Δεν θα διακόψει την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία
Δεν πέρασαν λίγες… ώρες από τη προειδοποίηση του Ντόναλντ Τράμπ προς τους Ευρωπαίους «ότι πρέπει να αναπληρώσουν το τεράστιο έλλειμμά τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της μεγάλης κλίμακας αγοράς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μας. Διαφορετικά, είναι δασμοί μέχρι τέλους», ήρθε το δεύτερο «χαστούκι».
Το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θα απαιτήσει από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ αλλά στοχεύει να συνεχίσει να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Οι σύμβουλοι εξωτερικής πολιτικής του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ μοιράστηκαν τις προθέσεις του σε συζητήσεις με ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με πηγές των Financial Times.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ υποσχέθηκε να διακόψει την παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία, να αναγκάσει το Κίεβο να εισέλθει άμεσα σε ειρηνευτικές συνομιλίες και να αφήσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ανυπεράσπιστους αν δεν ξοδέψουν αρκετά για την άμυνα.
Ωστόσο, ο Τραμπ σκοπεύει τώρα να συνεχίσει την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο μετά την ορκωμοσία του, σύμφωνα με τρεις πηγές των F.T.
Ταυτόχρονα, ο Τραμπ θα απαιτήσει από το ΝΑΤΟ να υπερδιπλασιάσει τον στόχο δαπανών του 2%, τον οποίο μόνο 23 από τα 32 μέλη της συμμαχίας πληρούν αυτήν τη στιγμή, στο 5% ανέφεραν δύο πηγές της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας.
Μία πηγή υποστήριξε πως έχει την εκτίμηση ότι ο Τραμπ θα συμβιβαζόταν με το 3,5% και ότι σχεδιάζει να συνδέσει ρητά τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες με την προσφορά ευνοϊκότερων όρων για τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. «Είναι σαφές ότι μιλάμε για 3% ή περισσότερο για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στη Χάγη», δήλωσε ένας άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τον τρόπο σκέψης του Τραμπ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Estee Lauder: Απογοήτευσαν οι προβλέψεις για το 2026 – Βουτιά 22% για τη μετοχή
- Ευρωπαϊκές αγορές: Τα αμετάβλητα επιτόκια ΕΚΤ και BoE έφεραν απώλειες
- AKTOR: Η νέα διοικητική δομή του ομίλου και των θυγατρικών
- Κομισιόν: Επενδύσεις 347 εκατ. ευρώ για βελτίωση της ασφάλειας των υποβρύχιων καλωδίων
- Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας ο στρατιωτικός που συνελήφθη για κατασκοπεία
- ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ - Απόκτηση επιπλέον συμμετοχής σε συγγενή εταιρεία – διαδικασία αξιολόγησης καταλληλότητας
- Έφοδος της ΔΑΕΕ στο σπίτι του ιδιοκτήτη της «Βιολάντα» – Ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος αυτοψιών στο εργοστάσιο
- Χρηματιστήριο: Κύμα ρευστοποιήσεων με -1,69% – Άλμα 5,09% από Aktor λόγω ΒΟΑΚ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









