νέο, πιο γρήγορο, πιο καινοτόμο, το οποίο με σύγχρονες υποδομές θα δώσει την ευκαιρία σε νέους επιστήμονες να εξελιχθούν και να παράγουν πρωτοποριακές λύσεις. Οι υπολογιστικές ικανότητες του «ΔΑΙΔΑΛΟΥ» θα λειτουργήσουν ως κινητήριος δύναμη για την εξέλιξη της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» θα αποτελεί ένα από τα πιο γρήγορα μηχανήματα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Δημόσιοι φορείς, πανεπιστήμια, νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα θα μπορέσουν αξιοποιώντας τη δυναμική του να αναπτύξουν εφαρμογές, υπηρεσίες και προϊόντα προς όφελος των πολιτών, συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Προχωρούμε όλοι μαζί στην επόμενη ψηφιακή σελίδα της Ελλάδας με στέρεες βάσεις, ώστε να εκμεταλλευτούμε όλες τις διαθέσιμες ευκαιρίες. Με ορθές αποφάσεις η ΤΝ θα πάει τη χώρα μπροστά».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Βολές Μανιατάκη για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Βουλή για Τέμπη
- Επιστολή Ευρωβουλευτών σε Μητσοτάκη για το ρόλο Ελλήνων εφοπλιστών στη διακίνηση ρώσικου πετρελαίου
- Κάλπες για δήμους, βαρόμετρο για τα κόμματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο
- ΕΥΔΑΠ: Σε αναμονή για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια και για τον διαγωνισμό για τους νέους υδρομετρητές
- Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ για τα ορυκτά της Ουκρανίας
- Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων γιόρτασε τα 100 χρόνια του κλάδου
- Την Παρασκευή 2/5 η κλήρωση για τα Πειραματικά σχολεία
- Υπέγραψαν ΗΠΑ και Ουκρανία για τα ορυκτά
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις