Η 5η χειρότερη χρονιά την τελευταία εικοσαετία
Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος ανέβασε στο facebook στοιχεία για την εξέλιξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, δημοσιεύοντας και διάγραμμα που αποτυπώνει τις καμένες εκτάσεις και τον αριθμό μεγάλων πυρκαγιών στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, μέχρι τις 19 Αυγούστου 2025 έχουν ήδη καταγραφεί 454.000 καμένα στρέμματα, αριθμός που κατατάσσει το έτος στην 5η χειρότερη θέση της τελευταίας εικοσαετίας.
Ακολουθεί η ανάρτηση του κ. Λαγούβαρδου:
«Ένα ανησυχητικό διάγραμμα…
Το διάγραμμα που ακολουθεί δίνει τις καμένες εκτάσεις και τον αριθμό των μεγάλων πυρκαγιών για τη χώρα μας για τα τελευταία 20 έτη. Οι αριθμοί για το 2025 αφορούν μέχρι τις 19 Αυγούστου.
Ήδη το 2025, με 454.000 καμένα στρέμματα μέχρι τις 19/08, κατατάσσεται στην 5η χειρότερη θέση των τελευταίων 20 ετών όσον αφορά στις καμένες εκτάσεις.
Οι 5 χειρότερες χρονιές όσον αφορά στις καμένες εκτάσεις, παρατίθενται στη συνέχεια:
Έτος Καμένες εκτάσεις (στρ)
2007 2.717.000
2023 1.747.000
2021 1.307.000
2012 524.000
2025 454.000
Όσον αφορά στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι καμένες εκτάσεις μέχρι τις 19 Αυγούστου προσεγγίζουν συνολικά τα 9.000.000 στρέμματα, η μεγαλύτερη έκταση που έχει καταγραφεί τα τελευταία 20 χρόνια μέχρι αυτή την ημερομηνία.
Μόνο στην Ισπανία έχουν ήδη καεί περίπου 3.500.000 στρέμματα, η μεγαλύτερη έκταση τα τελευταία 20 χρόνια.
Πηγή δεδομένων: EFFIS – European Forest Fire Information System»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Takashi Murakami: Η Dom Pérignon συνεργάζεται με τον πασίγνωστο καλλιτέχνη
- Υπουργείο Ανάπτυξης: 40 εκατ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης αγροτών
- Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε τρένο που ταξίδευε προς Αθήνα
- Πέθανε σε ηλικία 103 ετών ο νομπελίστας φυσικής Τσεν Νινγκ Γιανγκ
- Aλλαγή ώρας: Την επόμενη Κυριακή γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω
- ΗΠΑ: Αποφυλακίζεται με απόφαση Τραμπ ο πρώην Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τζορτζ Σάντος
- Κίνα: “Το συντομότερο δυνατό νέες εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον”
- Starlink: Οι νέοι δορυφόροι V3 προσφέρουν για πρώτη φορά ταχύτητες Gigabit στο δορυφορικό Internet
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις