Οι αγορές ενέργειας εξακολουθούν να είναι ασταθείς και δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω αύξηση των τιμών, προειδοποίησε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπιναθ, σε συνέντευξή της στη «Handelsblatt».
«Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη δεν έχει ακόμη τελειώσει, δεν έχουμε ξεφύγει ακόμη και οι τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να αυξηθούν ξανά» δήλωσε η αντιπρόεδρος του ΔΝΤ. «Οι αγορές ενέργειας είναι ακόμα ασταθείς, όπως είδαμε πρόσφατα όταν ο ΟΠΕΚ μείωσε την παραγωγή πετρελαίου και οι τιμές ανέβηκαν ξανά» πρόσθεσε η Αμερικανο-Ινδή οικονομολόγος.
Η ακριβή ενέργεια έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γερμανική οικονομία, τόνισε η Γκόπιναθ. «Για ένα βιομηχανικό έθνος με έναν ισχυρό μεταποιητικό τομέα, αυτό κάνει μεγάλη διαφορά» επισήμανε.
Σχετικά με την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να κλείσει τους τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς παρά την τεταμένη ενεργειακή κατάσταση, η οικονομολόγος είπε ότι η ενεργειακή πολιτική είναι εθνική υπόθεση. Ωστόσο, είναι κρίσιμο «κάθε χώρα να διαθέτει επαρκή αποθέματα και ανθεκτικότητα στον ενεργειακό εφοδιασμό, για να μπορεί να αντιδρά σε κραδασμούς και σε μια τεταμένη γεωπολιτική κατάσταση» τόνισε.
Η Γκίτα Γκόπιναθ τάχθηκε πάντως υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Οι βιομηχανικές χώρες βρίσκονται σε μια κατάσταση όπου ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και πολύ πιθανό να παραμείνει υψηλός για αρκετά χρόνια, είπε στη «Handelsblatt». Ως εκ τούτου, «η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να βοηθήσει τη νομισματική πολιτική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Άρα, το κράτος πρέπει να συγκρατήσει τις δαπάνες» υποστήριξε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πάγωμα των ενοικίων για ένα εκατομμύριο κατοικίες στη Νέα Υόρκη
- Σε άμεση ισχύ οι μειώσεις δόσεων του νόμου Κατσέλη (Ν. 3869/2010) – Ο υπολογισμός θα γίνει από τους πιστωτές
- Η Microsoft προχωρά σε τρίτη αύξηση τιμών για το Xbox μέσα σε δύο χρόνια
- Jysk: Επεκτείνει το δίκτυό της στην Καστοριά
- Μπαράζ επιθέσεων με εκατοντάδες drones πάνω από τη Ρωσία
- Aποχωρεί από τα Attica η CMO Φοίβη Παναγιωτοπούλου μετά από 12 χρόνια
- LAVIPHARM Α.Ε. - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
- Επενδυτικό σαφάρι 648 δισ. δολαρίων από τη Samsung για την AI και τα μικροτσίπ στη Νότια Κορέα
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








