Διεθνή

Δημοσκόπηση ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί δεν εμπιστεύονται στρατό, Δικαιοσύνη, Μπάιντεν, Κογκρέσο και ΜΜΕ

Εικόνα από τα επισόδεια που είχαν συμβεί με την είσοδο οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρεία Gallup οι Αμερικανοί δείχνουν να μην έχουν εμπιστοσύνη σε καμία πηγή εξουσίας στις ΗΠΑ

Ανατρεπτική δημοσκόπηση από την εταιρεία Gallup που περιλαμβάνει αξιοσημείωτες τοποθετήσεις για το σύστημα εξουσίας, τους θεσμούς και τους ισχυρούς των ΗΠΑ. Η εμπιστοσύνη στον αμερικανικό στρατό έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 20 ετών στις ΗΠΑ και την εποχή μετά τον πόλεμο στο Βιετνάμ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έρευνας της Gallup.

Σε μια έρευνα που διεξήχθη τον Ιούνιο, το 60% των ερωτηθέντων είπαν ότι έχουν «μεγάλη» ή «αρκετή» εμπιστοσύνη στον στρατό. Η τελευταία φορά που ήταν τόσο χαμηλό το εν λόγω ποσοστό ήταν το 1997 και πριν από αυτό το 1988, όταν τα επίπεδα εμπιστοσύνης είχαν πέσει στο 58%.

Οι αναλυτές της Gallup υπογραμμίζουν ότι η εμπιστοσύνη στον στρατό μειώθηκε ραγδαία μετά τη δραματική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι δείχνουν ιστορικά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον στρατό των ΗΠΑ από τους Δημοκρατικούς, και ενώ εξακολουθούν να το κάνουν, το ποσοστό έχει πέσει από 91% εκατό το 2020 σε 68% το 2023.

Τα επίπεδα εμπιστοσύνης μεταξύ των Δημοκρατικών ανέρχονται στο 62%, ενώ των Ανεξάρτητων στο 55%.

Καμία πίστη σε Μπάιντεν, θεσμούς και ΜΜΕ

military.jpeg

Η πίστη στους θεσμούς έχει γενικά μειωθεί στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με μια ευρύτερη δημοσκόπηση της Gallup, το 2022 καταγράφηκε πτώση της εμπιστοσύνης του κοινού σε 11 από τα 16 θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της Προεδρίας του Τζο Μπάιντεν και του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήχθη από 1 έως 22 Ιουνίου 2023, οι πέντε φορείς με τη χαμηλότερη βαθμολογία ήταν οι εφημερίδες (18%), το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης (17%), οι τηλεοπτικές ειδήσεις (14 %), οι μεγάλες επιχειρήσεις (14%) και το Κογκρέσο (8%).

close menu