Ο νέος προϋπολογισμός για την περίοδο 2028 - 2034 φτάνει τα 2 τρις ευρώ και ήδη πολλά κράτη απορρίπτουν την αύξηση
Σε βαρύ κλίμα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τον νέο επταετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, καθώς προτού καν στεγνώσει το μελάνι της πρότασης της Κομισιόν χθες το μεσημέρι, είχε ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στο Ευρωκοινοβούλιο και στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόκειται για υπερφιλόδοξη πρόταση αυτή που παρουσίασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς ο νέος προϋπολογισμός του “μπλοκ” για την περίοδο 2028 – 2034 φτάνει τα 2 τρις ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 64% από τον προηγούμενο. Η ίδια επέμεινε χθες ότι τα κράτη-μέλη δεν θα χρειαστεί να αυξήσουν τις συνεισφορές τους.
Ο επταετής προϋπολογισμός είναι, κυρίως, χρηματοδοτούμενος από εθνικές συνεισφορές, με τις πιο ισχυρές οικονομικά χώρες να αποτελούν τους μεγαλύτερους “τροφοδότες” του, ενώ άλλα έσοδα προέρχονται από φόρους. Γι’ αυτό, η νέα πρόταση περιλαμβάνει σειρά νέων φόρων ή “ιδίων πόρων”, που αναμένεται να συγκεντρώσουν συνολικά 400 δις την επταετία, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν εταιρείες με ετήσιο τζίρο 100 εκατ. ευρώ, ηλεκτρικά απόβλητα και καπνικά προϊόντα.
Απορρίπτουν την αύξηση πολλά κράτη-μέλη
Ήδη το Βερολίνο απορρίπτει την αύξηση του επταετούς προϋπολογισμού ως “απαράδεκτη”, όπως και η Χάγη, ενώ “δύσπεπτος” θα είναι και για το Παρίσι, που με άδεια σχεδόν ταμεία “απειλείται” σήμερα από την Ακροδεξιά, λόγω του εθνικού προϋπολογισμού λιτότητας.
Η Πολωνία, όπως και οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αναμένεται να βρεθούν απέναντι στην προτεινόμενη συγχώνευση της πολιτικής συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που τώρα καλύπτουν τα 2/3 του προϋπολογισμού. Τα κονδύλια για την ΚΑΠ αναμένεται να υποστούν μείωση κατά 30%. Η πρόεδρος της Κομισιόν επέμεινε ότι εξασφαλίζονται περίπου 300 δις ευρώ για τους αγρότες, 218 δις για τις περιφέρειες, ενώ για πρώτη φορά, το 14% των κονδυλίων θα διατεθεί για κοινωνικές δαπάνες, όπως και για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να παρουσιάσουν “εθνικά και περιφερειακά σχέδια”, ώστε να “ξεκλειδώνουν” τους πόρους μέσω προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, κατά το μοντέλο του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ βασική προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός στο κράτος δικαίου.
Καινοτομία ο “μηχανισμός κρίσης”
Καινοτομία είναι η δημιουργία ξεχωριστού “μηχανισμού κρίσης” ύψους 400 δις ευρώ, που θα διατεθούν αποκλειστικά σε περίπτωση έκτακτων αναγκών, ξεκαθάρισε η φον ντερ Λάιεν, ενώ ειδική πρόβλεψη περιλαμβάνει παροχή 100 δις στην Ουκρανία.
Πάντως, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στην αρμόδια επιτροπή του προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου, οι εισηγητές των δύο μεγαλύτερων ευρωομάδων, του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, απέρριψαν την πρόταση, ενώ αμφισβήτησαν ακόμα και το ποσό των 2 τρις, καθώς όπως επισήμαναν περιλαμβάνει και τα δάνεια της περιόδου της πανδημίας, μέσω του προγράμματος NextGenEU, που πρέπει να αποπληρωθούν.
Πηγή: Deutsche Welle
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΗΠΑ: Νέα παρέμβαση γερουσιαστών για να αποκλειστεί η Τουρκία από τα F-35
- Διακήρυξη Στρατηγικής Συνεργασίας σε άμυνα – ασφάλεια υπέγραψαν Β. Μακεδονία και Βρετανία
- Reuters: Τρεις συλλήψεις από τις ελληνικές Αρχές για το πλοίο που μετέφερε 4,5 τόνους κοκαΐνης το 2023
- Μήνυμα Στάρμερ – Μερτς στον Πούτιν: Ευρωπαϊκός στρατός στην Ουκρανία μετά την εκεχειρία
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έβαλαν φρένο στο 4ήμερο πτωτικό σερί
- NBC: Μόνο μία από τις τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν κατέστρεψαν ολοσχερώς οι ΗΠΑ
- Pharmathen: Ο John Nason αναλαμβάνει καθήκοντα CEO
- Uber: Υπέγραψε συμφωνία με την Lucid για στόλο 20.000 ρομπότικά ταξί στις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις