Η Τουρκία διπλασίασε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon, καθώς οι δύο χώρες είναι έτοιμες για ευρύτερη συνεργασία στον χώρο των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα στο εμπόριο ενέργειας, στη σκιά των κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας.
Το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας ανθεί από την άνοιξη, καθώς τουρκικές εταιρείες στις οποίες δεν έχει απαγορευθεί να συναλλάσσονται με αντίστοιχες ρωσικές βγήκαν μπροστά, ώστε να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε από τις επιχειρήσεις της ΕΕ που εγκατέλειψαν τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, στις αρχές του έτους.
Η Τουρκία δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, λέγοντας ότι εξακολουθεί να εξαρτάται από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στις αρχές Αυγούστου και συμφώνησαν να ενισχύσουν την επιχειρηματική συνεργασία, θυμίζει το Reuters.
Τα κύρια διυλιστήρια της Τουρκίας Tupras αλλά και το διυλιστήριο Star της Socar του Αζερμπαϊτζάν αύξησαν σημαντικά την προμήθειες ρωσικού πετρελαίου Urals και Siberian Light φέτος, ενώ μείωσαν τις αγορές ποιοτήτων από Βόρεια Θάλασσα, Ιράκ και Δυτική Αφρική, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Τα τελευταία χρόνια, το διυλιστήριο Star αύξησε τις αγορές του νορβηγικού Johan Sverdrup και του ιρακινού πετρελαίου, τα οποία προσεγγίζουν σε ποιότητα τα Ουράλια, καθώς η τιμή του ρωσικού πετρελαίου αυξανόταν. Φέτος, οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δείκτη αναφοράς Brent, ενώ οι τιμές πετρελαίου από τη Βόρεια Θάλασσα και το Ιράκ ανέβηκαν.
Τα διυλιστήρια Tupras αγοράζουν περίπου 111.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τη Ρωσία τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο φέτος, σε σύγκριση με μόλις 45.000 την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία.
«Η επιλογή για τα διυλιστήρια της Τουρκίας ήταν προφανής καθώς δεν έχουν όρια στην αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία», δήλωσε ένας έμπορος στην αγορά πετρελαίου της Μεσογείου, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλήσει στον Τύπο.
Πρόσθεσε ότι τα καλά περιθώρια διύλισης πετρελαίου Urals στήριξαν τα κέρδη των διυλιστηρίων της Τουρκίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Γιατί η απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης το 2035 στην ΕΕ θα γίνει εφιάλτης για την Κύπρο
- Ουκρανία: Έπληξε με βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow ρωσικό διυλιστήριο
- Ζελένσκι: «Πολλά μπορούν να αποφασιστούν πριν την Πρωτοχρονιά»
- Κακοκαιρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Αγίου Δημητρίου
- Φόροι: Ποιες φορολογικές εκκρεμότητες λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου – Τα πρόστιμα
- Τέιλορ Σουίφτ: Δώρισε 1 εκατ. δολάρια στον οργανισμό Feeding America
- Ροδόπη: Νεκρό 7χρονο αγόρι έπειτα από φωτιά στο σπίτι του
- Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ: Στην κορυφή του κόσμου, αλλά η παραγωγή μειώνεται όπως και οι εξαγωγές
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








