Ελλάδα

Διόδια: Συνάντηση παραχωρισιούχων με Σταϊκούρα για να συμφωνήσουν τις αυξήσεις στους οδικούς άξονες

Οι συμβάσεις παραχώρησης προβλέπουν αναπροσαρμογές στις τιμές των διοδίων, με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή

Οι εταιρείες παραχωρήσεων Ολυμπίας Οδού, της Νέας και Κεντρικής Οδού, του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου και του Μορέα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Νίκο Ταχιάο, με σκοπό την αναπροσαρμογή των διοδίων από την νέα χρονιά.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών παραχώρησης θα επιδιώξουν να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για το ύψος των αυξήσεων που θα περιλαμβάνει τις τιμαριθμικές αναπροσαρμογές του 2023 αλλά και της επόμενης χρονιάς. Για το 2024, η αναπροσαρμογή είναι ευνοϊκή για τους χρήστες καθώς ο τιμάριθμος του Σεπτεμβρίου που είναι ο μήνας αναφοράς, περιορίστηκε στο 1.6%. Σε αντίθεση με το 2023 που η αύξηση ανήλθε στο 12% αναχαιτίζοντας κάθε σκέψη των εταιρειών για ισόποσες αυξήσεις.

Σύμφωνα με τις συμβάσεις παραχώρησης, στις αρχές κάθε έτους επιβάλλονται αναπροσαρμογές στις τιμές των διοδίων, με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Επειδή όμως φέτος η αύξηση αυτή ήταν πολύ σημαντική, στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς ο τότε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τους παραχωρησιούχους να μην προχωρήσουν καθόλου σε αυξήσεις. Η συμφωνία που άτυπα είχε εξασφαλιστεί είναι ότι η συζήτηση θα επαναλαμβανόταν αμέσως μετά τις εκλογές. Το καλοκαίρι οι εταιρείες αποφάσισαν αιφνιδιαστικά να εφαρμόσουν τις νέες τιμές στα διόδια, προσκρούοντας όμως στην αντίδραση της νυν πολιτικής ηγεσίας.

Η εκκρεμότητα με τα διόδια υπήρξε άλλωστε και η πρώτη μετωπική σύγκρουση των εργολάβων με τον υπουργό Υποδομών τον περασμένο Ιούλιο, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν βαρύς χαρακτηρισμούς.

Όπως έχει δηλώσει και δημόσια, ο υπουργός Υποδομών σε έκτακτες συνθήκες δε μπορεί να επωμισθεί όλο το βάρος ο φορολογούμενος για αυτό έχει ζητήσει από τις εταιρείες παραχώρησης να αναλάβουν μερίδιο του κόστους.

Οι συζητήσεις των εταιρειών με την κυβέρνηση διακόπηκαν μετά τις καταστροφές στη Θεσσαλία αφού οι παραχωρησιούχοι σε ένδειξη καλής θέλησης παρέτειναν τις διεκδικήσεις τους μέχρι να ανασυνταχθεί ο κρατικός μηχανισμός. Ο χρόνος όμως για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις εξαντλείται και οι εταιρείες ζητούν να προβλεφθούν οι ανατιμήσεις, πιάνοντας το νήμα από εκεί που διακόπηκε.

Οι παραχωρησιούχοι, που κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης δεν κράτησαν την ίδια στάση (κάποιοι είχαν προτείνει ακόμη και την προσφυγή σε διαιτησία) περιμένουν να καταλήξουν σε ένα μοντέλο κοινής αποδοχής που δεν θα αφορά εφάπαξ αυξήσεις. Η συζήτηση είχε σταματήσει σε προτάσεις για λελογισμένο κούρεμα των απαιτήσεων και κατανομή τμηματικών αυξήσεων μέσα στα επόμενα 2 έως 3 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες έχουν εγείρει αποζημιώσεις για τα χαμένα έσοδα του 2023 από το «πάγωμα» των ανατιμήσεων που εκτιμώνται σε περίπου 40 με 45 εκατ. ευρώ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu