Ακόμη 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το Σουδάν, ενώ σύμφωνα με σχετική ενημέρωση είναι καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στο twitter,οι Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια της Ιταλίας βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί.
Η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών. Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Τζιμπουτί και από εκεί θα αναχωρήσουν για την Ελλάδα, μέσω Αιγύπτου, όπου βρίσκονται ήδη δύο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη. Παράλληλα, «διά πυρός και σιδήρου» εξελίσσονται οι εκκενώσεις των ξένων υπηκόων.
Το μεσημέρι ενεργοποιήθηκε το απόρρητο σχέδιο «Κόσμος» με την απογείωση των δύο ελληνικών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 & C-27 από την Ελευσίνα, με προορισμό τη Νότια Αίγυπτο. Έχει προηγηθεί συγκεκριμένη προετοιμασία, με όλους τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από το εμπόλεμο Σουδάν, να έχουν περάσει από το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο αλλά και το τμήμα «Γεωγραφικής Ιατρικής».
Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφεραν διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό αλλά και τμήμα ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.
Σε εξέλιξη βρίσκονται, εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 420 ανθρώπους, η επιχείρηση εκκένωσης ξένων υπηκόων. Ειδικές δυνάμεις απομάκρυναν Αμερικανούς και Γάλλους διπλωμάτες με τις οικογένειές τους. Επίσης, έντεκα Σέρβοι υπήκοοι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το εμπόλεμο Σουδάν ενώ και οι γερμανικές δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση εκκένωσης Γερμανών και πολιτών άλλων χωρών, τονίζοντας ωστόσο ότι θα χρειαστεί χρόνος για ολοκληρωθεί η διαδικασία, όπως υπογράμμισε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.
Η επιχείρηση που οργάνωσε ο Ιταλικός Στρατός για την εκκένωση των περίπου 140 Ιταλών που βρίσκονται ακόμη στο Σουδάν, θα απομακρύνει από τη χώρα επίσης Ελβετούς πολίτες και μέλη της Αποστολικής Επισκοπής, καθώς και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικά «περίπου 200 άτομα».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ: Ζήτησε εκλογές και υποσχέθηκε μία Ελλάδα για όλους και όχι μόνο για τους «χορηγούς» του Κυριάκου
- Ουκρανική επίθεση με drones σε ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου
- Ο Αταμάν ζήτησε συγγνώμη για τις αναρτήσεις των Τούρκων και είπε ότι απολύθηκε αυτός που το έκανε
- Ομιλία Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ: «Χτύπησε» Μητσοτάκη στους θεσμούς, στα ολιγοπώλια, στα αδιαφανή συμφέροντα (LIVE)
- Οι Τούρκοι είναι …Τούρκοι: Παρέμβαση της ελληνικής ομοσπονδίας για προκλητική ανάρτηση
- Η κινητοποίηση χιλιάδων ηθοποιών του Χόλυγουντ κατά του Ισραήλ και η αντίδραση της Paramount
- Τι σημαίνει η υποβάθμιση γα τη Γαλλία
- Προφυλάκισαν 48 με κατηγορίες διαφθοράς στην Τουρκία μεταξύ αυτών και ένας ακόμα δήμαρχος
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις