Επιχειρήσεις

Διαγωνισμός εστίασης σε Μουσεία – Αρχαία: Απαντά η Γρηγόρης Μικρογεύματα (Βλάσης Γεωργάτος) αντί του υπ. Πολιτισμού

Ο επιχειρηματίας Βλάσης Γεωργάτος (με τα σκούρα ρούχα) παρουσιάζει στον Πρωθυπουργό και στους υπουργούς του το ναυπηγείο της εταιρείας του, Technohull στο Λαύριο, τον Οκτώβριο του 2021

Με αφορμή τον διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού για την εκμετάλλευση των καφέ σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία ανά την Ελλάδα, που κέρδισε η εταιρεία Γρηγόρης Μικρογεύματα

Η εταιρεία «Γρηγόρης Μικρογεύματα» του επιχειρηματία Βλάση Γεωργάτου, που κέρδισε τον διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού για την εκμετάλλευση 95 χώρων εστίασης σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή καταγγελίες για «φωτογραφικό διαγωνισμό» από επαγγελματίες του χώρου της εστίασης, οι οποίοι εκμεταλλεύονταν κάποιους από τους χώρους αυτούς και εκδιώχθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να αναλάβει την εκμετάλλευση ο νέος ανάδοχος (η εταιρεία «Κλασικοί Δρόμοι», θυγατρική της Γρηγόρης Μικρογεύματα, που συστάθηκε γι΄αυτό το σκοπό).

Η ανακοίνωση της εταιρείας Γρηγόρης Μικρογεύματα και η σπουδή να απαντήσει για να δικαιολογήσει τις επιλογές όχι της ίδιας της εταιρείας (η οποία καλά κάνει και συμμετέχει στους διαγωνισμούς και τους κερδίζει), αλλά τις επιλογές του υπουργείου Πολιτισμού και κάποια από τα κριτήρια του διαγωνισμού, μάλλον δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απαντά.

Να θυμίσουμε πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Οκτώβριο του 2021 επισκέφτηκε μαζί με άλλους υπουργούς του το ναυπηγείο σκαφών του επιχειρηματία Βλάση Γεωργάτου στο Λαύριο, για να εκθειάσει την καταπληκτική ανάπτυξη της επιχείρισής του, της Technohull, που κατασκευάζει υπερσύγχρονα σκάφη και κατακτά τις αγορές του εξωτερικού.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Γρηγόρης Μικρογεύματα:

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε δημοσιεύσεις και αναρτήσεις στα Κοινωνικά Δίκτυα, που αφορούν στα σημεία εστίασης σε 95 Αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία από την εταιρεία ‘Κλασικοί Δρόμοι’, που είναι θυγατρική της ‘Γρηγόρης’. Κυρίως από έλλειψη πληροφόρησης και εν μέρει από πηγές παραπληροφόρησης, δημιουργούνται εντυπώσεις που δεν έχουν καμμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Παρακάτω αναφέρουμε τους μύθους που έχουν κυκλοφορήσει και απαντάμε ευθέως ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια παρερμηνειών:

Μύθος 1ος: «Ο διαγωνισμός ανατέθηκε με φωτογραφικό και χαριστικό τρόπο». Η απάντησή μας είναι ότι πρόκειται για ανακριβέστατη υπόθεση και συκοφαντική κρίση. Στη διαδικασία του Υπουργείου Πολιτισμού συμμετείχαν τέσσερις υποψήφιοι και η σχετική επιτροπή επέλεξε τον ανάδοχο με βάση τα κριτήρια του διαγωνισμού. Ημασταν οι μόνοι που συμμετείχαμε και για τις 3 ομάδες και αναλάβαμε να καταβάλουμε 1,5 εκατ. ευρώ ετήσιο ενοίκιο, όταν μέχρι σήμερα ο κρατικός φορέας που έχει την ευθύνη των χώρων (ΟΔΑΠ) εισέπραττε υποπολλαπλάσια χρήματα, αν όντως τα εισέπραττε. Το κυριότερο όμως αφορά τις υποχρεώσεις της μισθώτριας: αναλαμβάνει την ευθύνη να διαθέτει σε 95 Αρχαιολογικούς Χώρους, Μουσεία και Μνημεία, προϊόντα ή και υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι μέχρι τώρα, σε 78 από αυτά, οι επισκέπτες δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε νερό να πιούν. Γιατί προφανώς δεν είχαν εμπορικό ενδιαφέρον. Αυτός είναι και λόγος που η διακήρυξη του διαγωνισμού αφορούσε ουσιαστικά μόνο μεγάλες επιχειρήσεις με οικονομική ευρωστία.

Μύθος 2ος: «Θα γίνει υποβάθμιση των χώρων και των υπηρεσιών από τους νέους φορείς». Η απάντησή μας είναι ότι δεν έχει καμιά βάση αυτή η αυθαίρετη κρίση.

Στους ελάχιστους από τους 17 χώρους που λειτουργούσε επιχείρηση εστίασης με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, η νέα διαχείριση θα διατηρήσει και θα επεκτείνει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Η φήμη ότι θα μπει επιγραφή «Γρηγόρης» σε οποιοδήποτε Αρχαιολογικό χώρο και Μουσείο είναι εκτός πραγματικότητας. Οι «Κλασικοί Δρόμοι» δημιουργήθηκαν για να ενισχύσουν την ποιότητα των υπηρεσιών αντίστοιχα με τη σημασία των Αρχαιολογικών και Μουσειακών χώρων, με βάση πάντοτε και τους όρους του δημόσιου διαγωνισμού. Για να απαντήσουμε στα όσα ευφάνταστα λέγονται, κανένα εστιατόριο δεν θα γίνει κυλικείο και κανένα καφέ Μουσείου δεν θα μετατραπεί σε fast food. Να τονίσουμε επίσης ότι σε όποιους χώρους οργανώνονταν πολιτιστικές εκδηλώσεις, το πλάνο μας λέει ότι θα συνεχίσουν κανονικά.

Μύθος 3ος: «Η νέα επιχείρηση διαχείρισης των χώρων εστίασης των Μουσείων θα ξεσπιτώσει τις μικρές επιχειρήσεις που μέχρι τώρα είχαν την ευθύνη της εστίασης».

Η απάντησή μας είναι ότι αυτό δεν έχει καμμιά σχέση με την πραγματικότητα. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που υπήρχε ήδη κάποια μονάδα εστίασης σε Αρχαιολογικό Χώρο ή Μουσείο και εφόσον οι παρεχόμενες υπηρεσίες ήταν ικανοποιητικές, επιδιώξαμε τη συνεργασία, ώστε οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες μισθωτές να λειτουργήσουν ξανά το σημείο. Πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ΟΔΑΠ, που γνωρίζει αν υπάρχουν οικονομικές ή άλλες εκκρεμότητες με αυτούς τους επιχειρηματίες.

Συγκεκριμένα, για τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει για το εστιατόριο του Βυζαντινού Μουσείου στη Θεσσαλονίκη, ενημερώνουμε ότι έχουν γίνει πολλές επαφές με το νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας και σε όλες εξέφρασε την επιθυμία του να αποχωρήσει. Είχε ζητήσει μόνο να παραμείνει έως τις 7 Οκτωβρίου για να ολοκληρώσει κάποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις, το οποίο και έγινε δεκτό. Αυτά είναι τα γεγονότα.

Κλείνοντας, προσκαλούμε όλους να ελέγξουν τη δέσμευση που αναλαμβάνουμε: το πλάνο μας προβλέπει αναβάθμιση των χώρων, των υποδομών και των υπηρεσιών, με τρόπο που θα ικανοποιεί τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων και θα ενισχύει την εικόνα της χώρας στον τομέα της φιλοξενίας και της διαφύλαξης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu