H γερμανική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει σήμερα άρθρο του προέδρου του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ, ο οποίος αναλύει τους λόγους για τους οποίους το ενδεχόμενο Grexit δεν αποτελεί επικερδή λύση για κανέναν.
Καταρχάς, ο αρθρογράφος επιμένει ότι τα σενάρια που παρουσιάζουν οι υποστηρικτές εξόδου της χώρας από το ευρώ είναι αβάσιμα. Όπως για παράδειγμα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακάμψει οικονομικά μετά από μια μικρή περίοδο χάους.
«Η έξοδος από το ευρώ και η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος θα οδηγούσαν σε μία ολική κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας για πολλά χρόνια. Η θεωρία που θέλει το Grexit να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, δείχνει πως τα προβλήματα της χώρας δεν έχουν γίνει κατανοητά», γράφει ο Φράτσερ. Παράλληλα, τονίζει την ανθρωπιστική κρίση που θα ξεσπούσε στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις αυτής στην Ε.Ε. κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.
Ως καλύτερη επιλογή στην προκειμένη περίπτωση ο πρόεδρος του DIW θεωρεί την παράταση του τρέχοντος προγράμματος για έξι μήνες και τη σταδιακή εκταμίευση μόνο εκείνων των δανείων που χρειάζεται η Ελλάδα για να αποπληρώσει τα χρέη της σε ΔΝΤ και ΕΚΤ. Εν συνεχεία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα τρίτο πρόγραμμα, το οποίο θα προβλέπει την αναδιάρθρωση του χρέους για τα επόμενα χρόνια και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, που θα πρέπει να πραγματοποιήσει η ελληνική πλευρά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Λίντσεϊ Γκρέιαμ: Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής απειλεί τη Σ. Αραβία με «συνέπειες» επειδή δεν πλήττει το Ιράν
- Ευρωπαϊκές αγορές: Μετρίασαν τις απώλειες με το βλέμμα στις τιμές του πετρελαίου
- Ευρώπη Holdings: Ο Ιγνάτιος Κόκκαλης επικεφαλής Εξυπηρέτησης Μετόχων και Εταιρικών Ανακοινώσεων
- Πούτιν για διανομή πετρελαίου: Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε ξανά με τους Ευρωπαίους
- ΕΧΑΕ: Έκτακτη Γενική Συνέλευση 1 Απριλίου για αλλαγές στο καταστατικό και τις αμοιβές
- Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στο Ιράν
- Μακρόν στα ελληνικά: Ευθύνη μας να αποτρέψουμε μια κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο
- ΥΠΕΞ Ιράν: Τα πετρελαιοφόρα που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ «πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








