Την αλήθεια για τον ρόλο της τρόικας στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας αναζητά η γερμανική εφημερίδα Die Welt, στον απόηχο της μετάδοσης του ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Τα ίχνη της τρόικας – Ισχύς χωρίς έλεγχο» από το πρώτο δημόσιο γερμανικό κανάλι ARD.
Το μήνυμα ήταν ότι το 2010 οι χώρες του ευρώ δεν άφησαν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει για να προστατεύσουν τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζας, που ως κύριοι δανειστές θα έχαναν γύρω στα 40 δισεκ. ευρώ.
Το ντοκιμαντέρ υποστηρίζει ότι όλα αυτά τα χρόνια γραφειοκράτες της τρόικας κηδεμόνευσαν τον ελληνικό λαό, τον κατέστρεψαν συστηματικά, του έκοψαν από τον ομφάλιο λώρο από την υγειονομική περίθαλψη, με μια λέξη, τον ατίμωσαν.
Ήταν, όπως είπε ο Βαρουφάκης στο ίδιο ντοκιμαντέρ, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Ο σχολιαστής της die Welt αποδίδει μονομέρεια στους δημιουργούς του.
«Την ιστορία γράφουν πάντα οι νικητές, είχε πει ο Βάλτερ Μπένιαμιν, αλλά έχει περάσει πολύ καιρός από τότε.
Εκτός αυτού, τότε δεν γνώριζε τη γερμανική δημόσια τηλεόραση.
Χθες το βράδυ όμως έτριβε τα μάτια του από την έκπληξη.
Διότι, επρόκειτο ακριβώς για το αντίθετο σε ό,τι αφορά τη διάσωση της Ελλάδας.
Επρόκειτο για την καταγραφή της ιστορίας αποκλειστικά και μόνο από μέσα από τη αφήγηση των ηττημένων».
Η Die Welt αναφέρει ότι η κατάρρευση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 25% δεν είναι αποτέλεσμα του προγράμματος λιτότητας που επέβαλε η τρόικα, αλλά απλώς μια αναπόφευκτη συνέπεια της κατάρρευσης του ελληνικού χρέους, υποστηρίζει ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit στο Λονδίνο.
Ωστόσο είναι γεγονός ότι η τρόικα συμπεριφέρθηκε αλαζονικά στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να νιώθουν ταπεινωμένοι, σχολιάζει η Die Welt.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρυσοχοΐδης: Προστατεύουμε τις κρίσιμες υποδομές, αλλά και δομές ξένων αντιπροσωπειών στην Ελλάδα
- Reuters: Η ΕΕ εξετάζει τρόπους για άμεση μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία
- Και η Βρετανία ετοιμάζεται να στείλει αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή
- Ιράν: Χωρίς πρόσβαση οι πολίτες στο διαδύκτιο για δεύτερη εβδομάδα
- Καραμανλής από Ξάνθη: «Απαραίτητος ο διακανονισμός των κόκκινων δανείων των αγροτών»
- Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης
- Cyprus Mail: Η Τουρκία στέλνει την Κυριακή (8/3) τέσσερα F-16 στα κατεχόμενα
- Οι ΗΠΑ στέλνουν και το αεροπλανοφόρο «USS George H.W. Bush» στη Μέση Ανατολή
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








