_x000D_
Κερδοφορία κατέγραψε η ΔΕΠΑ για το 2014 παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Τα κέρδη μετά φόρων του ομίλου ανήλθαν σε 82,7 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 146,7 εκατ. το 2013.
Η μειωμένη κερδοφορία της ΔΕΠΑ οφείλεται στην πτώση των πωλήσεων του φυσικού αερίου, εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης που έχει ως συνέπεια την περιορισμένη κατανάλωσή του, αλλά και εξαιτίας των αλλαγών στο ρυθμιστικό πλαίσιο από τα μέσα του 2014 με τις οποίες περιορίστηκε σημαντικά η λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση των Μετόχων, αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος 50,1 εκατομμυρίων. Από το ποσό αυτό τα 32,56 εκατομμύρια αντιστοιχούν στο μερίδιο 65% του Ελληνικού Δημοσίου και τα 17,53 εκατομμύρια στα Ελληνικά Πετρέλαια που κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η ΔΕΠΑ μεταβίβασε στο Ελληνικό Δημόσιο το ποσό του μερίσματος που του αναλογεί προκειμένου να διευκολυνθεί η ρευστότητά του. Έτσι σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, δεν θα απαιτηθεί για τη συγκεκριμένη ΔΕΚΟ να μεταφέρει ταμειακά της διαθέσιμα σε λογαριασμό της ΤτΕ, σε εφαρμογή της ΠΝΠ.
Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 1,088 δισ. ευρώ έναντι 1,55 δισ. το 2013, το μικτό κέρδος ανήλθε σε 89,5 εκατομμύρια έναντι 179,7 εκατομμύρια και τα κέρδη προ φόρων σε 97,35 εκατομμύρια έναντι 178,8 εκατομμύρια το 2013. Οι απαιτήσεις από πελάτες μειώθηκαν σημαντικά σε 262,9 εκατομμύρια, έναντι 388 εκατομμυρίων το 2013.
Από τα ποσά αυτά, 76,8 εκατομμύρια (ίδιο ποσό και το 2013) αντιστοιχούν σε απαιτήσεις που έχουν απομειωθεί και για τις οποίες θα πρέπει να σχηματισθούν προβλέψεις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Pfizer Hellas: Άγγιξε τα 500 εκατ. ευρώ ο τζίρος με εντυπωσιακή πορεία για το κέντρο της Θεσσαλονίκης με έσοδα 79 εκατ. ευρώ
- Κάγια Κάλας: Από Σεπτέμβριο το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
- ΗΠΑ: Άλλες 407 κατηγορίες προϊόντων στη λίστα δασμών χάλυβα και αλουμινίου
- Black Hills και NorthWestern Energy δημιουργούν επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας αξίας 15,4 δισ. δολαρίων
- ΕΧΑΕ: Στο 1,17% το έμμεσο ποσοστό της Morgan Stanley
- Φινλανδία: Νεκρός 30χρονος βουλευτής μέσα στο κοινοβούλιο
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη, απώλειες οι αμυντικές μετοχές
- Στη Μόσχα πρότεινε ο Πούτιν να συναντήσει τον Ζελένσκι
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις