Εκτός στόχου τουλάχιστον έως το 2025 αναμένεται να παραμείνει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, με τους αναλυτές του Bloomberg να περιμένουν μια αργή αποκλιμάκωση του φαινομένου, κάτι που ενισχύει τους φόβους για νέες παρεμβάσεις από την κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ).
Σύμφωνα με δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από το Bloomberg, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις χώρες του ευρώ θα διαμορφωθεί στο 2,1% (κατά μέσο όρο) το 2025, μην «πιάνοντας» τον στόχο του 2%. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα, η οποία «φθάνει» έως το συγκεκριμένο έτος.
Την ίδια στιγμή, ο «υποκείμενος» ή «σκληρός» πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τους ευμετάβλητους κλάδους της ενέργειας και των τροφίμων, εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί στο 5,2% εντός του α’ τριμήνου του 2023, προτού αποκλιμακωθεί στο 3,6% στο δ’ τρίμηνο του έτους. Το 2025 αναμένεται, επίσης, να καθοριστεί στο 2,1%.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2023, παρά τη μερική επιβράδυνση, ο γενικός δείκτης τιμών διαμορφώθηκε στο 8,5%, ενώ ο «σκληρός» δείκτης καθορίστηκε στο 5,2% (ιστορικό υψηλό).
Οι παραπάνω προβλέψεις, σύμφωνα με τους αναλυτές, ενδεχομένως θα αποτυπωθούν και στις επίσημες εκτιμήσεις της ΕΚΤ, οι οποίες θα δημοσιευθούν εντός του Μαρτίου. Οπωσδήποτε, μια τέτοια εξέλιξη είναι αρκετά πιθανό να ενισχύσει το επιχείρημα των «γερακιών» για νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, με στόχο την ταχύτερη αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Το γεγονός δε, ότι η οικονομία παραμένει ανθεκτική και ότι η ενεργειακή κρίση δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, επιτρέπει στους ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής να κινηθούν με μεγαλύτερη ελευθερία και να προχωρήσουν στη λήψη «γενναιότερων» αποφάσεων.
Ας σημειωθεί ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ αναθεώρησε κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια, τα οποία πλέον διαμορφώνονται στο 3% (βασικό επιτόκιο) και στο 2,5% (επιτόκιο καταθέσεων). Δεν αποκλείεται, ωστόσο, οι παρεμβάσεις να συνεχιστούν και στις συνεδριάσεις των Μαρτίου – Μαΐου.
Ειδικότερα, οι αναλυτές του Bloomberg περιμένουν μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, κάτι που σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο θα κορυφωθεί στο 3,75% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25%.
Έκτοτε θα ακολουθήσει μια μακρά περίοδο, στην οποία τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα, έως ότου φθάσουμε στο β’ τρίμηνο του 2024, όταν και αναμένεται η πρώτη μείωση.
Μόνο η Γερμανία σε ύφεση
Την ίδια στιγμή, όπως καταδεικνύουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης του Bloomberg, η οικονομία της Ευρωζώνης αποδεικνύεται σαφώς πιο ανθεκτική σε σχέση με ό,τι φοβόμασταν, με την ύφεση να προμηνύεται οριακή και προσωρινή.
Ενδεικτικά, οι ειδικοί περιμένουν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2% στο α’ τρίμηνο του 2023, προτού η οικονομία ανακάμψει και κλείσει το 2023 με θετικό ρυθμό ανάπτυξης κατά 0,4%. Το 2024, δε, εκτιμάται ισχυροποίηση στο +1,2%.
Η Γερμανία είναι η μοναδική από τις τέσσερις ευρωπαϊκές υπερ-δυνάμεις, οι οποίες θα υποστούν μείωση του ΑΕΠ το φετινό έτος, ενώ η Ισπανία θα καταγράψει τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης, υπερβαίνοντας το 1%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΟΑΣΑ: Ξεκινά διαδικασία ποινικών ρητρών κατά της αναδόχου εταιρείας για τα πρόσφατα συμβάντα σε λεωφορεία
- Παπαθανάσης: Πρόσκληση για επιχειρηματικό πάρκο καινοτομίας στο πρώην Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης
- Apple: Τέλος εποχής για τον chief operating officer, Jeff Williams μετά από 25 χρόνια
- ΤτΕ: Παραμένουν περιορισμένοι οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι το γ΄ τρίμηνο στην Ελλάδα
- ΝΑ Ασία: Αυξήθηκαν 83% οι πειρατείες και ληστείες πλοίων το α’ εξάμηνο
- Φορολογικές δηλώσεις: Φοροτεχνικοί και λογιστές ζητούν παράταση έως 31 Ιουλίου
- Εθνική Τράπεζα: 1 στις 2 επιχειρήσεις δεν έχει αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη
- Υπ. Ανάπτυξης: Τροπολογία απεντάσσει 1.400 επενδυτικά σχέδια των Αναπτυξιακών 2004 και 2011 που δεν υλοποιήθηκαν
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις