Ο γαλλικός πάροχος φυσικού αερίου, GRTgaz, ανακοίνωσε ότι σταμάτησε από χθες να λαμβάνει ρωσικό αέριο μέσω του συνδεδεμένου αγωγού από τη Γερμανία. Η αιτία της διακοπής δεν έχει γίνει γνωστή, αλλά η εταρεία εκτιμά ότι έχει σχέση με τη μείωση κατά 60% των παραδόσεων φυσικού αερίου από την Gazprom, μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
Η Γαλλία εισάγει από τη Ρωσία περίπου το 17% του φυσικού αερίου, είτε μέσω αγωγού από τη Γερμανία είτε ως LNG. «Οι ροές είχαν ήδη μειωθεί κατά 60% από την αρχή του έτους και το συγκεκριμένο σημείο εισαγωγής λειτουργούσε στο 10% της χωρητικότητάς του», σύμφωνα με την GRTgaz.
Η Gazpom έχει ήδη διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία, ενώ μείωσε σημαντικά τη ροή προς τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία.
Ωστόσο, η Γαλλία εισάγει φυσικό αέριο από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, η οποία αύξησε πρόσφατα τις παραδόσεις της. Εχει επίσης αυξήσει τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο φτάνει με δεξαμενόπλοιο σε τερματικούς σταθμούς, σύμφωνα με την GRTgaz.
Στον τέταρτο μήνα του πολέμου στην Ουκρανία η Μόσχα «πιέζει ήδη εκεί που πονάει η Ευρώπη»-στον ενεργειακό εφοδιασμό της Γηραιάς Ηπείρου, που καλύπτει κατά μέσο όρο το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Αυτά τα ποσοστά είναι ακόμη υψηλότερα σε ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία (55%) και η Βουλγαρία (85%)
Η Ευρώπη, που δεν συζητά προς το παρόν για εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο σε αντίθεση με το πετρέλαιο, αλλά αναζητά παντού για άλλες πηγές ,κυρίως LNG. Η Γαλλία έχει τέσσερις τερματικούς σταθμούς για τη λήψη LNG και σχεδιάζει να δημιουργήσει κι άλλους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΗΠΑ: Η τιμή της βενζίνης «πάτησε γκάζι» στον πληθωρισμό – Στο 3,8% τον Απρίλιο
- Πέθανε ο συνιδρυτής των Toi&Moi, Δημήτρης Παπαζαφειρόπουλος
- «Πράσινη θωράκιση» για Natura σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία
- Αποκαλύψεις του BBC για παρασκήνιο διαβουλεύσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Δανία με φόντο τη Γροιλανδία
- Επιστρέφει έπειτα από 13 χρόνια στην Ρεάλ Μαδρίτης ο Ζοσέ Μουρίνιο
- Δένδιας: Ουκρανικό το θαλάσσιο drone που εντοπίστηκε στη Λευκάδα
- Τίτλοι τέλους στις 31 Αυγούστου για το κατάστημα Notos στη Σταδίου και Αιόλου
- Η Rheinmetall ξεκινά τη μαζική παραγωγή drones καμικάζι
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








