Μόνο έργα δημιουργών προστατεύονται από τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, δήλωσε ο δικαστής Χάουελ, τονίζοντας ωστόσο ότι εγείρονται «δύσκολα ερωτήματα» περί πνευματικών δικαιωμάτων στην τέχνη
Έργα τέχνης που δημιουργούνται αποκλειστικά με τη χρήση τεχνολογίας ΑΙ (Τεχνητή Νοημοσύνη) – χωρίς καμία ανθρώπινη συμμετοχή – δεν μπορούν να προστατεύονται από τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, έκρινε δικαστήριο στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.
Μόνο έργα δημιουργών μπορούν να προστατεύονται από τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, δήλωσε ο περιφερειακός δικαστής Μπέριλ Χάουελ, επιβεβαιώνοντας ότι το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ απέρριψε αίτημα που υπέβαλε ο επιστήμονας πληροφορικής Στίβεν Θέιλερ, ο οποίος έχει αναπτύξει το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης DABUS.
Η απόφαση είναι ακόμη μια ήττα του Θέιλερ στα αιτήματά του να λάβει αμερικανικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αφορούν επινοήματα που είπε ότι δημιουργήθηκαν από την DABUS.
Ο Θέιλερ έχει επίσης υποβάλει αιτήματα ευρεσιτεχνίας που δημιουργήθηκαν από το DABUS σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νότια Αφρική, η Αυστραλία και η Σαουδική Αραβία, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.
Ο δικηγόρος του Θέιλερ Ράιαν Άμποτ δήλωσε ότι ο ίδιος και ο πελάτης του διαφωνούν έντονα με την απόφαση και θα ασκήσουν έφεση.
Ο ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος της γενικής τεχνητής νοημοσύνης έχει εγείρει νέα ζητήματα περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ απέρριψε επίσης αίτημα ενός καλλιτέχνη για πνευματικά δικαιώματα σε εικόνες που δημιουργούνται μέσω του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης Midjourney, παρά το επιχείρημα του καλλιτέχνη ότι το σύστημα ήταν μέρος δημιουργικής διαδικασίας.
Πολλές αγωγές εκκρεμούν επίσης σχετικά με τη χρήση έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση εργαλείων γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς να έχει ληφθεί άδεια.
«Πλησιάζουμε σε νέα όρια στα πνευματικά δικαιώματα, καθώς οι καλλιτέχνες προσθέτουν την τεχνητή νοημοσύνη στην εργαλειοθήκη τους», κάτι που θα εγείρει «δύσκολα ερωτήματα» για τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, τόνισε ο δικαστής Χάουελ.
«Αυτή η υπόθεση, ωστόσο, δεν είναι τόσο περίπλοκη», είπε ο Χάουελ.
Ο Θέιλερ υπέβαλε αίτημα το 2018 για πνευματικά δικαιώματα που καλύπτει ένα εικαστικό έργο με τίτλο «Μια πρόσφατη είσοδος στον παράδεισο» που, όπως είπε, δημιουργήθηκε από το DABUS χωρίς την εμπλοκή ανθρώπινου παράγοντα. Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ απέρριψε πέρυσι το αίτημά του.
Ο Θέιλερ προσέφυγε κατά της απόφασης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η ύπαρξη καλλιτέχνη-δημιουργού δεν αποτελεί νομική προϋπόθεση και ότι η χορήγηση πνευματικών δικαιωμάτων σε έργα τεχνητής νοημοσύνης θα ήταν σύμφωνη με τον σκοπό των πνευματικών δικαιωμάτων, όπως περιγράφεται στο αμερικανικό Σύνταγμα, για την «προώθηση της προόδου της επιστήμης και των χρήσιμων τεχνών».
Ο Χάουελ συμφώνησε με το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων, κρίνοντας ότι η ύπαρξη καλλιτέχνη-δημιουργού αποτελεί «θεμελιώδη προϋπόθεση για χορήγηση πνευματικών δικαιωμάτων» που βασίζεται σε «αιώνες κατασταλαγμένης κατανόησης».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ποια στελέχη αγόρασαν τις μετοχές της Μαριάννας Λάτση
- Δεύτερος σεισμός 2,8 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αττική – Με επίκεντρο το Χαλάνδρι
- Cenergy: Η Σωληνουργεία Κορίνθου ανέλαβε 2 σημαντικά έργα στη Βόρεια Θάλασσα
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη, βουτιά 6,5% από Inditex (Zara)
- Έκθεση Ανταγωνιστικότητας: Εμπόδια για τις επιχειρήσεις διαφθορά και γραφειοκρατία – Αρνητική εικόνα για Επ. Ανταγωνισμού
- Μισθοδικείο: Δεν απαλλάσσονται οι δικαστές από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2021
- Ideal: Ακύρωση και διαγραφή 303 ομολογιών στις 16 Δεκεμβρίου
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Κρατήθηκε πάνω από τις 1.450 μονάδες – Στο επίκεντρο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις