Εκτενές ρεπορτάζ με αφορμή τις δικαστικές ενέργειες εκφοβισμού του ανηψιού του Πρωθυπουργού κατά δημοσιογράφων που αποκάλυψαν το θέμα των υποκλοπών
Εκτενή αναφορά στο θέμα του εκφοβισμού των δημοσιογράφων από τον ανηψιό του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρώην διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού (μεταξύ άλλων και πολιτικά υπεύθυνου για την ΕΥΠ), Γρηγόρη Δημητριάδη, κάνει ο Guardian σε δημοσίευμα την Παρασκευή 26/1 με αφορμή την εκδίκαση της μήνυσης του πρωθυπουργικού ανηψιού στους δημοσιογράφους, οι οποίοι αποκάλυψαν το σκάνδαλιο των υποκλοπών.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, που κατέθεσε ο ανηψιός του πρωθυπουργού της Ελλάδας, χαρακτηρίστηκε «επαίσχυντη» από ομάδες για την ελευθερία του Τύπου. Δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης που αποκάλυψαν το σκάνδαλο που συγκλόνισε την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας εμφανίστηκαν στο δικαστήριο με κατηγορίες για συκοφαντική δυσφήμιση, σε μια κρίσιμη ημέρα για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.
Η μήνυση, ήρθε μετά τις αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης ότι υποκλέπτονται τηλεφωνικές ομιλίες πολιτικών, επιχειρηματιών και προσώπων των μέσων ενημέρωσης από την ΕΥΠ και από λογισμικό ιδιωτών το Predator επί των ημερών του Γρηγόρη Δημητριάδη, ανηψιού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης έκανε αγωγή μια μέρα πριν παραιτηθεί μετά την αποκα΄λυψη του σκαδνάλου, αναφέρει το δημοσίευμα.
Καθώς εξελίσσονταν η διαδικασία την Πέμπτη 26/1 στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, δεκάδες δημοσιογράφοι γέμισαν την αίθουσα. Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και άλλοι οργανισμοί χαρακτήρισαν την ενέργεια Δημητριάδη «απόπειρα καταστολής του ερευνητικού ρεπορτάζ για ένα θέμα σημαντικού δημόσιου ενδιαφέροντος».
Καταθέτοντας ενώπιον της επιτροπής των δικαστών, ο Νίκος Αλιβιζάτος, κορυφαίος συνταγματολόγος της χώρας, υπογράμμισε τη σημασία της υπόθεσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. «Ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αυτή την υπόθεση σκιά πάνω στην κυβέρνησή μας», είπε, αναφερόμενος στις αποκαλύψεις που προκάλεσαν την αντίδραση της ΕΕ.
Ο Δημητριάδης, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, κατέθεσε μήνυση κατά της αριστερής εφημερίδας Efsyn, του διαδικτυακού δικτύου ερευνητικής δημοσιογραφίας Reporters United και τριών δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένου του Θανάση Κουκάκη, ο οποίος έχει κάνει αρκετά ρεπορτάζ για τον ελληνικό τραπεζικό και επιχειρηματικό τομέα.
Ο Δημητριάδης ζήτησε αποζημίωση 550.000 ευρώ και την απόσυρση της κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης που τον εμπλέκουν στο σκάνδαλο. Οι κατηγορούμενοι αρνούνται την κατηγορία. Οι κατηγορούμενοι διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στην αποκάλυψη αυτού που ονομάστηκε Γουότεργκεϊτ της Ελλάδας.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην κατάταξη που έχει η χώρα στην ελευθερία του τύπου και βρίσκεται στον πάτο της ΕΕ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Τζακ Μα: Ο mister “δεν ξέρω τίποτα” που έγινε δισεκατομμυριούχος από το Alibaba
- Παλαιό Φάληρο: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη κατάσταση στη μητέρα της τρίχρονης
- ΕΕΤΤ: Βελτίωση 44% στις ταχύτητες σταθερού διαδικτύου το 2024
- Apple: Εφτασε τα τρία δισεκατομμύρια iPhone σε πωλήσεις από το 2007
- Tesla: Θα πληρώσει 243 εκατ. δολάρια για αποζημίωση σε θύματα του Autopilot
- Τουρκία: Ανακοίνωσε θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
- Τήνος: Νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Τζόκοβιτς στις διακοπές τους
- NASA: Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το πλήρωμα της NASA SpaceX Crew
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις