Επιχειρήσεις

ΔΕΔΔΗΕ: Πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ από τη ΡΑΕ, μετά τις καταγγελίες του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) Δρ. Στέλιος Λουμάκης

Δρ. Στέλιος Λουμάκης (ΣΠΕΦ): Δικαίωση για τους διαγωνισμούς φωτοβολταϊκών σε Πελοπόννησο και Κρήτη

Δημοσιεύτηκε 27/9/23 η πολυαναμενόμενη απόφαση Ε-132/2023 της ΡΑΑΕΥ κατά του ΔΕΔΔΗΕ για τους προβληματικούς διαγωνισμούς φωτοβολταϊκών έως 400 kW σε Πελοπόννησο και Κρήτη.

Η απόφαση της Αρχής επιδικάζει πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ, καταλογίζοντάς του μεταξύ άλλων έλλειψη επιμέλειας στην προετοιμασία και αρτιότητα του πληροφοριακού συστήματος που ανέπτυξε για τους διαγωνισμούς αυτούς και που εξ αυτού του λόγου απέτυχαν να διασφαλίσουν τις προβλεπόμενες εκ του νόμου συνθήκες διαφάνειας και ισότητας στην πρόσβαση μεταξύ των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) Δρ. Στέλιο Λουμάκη, που, υπό την ιδιότητα του παθόντα, προέβη πρώτος σε καταγγελία στη ΡΑΑΕΥ στις 25/10/22 κατά του διαγωνισμού της Πελοποννήσου συνυποβάλλοντας πλήρη φάκελο τεκμηρίωσης μαζί και δεκάδες μαρτυρίες των προβλημάτων που εμφάνισε η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ από υπόλοιπους συμμετέχοντες, η σημερινή απόφαση της ΡΑΑΕΥ αποτελεί δικαίωση.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, «με την απόφαση της Αρχής, το σκεπτικό και τα συμπεράσματά της, κλείνει επιτέλους ένας κύκλος αμφισβήτησης από κάποιους των αυτονόητων αρχών που οφείλουν να διέπουν κάθε διαγωνιστική διαδικασία, ιδίως μάλιστα σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρικό χώρο που είναι δημόσιο αγαθό σε σπανιότητα. Από σήμερα δεν μπορεί πλέον κανείς να “σφυρίζει” αδιάφορα πως δήθεν μια τόσο προβληματική διαδικασία θα μπορούσε τάχα να παράξει έννομο αποτέλεσμα.

Μόνη πλέον λύση είναι η πολιτική, που εδώ και μήνες έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δηλαδή να αξιολογηθούν οι φάκελοι όλων όσοι ανέβασαν πλήρη στοιχεία και δικαιολογητικά στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, είτε έλαβαν είτε όχι Αύξοντα Αριθμό (Α/Α). Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα πρέπει να γίνει εν συνεχεία ανά υποσταθμό και όπου τυχόν οι αιτήσεις υπερβαίνουν τη διαθέσιμη χωρητικότητα, τότε οι όροι σύνδεσης σε αυτόν τον υποσταθμό να εκδοθούν με μικρότερη ισχύ ανά αίτηση pro rata».

close menu