Ελλάδα

ΔΥΠΑ: Στους 655.023 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Σεπτέμβριο – Μείωση 9% σε ετήσια βάση, 8,8% σε σχέση με τον Αύγουστο

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Οι εγγεγραμμένοι μειώθηκαν κατά 62.903 άτομα ή 8,8% σε σχέση με τον Αύγουστο – Γυναίκες σχεδόν επτά στους δέκα εγγεγραμμένους ανέργους, ενώ το 55% παραμένει στα μητρώα για τουλάχιστον έναν χρόνο

Σημαντική μείωση κατέγραψε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) τον Σεπτέμβριο του 2026, τόσο σε ετήσια όσο και σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Υπηρεσία.

Ειδικότερα, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανήλθε σε 655.023 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 65.016 άτομα ή 9% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2025. Ακόμη μεγαλύτερη σε απόλυτους αριθμούς ήταν η υποχώρηση σε μηνιαία βάση, καθώς οι εγγεγραμμένοι μειώθηκαν κατά 62.903 άτομα ή 8,8% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2026.

Παρά την αισθητή αποκλιμάκωση του αριθμού των εγγεγραμμένων, τα στοιχεία αναδεικνύουν την επιμονή της μακροχρόνιας ανεργίας, αλλά και τη σημαντική υπερεκπροσώπηση των γυναικών στα μητρώα της ΔΥΠΑ.

Μακροχρόνια άνεργοι το 55% των εγγεγραμμένων

Από το σύνολο των 655.023 εγγεγραμμένων, οι 359.951, ποσοστό 55%, βρίσκονται στα μητρώα της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο των 12 μηνών. Αντίστοιχα, 295.072 άτομα, ποσοστό 45%, είναι εγγεγραμμένα για διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

Η εικόνα αυτή καταδεικνύει ότι, παρά τη μείωση του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων, η μακροχρόνια ανεργία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση για την αγορά εργασίας.

Ιδιαίτερα έντονη παραμένει και η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες ανέρχονται σε 442.709, αντιπροσωπεύοντας το 67,6% του συνόλου, έναντι 212.314 ανδρών, που αποτελούν το 32,4%.

Όσον αφορά την ηλικιακή κατανομή, η μεγαλύτερη συγκέντρωση εγγεγραμμένων παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών, με 187.759 άτομα, που αντιστοιχούν στο 28,7% του συνόλου.

Σε επίπεδο εκπαίδευσης, σχεδόν ένας στους δύο εγγεγραμμένους, συγκεκριμένα 309.888 άτομα ή 47,3%, είναι απόφοιτος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των εκπαιδευτικών κατηγοριών.

Σε γεωγραφικό επίπεδο, η Αττική καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό εγγεγραμμένων, με 227.357 άτομα ή 34,7% του συνόλου. Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 133.513 εγγεγραμμένους, ποσοστό 20,4%. Οι δύο Περιφέρειες συγκεντρώνουν αθροιστικά το 55,1% των εγγεγραμμένων ανέργων της χώρας.

Στους 169.838 οι επιδοτούμενοι άνεργοι – Αύξηση 6,1% σε έναν μήνα

Διαφορετική εικόνα εμφανίζει η εξέλιξη των επιδοτούμενων ανέργων, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε σε μηνιαία βάση, παρά τη συνολική μείωση των εγγεγραμμένων στα μητρώα της ΔΥΠΑ.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2026 οι δικαιούχοι που έλαβαν επίδομα ανεργίας ανήλθαν σε 169.838 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 9.709 άτομα ή 6,1% σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

Σε ετήσια βάση, ωστόσο, καταγράφηκε μείωση κατά 1.829 άτομα ή 1,1% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2025.

Από το σύνολο των επιδοτούμενων, οι 118.985 είναι γυναίκες, ποσοστό 70,1%, ενώ οι άνδρες ανέρχονται σε 50.853, ποσοστό 29,9%.

Η συντριπτική πλειονότητα των επιδοτούμενων, δηλαδή 164.424 άτομα ή 96,8%, ανήκει στην κατηγορία των κοινών ανέργων και λοιπών κατηγοριών, ενώ 5.414 άτομα, ποσοστό 3,2%, είναι εποχικοί εργαζόμενοι του τουριστικού κλάδου.

Αναλυτικότερα, οι κοινοί επιδοτούμενοι άνεργοι ανέρχονται σε 140.225 άτομα (82,6%), ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία των εκπαιδευτικών, οι οποίοι φτάνουν τους 22.066, ποσοστό 13% του συνόλου των επιδοτούμενων.

Παράλληλα, καταγράφονται 1.112 επιδοτούμενοι οικοδόμοι (0,7%), 5.414 εποχικοί εργαζόμενοι τουριστικών επαγγελμάτων (3,2%), 832 εποχικοί εργαζόμενοι λοιπών, κυρίως αγροτικών, δραστηριοτήτων (0,5%) και 189 επιδοτούμενοι άλλων κατηγοριών (0,1%).

Η αύξηση των επιδοτούμενων σε μηνιαία βάση, σε συνδυασμό με τη μείωση του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων, αποτυπώνει τη διαφοροποιημένη εξέλιξη των δύο μεγεθών, τα οποία δεν ταυτίζονται, καθώς ο αριθμός των επιδοτούμενων αφορά όσους έλαβαν σχετική πληρωμή εντός του μήνα αναφοράς.

Συνολικά, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν σημαντική υποχώρηση της εγγεγραμμένης ανεργίας, αναδεικνύοντας παράλληλα δύο βασικά χαρακτηριστικά της: το υψηλό ποσοστό όσων παραμένουν εκτός απασχόλησης για μεγάλο χρονικό διάστημα και τη σαφή υπεροχή των γυναικών στο σύνολο των εγγεγραμμένων.

Αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για το σύνολο της χώρας και ανά Περιφέρεια είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ: https://www.dypa.gov.gr/statistika.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu