Έπαθλο 10.000 ευρώ το έπαθλο και παρουσίαση στο φόρουμ της Σίντρα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απευθύνει κάλεσμα στη νέα γενιά οικονομολόγων, προκηρύσσοντας τον διαγωνισμό Young Economist Prize 2026, μια πρωτοβουλία που δίνει τη δυνατότητα σε υποψήφιους διδάκτορες οικονομικών και χρηματοοικονομικών να παρουσιάσουν την έρευνά τους ενώπιον κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών, ακαδημαϊκών και διαμορφωτών πολιτικής. Οι φιναλίστ θα συμμετάσχουν στο ετήσιο ECB Forum on Central Banking, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Σίντρα της Πορτογαλίας από τις 29 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου 2026. Ο νικητής θα λάβει χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ, ενώ οι εργασίες των επιλεγμένων συμμετεχόντων θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ και θα διανεμηθούν στους συνέδρους του φόρουμ.
Κεντρικό θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι η «Διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης: καινοτομία, ανάπτυξη και σταθερότητα». Η ΕΚΤ αναζητά ερευνητικές προτάσεις που εξετάζουν ζητήματα όπως η τοκενoποίηση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ο ρόλος της καινοτομίας στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, οι μεταναστευτικές ροές και η παραγωγικότητα, καθώς και η θέση της Ευρώπης στο νέο παγκόσμιο εμπορικό περιβάλλον.
Η επιλογή των φιναλίστ βασίζεται στην επιστημονική ποιότητα και την καινοτομία της έρευνας, στη συνάφεια με τις πολιτικές της ευρωζώνης και στη σύνδεση με τις προτεραιότητες του φόρουμ. Οι διακριθέντες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσουν συνοπτικά τα ευρήματά τους στα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, αποκτώντας άμεση επαφή με τους ανθρώπους που διαμορφώνουν τη νομισματική πολιτική της Ευρώπης.
Ο θεσμός έχει εξελιχθεί σε μία από τις σημαντικότερες πλατφόρμες ανάδειξης νέων οικονομολόγων στην Ευρώπη, προσφέροντας διεθνή προβολή σε ερευνητές που φιλοδοξούν να συμβάλουν στον σχεδιασμό των οικονομικών πολιτικών της επόμενης δεκαετίας.
Οι 10 φιναλίστ του Young Economist Prize 2026 είναι:
Geraud Desazars de Montgailhard, Bocconi University: μελετά πώς η φθηνότερη και καλύτερη κεφαλαιουχική τεχνολογία βοηθά μεγάλες επιχειρήσεις να αυξάνουν πωλήσεις χωρίς αντίστοιχη αύξηση θέσεων εργασίας.
Luigi Falasconi, University of Pennsylvania: εξετάζει τις προσδοκίες για κρατικές διασώσεις τραπεζών και την επίδρασή τους στο κόστος δανεισμού και την ανάληψη κινδύνου.
Marina Hoch, University of Mannheim: αναλύει την κρατική στήριξη σε ιδιοκτήτες κατοικιών μετά από φυσικές καταστροφές.
Max Marczinek, University of Oxford: συνδέει την έλλειψη εργατικού δυναμικού με αύξηση κεφαλαιακής έντασης και παραγωγικότητας.
Pedro Martínez-Bruera, MIT: μελετά τη φήμη των κεντρικών τραπεζών στη μάχη κατά του πληθωρισμού.
Eugenia Menaguale, Princeton University: ερευνά τις «superstar» επιχειρήσεις, την τεχνολογική υιοθέτηση και την εξειδίκευση δεξιοτήτων.
Lennart Niermann, University of Cambridge: αναλύει το επενδυτικό κανάλι της νομισματικής πολιτικής.
Katerina Nikalexi, London Business School: μελετά πώς η ξένη ιδιοκτησία λιμένων επηρεάζει το ευρωπαϊκό εμπορικό δίκτυο.
Chenchuan Shi, University of Oxford: εξετάζει τη σχέση γνώσης, ανταγωνισμού, R&D και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.
Simone Zanella Cavallero, Pompeu Fabra University: αναλύει πώς τα υψηλά κόστη διαβίωσης και οι χαμηλές αποταμιεύσεις εμποδίζουν την επαγγελματική ανέλιξη.
Με βάση τα διαθέσιμα δημόσια βιογραφικά της, η Katerina (Aikaterini) Nikalexi έχει ως μητρική γλώσσα τα ελληνικά, έχει συμμετάσχει σε ελληνικά ακαδημαϊκά συνέδρια και η επαγγελματική της πορεία συνδέεται στενά με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο London Business School και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές (MSc) στο University College London και προπτυχιακές σπουδές στο Warwick, καθώς και εργασία στην ΕΚΤ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Δήλωση Ανδρουλάκη για τα 30 χρόνια χωρίς Ανδρέα Παπανδρέου
- Νεκρός μηχανοδηγός και 89 τραυματίες από σύγκρουση τρένων κοντά στο Μπέντφορντ
- Porsche: Νέο πακέτο περικοπών πριν τον Ιούλιο επιδιώκει ο Leiters
- Λήγει η προθεσμία για τον καθαρισμό οικοπέδων
- Ελληνικό Μετρό: Αναμόρφωση προϋπολογισμού λόγω αποζημιώσεων για έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης
- Πέθανε ο νομπελίστας φυσικός Φρανσουά Ανγκλέρ
- Καιρός: Ισχυρά μελτέμια έως 8 μποφόρ και αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς
- Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στη Λεπτοκαριά Θεσπρωτίας
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








