Ο νέος κανονισμός για τις συσκευασίες "απεχθάνεται" σακουλάκια σαλάτας, κουτάκια με φράουλες και ντοματίνια και πορτοκάλια σε δίχτυ
Οι έμποροι λιανικής και χονδρικής πώλησης στην ΕΕ χρειάζονται εναρμονισμένους κανόνες και ρεαλιστικές λύσεις για τη συσκευασία προϊόντων, που πρέπει να λειτουργούν καλύτερα για τα καταστήματα και προϊόντα, αλλά και να διευκολύνουν τους καταναλωτές.
Αυτό σημειώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την έγκριση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της έκθεσης (με 56 ψήφους υπέρ, 23 κατά και 5 αποχές) σχετικά με την πρόταση κανονισμού για τα απόβλητα συσκευασίας «Packaging and Packaging Waste Regulation», συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων για τους σταθμούς αναπλήρωσης, τις απαγορεύσεις για τη συσκευασία φρούτων και λαχανικών και την αναπλήρωση για διάφορες μορφές συσκευασίας.
Οι νέοι κανονισμοί στη συσκευασία θα συζητηθούν στη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία έχει προγραμματιστεί για την εβδομάδα της 20ης Νοεμβρίου. Εάν ψηφιστούν οι προτάσεις θα καταργηθεί η σαλάτα σε σακουλάκια, τα καλάθια με φράουλες, τα πακέτα ντοματίνια και τα διχτωμένα πορτοκάλια που ζυγίζουν λιγότερο από ένα κιλό.
Για το θέμα είχε εκδώσει ανακοίνωση ανακοίνωσή και η Ιταλική Ένωση Αγροτών Coldiretti, απορρίπτοντας ουσιαστικά τον επερχόμενο Ευρωπαϊκό νόμο για τις συσκευασίες, καθώς όπως είπε αυτό θα έχει αρνητική επίδραση στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών και όχι μόνο.
Ανησυχία παρατηρείται, σημειώνει το ΕΒΕΠ, για το γεγονός πως η επιτροπή πρόσθεσε μία ασαφή, μη εφαρμόσιμη και περιττή απαίτηση σταθμού αναπλήρωσης στη λιανική, καθώς και απαγορεύσεις για τη συσκευασία φρούτων και λαχανικών. «Στο θέμα των στόχων επαναχρησιμοποίησης και αναπλήρωσης, χρειάζεται νομοθεσία που να δίνει στις επιχειρήσεις λιανικής και χονδρικής την ευελιξία που χρειάζονται για να αναπτύξουν λύσεις που λειτουργούν καλύτερα για τα καταστήματα, τα προϊόντα και τους πελάτες τους» όπως σημειώνεται.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Συναγερμός στην Εύβοια: Μήνυμα 112 για τη φωτιά στον Αλμυροπόταμο, εκκενώνονται Μεσοχώρια και Ραπταίοι
- Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Άνω Αλμυρή και Αγγελόκαστρο στην Κορινθία
- Επένδυση εκσυγχρονισμού στην ΕΛΒΙΟΜΕΞ για παραγωγή επαγγελματικών πλυντηρίων
- Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Άνω Αλμυρή Κορινθίας
- Φωτιά τώρα στο Αγγελόκαστρο Κορινθίας
- Φωτιά σε δάσος στην περιοχή Αλμυροπόταμος στην Κάρυστο
- Το Ιράν κλείνει ξανά τα Στενά του Ορμούζ
- Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εμπορίας γυναικών μέσω «γραφείου ερωτικών ραντεβού»
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








