Για τις ακυρώσεις και τις καθυστερήσεις της περασμένης Κυριακής από τη βλάβη στα συστήματα αεροναυπηγικής που καθήλωσαν τα αεροπλάνα στο έδαφος
Μετά το blackout στο FIR Αθηνών την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2026, που προκάλεσε ακυρώσεις και πολύωρες καθυστερήσεις πτήσεων και γενικευμένη ταλαιπωρία επιβατών, το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό.
Στις πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, μίλησε για τις αποζημιώσεις, λέγοντας ότι «οι επιβάτες δικαιούνται αποζημιώσεις για τις ακυρώσεις και τις καθυστερήσεις» και προσθέτοντας πως «και οι αερομεταφορείς από την πλευρά τους έχουν δικαίωμα για ανάλογη διεκδίκηση».
Οι επβάτες θα πρέπει να απευθυνθούν στις αεροπορικές εταιρείες και έπειτα οι εταιρείες μπορούν να αναζητήσουν κάλυψη του κόστους από το Δημόσιο, εφόσον η αναστάτωση συνδέεται με δυσλειτουργία στο σύστημα αεροναυτιλίας. Σε αυτό το πλαίσιο, καταγράφεται και η εκτίμηση ότι οι εταιρείες ενδέχεται να κινηθούν νομικά, καθώς οι ακυρώσεις δεν αποδίδονται σε δική τους υπαιτιότητα.
Το ευρωπαϊκό πλαίσιο (Κανονισμός (ΕΚ) 261/2004) ξεκαθαρίζει ότι ο επιβάτης διατηρεί δικαιώματα επιστροφής χρημάτων ή επαναδρομολόγησης και δικαιώματα φροντίδας (γεύματα/επικοινωνία/διαμονή όπου απαιτείται), με πρώτο σημείο επαφής την αεροπορική που εκτελεί την πτήση.
Παράλληλα, η κατ’ αποκοπήν χρηματική αποζημίωση (το «cash compensation» του άρθρου 7) μπορεί να μην οφείλεται όταν ο αερομεταφορέας αποδείξει ότι η ακύρωση οφείλεται σε «έκτακτες περιστάσεις» που δεν θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ακόμη κι αν είχαν ληφθεί όλα τα εύλογα μέτρα.
Ειδικά για το περιστατικό της Κυριακής, μερίδα δημοσιευμάτων και αναφορών υποστηρίζει ότι λόγω της φύσης του συμβάντος, το γεγονός μπορεί να ενταχθεί στις «extraordinary circumstances», άρα οι επιβάτες να δικαιούνται φροντίδα και εναλλακτικές λύσεις, αλλά όχι κατ’ αποκοπήν χρηματική αποζημίωση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- CrediaBank – Euronet: Mηδενικές χρεώσεις στα 2.500 ΑΤΜ για τους πελάτες, «γρίφος» οι οικονομικοί όροι μέχρι το κλείσιμο
- Aegean και Sky Express θα αποφύγουν να ζητήσουν αποζημιώσεις από το δημόσιο για το blackout στον «αέρα»
- To νέο τοπίο των τιμολογίων ρεύματος για τους αγρότες με τα «αν και όταν»…
- Theon: Απέκτησε ποσοστό 9,8% της Exosens έναντι 268,7 εκατ. ευρώ
- Οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας κλείνουν τα Τέμπη – Ολικό μπλακ άουτ, η απάντηση στα μέτρα της κυβέρνησης
- Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών: Προκαταρκτική έρευνα για τις δηλώσεις Βαρουφάκη περί ναρκωτικών
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με απώλειες όλοι οι δείκτες, πλην DΑΧ
- Ρούμπιο: «Θα συναντήσω τους Δανούς την επόμενη εβδομάδα για το θέμα της Γροιλανδίας»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









