Διεθνή

ΔΝΤ: «Έκοψε» τον κορυφαίο υποψήφιο για επικεφαλής οικονομολόγο λόγω κριτικής στους δασμούς Τραμπ

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Ο καθηγητής του LSE Ρικάρντο Ρέις φέρεται να έχασε τη θέση μετά τις δημόσιες προειδοποιήσεις - Ερωτήματα για τον βαθμό πολιτικής επιρροής στην επιλογή στελεχών του Ταμείου

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απέσυρε την υποψηφιότητα του Ρικάρντο Ρέις, καθηγητή στο London School of Economics και επικρατέστερου υποψηφίου για τη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου του οργανισμού, εξαιτίας προηγούμενων δημόσιων τοποθετήσεών του για τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Ο Πορτογάλος οικονομολόγος είχε ασκήσει κριτική στην εμπορική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι οι δασμοί θα οδηγούσαν σε υψηλότερες τιμές, με σημαντικό μέρος του κόστους να μετακυλίεται τελικά στους ίδιους τους Αμερικανούς καταναλωτές. Παράλληλα, είχε επισημάνει τον κίνδυνο πρόσθετων πληθωριστικών πιέσεων από την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

Οι απόψεις αυτές δεν θεωρούνται περιθωριακές στην οικονομική συζήτηση. Οικονομολόγοι και αναλυτές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι, παρά τον στόχο προστασίας της αμερικανικής παραγωγής, οι δασμοί μπορούν να αυξήσουν το κόστος των εισαγωγών και των πρώτων υλών και, μέσω αυτού, τις τιμές που πληρώνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ωστόσο, οι παλαιότερες τοποθετήσεις του Ρέις αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα στην απόφαση να μη συνεχιστεί η υποψηφιότητά του, παρότι είχε αναδειχθεί σε κορυφαία επιλογή για μία από τις σημαντικότερες οικονομικές θέσεις διεθνώς.

Ερωτήματα για την πολιτική επιρροή στο ΔΝΤ

Η υπόθεση προκαλεί προβληματισμό γύρω από τον βαθμό στον οποίο οι πολιτικές ισορροπίες μπορούν να επηρεάζουν ακόμη και υψηλού επιπέδου επιστημονικές τοποθετήσεις στο ΔΝΤ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τον μεγαλύτερο μέτοχο του Ταμείου και διαθέτουν ιδιαίτερα σημαντική επιρροή στη λειτουργία του οργανισμού.

Το δημοσίευμα των FT συνδέει την εξέλιξη και με το ευρύτερο κλίμα στην Ουάσιγκτον, όπου η κυβέρνηση Τραμπ έχει αντιδράσει έντονα σε οικονομολόγους και αναλυτές που αμφισβητούν τις επιπτώσεις της δασμολογικής της πολιτικής. Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, έχει ασκήσει πίεση ώστε το ΔΝΤ να επικεντρωθεί περισσότερο στις βασικές του αρμοδιότητες γύρω από τη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Τελικά, τη θέση ανέλαβε η Σιλβάνα Τενρέιρο, επίσης καθηγήτρια του LSE και πρώην μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ανακοίνωσε την επιλογή της στις 7 Ιουλίου 2026, ενώ η Τενρέιρο ανέλαβε επισήμως καθήκοντα στις 10 Αυγούστου 2026 ως οικονομική σύμβουλος και διευθύντρια του Τμήματος Ερευνών του Ταμείου, δηλαδή ως επικεφαλής οικονομολόγος.

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, έχει υπογραμμίσει ότι η διαδικασία επιλογής για τη συγκεκριμένη θέση είναι αυστηρή και εμπιστευτική, εκφράζοντας παράλληλα πλήρη εμπιστοσύνη στα προσόντα της Τενρέιρο. Ωστόσο, οι αποκαλύψεις των Financial Times αφήνουν ανοιχτή μια ευρύτερη συζήτηση: κατά πόσο οι δημόσιες επιστημονικές εκτιμήσεις ενός οικονομολόγου για τις πολιτικές της ισχυρότερης χώρας-μετόχου μπορούν να επηρεάσουν την πορεία του προς μία από τις κορυφαίες θέσεις του διεθνούς οικονομικού συστήματος.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu