Επιχειρήσεις

Διοργάνωση Εκθέσεων: Εντυπωσιακή ανάπτυξη και το 2024 – Τι αναφέρει ο Αλ. Λαγουδάκης (Ρότα Α.Ε.) και μέλη του συνδέσμου

Τον Απρίλιο θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα κατάρτισης στελεχών για τη διοργάνωση εκθέσεων σε συνεργασία με το κολέγιο Alba

Σε μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τη χώρα αγορά αναδεικνύεται ο κλάδος της διοργάνωσης εκθέσεων με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν το ρυθμό ανάπτυξης για εφέτος στο εντυπωσιακό ποσοστό 51%, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Οργανωτών και Κατασκευαστών Εκθέσεων Ελλάδος (ΣΟΚΕΕ).  Αυτό το ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο από τον ρυθμό της αύξησης του 2023 που εκτιμάται σε 26%. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν και από την πρόσφατη έκθεση της Oxford Economics για τον κλάδο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΟΚΕΕ,  Θεόδωρο Βώκο, ο κλάδος των εκθέσεων υπολογίζεται σε τζίρο άνω του 1 δισ. ευρώ, απασχολώντας περί τους 8.300 εργαζόμενους.

Το 2024 θα τρέξουν κανονικά όλες οι προγραμματισμένες εκθέσεις, θα υπάρξουν νέες εκθέσεις με καινοτόμες θεματικές ενώ θα γίνουν και καινούργιες προσλήψεις σε διάφορους τομείς.

Καινοτόμες εκθέσεις και χαμηλό ποσοστό εξωστρέφειας

Σύμφωνα με όσα τονίζει στο FinancialReport το μέλος του ΔΣ του ΣΟΚΕΕ και CΕΟ της εταιρείας διοργάνωσης εκθέσεων Ρότα, Αλέξης Λαγουδάκης «στο άμεσο μέλλον θα δούμε ακόμα περισσότερες εκθέσεις στην Ελλάδα σε τομείς που ακόμα είναι σε εξέλιξη όπως οι αυτοματισμοί και η ρομποτική, η συσκευασία, η τεχνολογία τροφίμων, αλλά και η ψηφιακή διακυβέρνηση».

To μέλος του ΣΟΚΕΕ και CEΟ της εταιρείας Ρότα, Αλέξης Λαγουδάκης

Κατά τον ίδιο, «όσο πιο δυνατή η αγορά, τόσο πιο δυνατή μπορεί να γίνει η έκθεση καθώς θα μπορεί να προσελκύσει και κόσμο από το εξωτερικό, ένα κοινό το οποίο θα γνωρίζει, ήδη, την προστιθέμενη αξία της κάθε αγοράς».

Όπως προκύπτει από τα τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΣΟΚΕΕ οι επισκέπτες από το εξωτερικό στις ελληνικές εκθέσεις, με στόχο την πραγματοποίηση εμπορικών συμφωνιών αγγίζουν περίπου το 5%, ποσοστό το οποίο μπορεί να φαίνεται, αλλά δεν είναι, λίγο, όπως αναφέρει ο κ. Λαγουδάκης, «αν το συγκρίνουμε με αυτό χωρών με βαριά βιομηχανία και πολύχρονη εμπειρία στη διοργάνωση εκθέσεων όπως πχ η Γερμανία που πλησιάζει μόλις το 15%».

«Ένα σημαντικό πόρισμα της μελέτης της Oxford Economics αποτελεί ο πολλαπλασιαστής ΑΕΠ, ο οποίος ανέρχεται σε 2,1. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1 ευρώ ΑΕΠ που παράγει ο εκθεσιακός κλάδος, η Ελληνική οικονομία απολαμβάνει επιπλέον 1,1 ευρώ από έμμεσες και προκαλούμενες δραστηριότητες. Παρομοίως, η κάθε θέση εργασίας στον κλάδο των εκθέσεων υποστηρίζει 1,1 επιπλέον θέσεις εργασίας στην υπόλοιπη οικονομία. Αν μάλιστα συμπεριλάβουμε τις επιπτώσεις των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ εκθετών και επισκεπτών, τότε οι πολλαπλασιαστές εκτοξεύονται και γίνονται μεγαλύτεροι του 6. Ελάχιστοι είναι οι κλάδοι της οικονομίας που παράγουν τέτοια πολλαπλασιαστικά οφέλη» υπογραμμίζει ο κ. Λαγουδάκης.

Σύμπραξη ΣΟΚΕΕ – ALBA για την κατάρτιση εργαζομένων στις εκθέσεις

Ακολουθώντας δε το παράδειγμα άλλων κλάδων και αυτός τον εκθέσεων συμπράττει με το κολέγιο Alba για την κατάρτιση νέων στελεχών στον κλάδο, ξεκινώντας από φέτος ένα επιμορφωτικό, εξειδικευμένο πρόγραμμα, το οποίο είναι θα δωρεάν και θα μπορούν να το παρακολουθήσουν τόσο άνεργοι, όσο και ήδη εργαζόμενοι στον κλάδο.

Οι αιτήσεις συμμετοχής για όποιον θέλει να το παρακολουθήσει θα ανοίξουν τον Μάρτιο και η επιλογή θα γίνει από στελέχη του Alba.

Το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στελέχη του ΣΟΚΕΕ, στις 3 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου, θα είναι διάρκειας 60 ωρών, για μια φορά την εβδομάδα και θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικές ενότητες όπως marketing, στρατηγικής εκθέσεων συνέδρια κλπ, οι οποίες είναι απαραίτητες για την κατάρτιση ενός σύγχρονου εργαζομένου στον κλάδο.

«Οι εκθέσεις θέλουν καταρτισμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό. Αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε στα νέα παιδιά που θα έρθουν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα είναι ότι η κάθε ημέρα τους στις εκθέσεις θα είναι διαφορετική και δεν θα έχει ρουτίνα» σημείωσε σχετικά ο κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, μέλος του ΣΟΚΕΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ. 

Το προεδρείο του ΣΟΚΕΕ με την Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη.

Μαρία Μπακοπούλου
[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu