Πριν από τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει επαφή προετοιμασίας με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη
Με την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη ξεκινά μια εβδομάδα έντονων επαφών στο περιθώριο της 80ής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου το βλέμμα στρέφεται στη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το τετ α τετ των δύο ηγετών, που θα γίνει στις 14:00 τοπική ώρα (21:00 Ελλάδας) στο «Σπίτι της Τουρκίας», θεωρείται κομβικό για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η επιλογή του χώρου από την Άγκυρα διαφοροποιεί το σκηνικό σε σχέση με πέρυσι, όταν το ραντεβού είχε πραγματοποιηθεί σε αίθουσα του ΟΗΕ με πρωτοβουλία της Αθήνας. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται διμερή και περιφερειακά ζητήματα, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, καθώς και κορυφαίων διπλωματικών συμβούλων.
Το κλίμα εδώ και αρκετούς μήνες είναι αρκετά βαρύ. Η Άγκυρα αντιδρά στις κινήσεις της Αθήνας για την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να στηρίξει τον διάλογο χωρίς να υποχωρεί σε ζητήματα κυριαρχίας.
«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει τον διάλογο και όχι μια συγκρουσιακή λογική ψευτοπατριωτισμού», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και ενισχύει τις διεθνείς της συμμαχίες.
Πριν από τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει επαφή προετοιμασίας με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη. Τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν αφορούν το πρόγραμμα SAFE, την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης και την κατάσταση στη Λιβύη.
Πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων
Πέρα από τη συνάντηση της Τρίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σειρά επαφών με ηγέτες, επενδυτές και στελέχη μεγάλων εταιρειών ενέργειας, άμυνας και φαρμακοβιομηχανίας. Την Παρασκευή θα απευθύνει την επίσημη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ θα προηγηθεί συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.
Την Τετάρτη θα παραστεί σε γεύμα που συνδιοργανώνουν 28 ομογενειακές οργανώσεις και το βράδυ θα συμμετάσχει στην τελετή απονομής του βραβείου Templeton στον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έχει ήδη λάβει μέρος σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις ρωσικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Εσθονίας, ενώ ενδιαφέρον αναμένεται και στη συνεδρίαση για το Παλαιστινιακό, όπου η αυξανόμενη διεθνής αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους δημιουργεί νέες γεωπολιτικές ισορροπίες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Μ.Α.Ε. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ - ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ
- Η φον ντερ Λάιεν καθησυχάζει τους αγρότες για τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur: «Έχει ισχυρές ασφαλιστικές δικλίδες»
- ΙΝΤΡΑΛΟΤ Α.Ε. - Αγορά ιδίων μετοχών
- Πιερρακάκης: Έξι υποψήφιοι για την θέση της αντιπροεδρίας της ΕΚΤ
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη και την Glencore να κάνει άλμα 9,6%
- Η Chevron θα μπορούσε να βάλει στο ταμείο της 700 εκατ. δολάρια το χρόνο από τη Βενεζουέλα
- ΦΟΥΝΤΛΙΝΚ Α.Ε.Β.Ε. ΤΡΟΦ., ΑΝΤΙΠΡΟΣ/ΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΩΝ - ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
- O Ιρανός ΥΠΕΞ κατηγορεί ΗΠΑ και Ισραήλ για «ανάμειξη» στις διαδηλώσεις
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








